Zeer tegen mijn gewoonte in vandaag foto's met hetzelfde onderwerp als de tekst
Alta badia
Zuid-Tirol, Noord-Italië dus
Zie de eerste aflevering hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
O ja trouwens, dat moest ik nog steeds vertellen!
Mensen vragen vaak waarom er niet bij staat of het lekker is
Kijk, als het niet lekker is dan komt het er niet in, óf er staat bij dat het niet lekker is
Wat er verder in staat is dus lekker
Zo
Kriek-fondue
Maak een kaasfondue met twee op een Leerdammer en Gorgonzola, of Emmentaler (Zwitserse, ja) en Roquefort
Gebruik Kriek in plaats van witte wijn
Gebruik knof en maizena zoals normaal
Gebruik Corenwijn ipv Kirsch
Brie met kruiden
AH
Drie keer niks
Flauwekulkaas
Proletenkaas
Fondue met Harzer Schmelzkäse
Elke Duitse super verkoopt die kaas
Gekookte aardappelen ermee gratineren!
Met karwijzaad!
Maar het kan ook zoals hieronder
Per twee personen 400 cc wijn (Grauer Burgunder!) met flink geplette en daarna kleingesneden knof langzaam aan de kook laten komen, en dan reduceren tot de helft
Los er in kleine stukjes 100 gram Harzer kaas in op
Smelt 60 gram boter, met vers gebroken karwijzaad
Werk er op laag vuur, goed kloppend, lepel voor lepel het kaasmengsel door
Blijf roeren tot het ietsje begint te bruinen
Proef de saus en merk dat het te sterk van smaak is
Van het vuur af er stuk voor stuk vier eieren heftig kloppend doorwerken
Proef de saus en bekijk of er nog wat eigeel door moet
Kruid met versgemalen zwarte peper
Serveer met blokjes gekookte aardappel ipv. brood
Gerookte feta
AH
Niet zo mijn stijl, al was het maar om de trutteverpakking
Maar diversen in mijn omgeving vonden het erg lekker
Fondue met Comté
Als boven, maar behalve dat je het maakt met Comté gebruik je Elzasser wijn
"Hollandse blauwaderkaas"
AH
Peperdure flauwekulkaas
Kleuterbleu
Fondue met romige kaas
Maak de fondue met 400 gram Emmentaler en 400 romige kaas, bijvoorbeeld 200 Camembert en 200 Brie
(Kaas met witte korst zonder korst verwerken)
Of gebruik enkel Kernhem
(NB Koop Kernhem nooit in de super, maar enkel bij de kaasboer; supers krijgen de kaas van een Kernhem fabriek, kaasboeren van Kernhem boeren)
Maak de fondue enzovoorts
Friese belegen schapenkaas
"Pikante schapenkaas"
Niet slecht, maar je moet ervan houden
Kaasfondue met geitenkaas
Maak een normale kaasfondue, maar gebruik witte wijn én appelsap 2 op 1
En geitenkaas natuurlijk, harde soort (die Friese!), naast Emmentaler
(Dit kan prima met Franse Emmentaler; normaal gebruik je natuurlijk Zwitserse)
Voeg ook nootmuskaat toe en zoet paprikapoeder
Jersey
Altijd fantastisch
Met zoutkriezeltjes erin!
Fondue van blauwschimmelkaas
Maak normale kaasfondue, maar met 400 gram Emmentaler en 400 blauwschimmelkaas
Saint Agur (een fantasie-heilige overigens; agur betekent dan ook "tot ziens" in het Baskisch) werkt het mooist
Of gebruik half zoete half pikante Gorgonzola (geen Roquefort), Stilton, Cabrales, Bleu de Wolvega...
"Had je hier vroeger ook, de M-brigade
Zie hier
Drie glazen melk per dag, aftekenen op een kaart
Als ie vol was opsturen; kreeg je een insigne
Voorloper van Joris Driepinter"
Dank P!