woensdag 25 september 2019

Kaasfondue (2)



Zeer tegen mijn gewoonte in vandaag foto's met hetzelfde onderwerp als de tekst
Alta badia
Zuid-Tirol, Noord-Italië dus



Zie de eerste aflevering hier

(Alle links hier openen in een nieuw venster)




O ja trouwens, dat moest ik nog steeds vertellen!
Mensen vragen vaak waarom er niet bij staat of het lekker is
Kijk, als het niet lekker is dan komt het er niet in, óf er staat bij dat het niet lekker is
Wat er verder in staat is dus lekker
Zo




Kriek-fondue


Maak een kaasfondue met twee op een Leerdammer en Gorgonzola, of Emmentaler (Zwitserse, ja) en Roquefort

Gebruik Kriek in plaats van witte wijn

Gebruik knof en maizena zoals normaal

Gebruik Corenwijn ipv Kirsch



Brie met kruiden
AH
Drie keer niks
Flauwekulkaas
Proletenkaas



Fondue met Harzer Schmelzkäse

Elke Duitse super verkoopt die kaas


Gekookte aardappelen ermee gratineren!
Met karwijzaad!

Maar het kan ook zoals hieronder


Per twee personen 400 cc wijn (Grauer Burgunder!) met flink geplette en daarna kleingesneden knof langzaam aan de kook laten komen, en dan reduceren tot de helft

Los er in kleine stukjes 100 gram Harzer kaas in op

Smelt 60 gram boter, met vers gebroken karwijzaad

Werk er op laag vuur, goed kloppend, lepel voor lepel het kaasmengsel door

Blijf roeren tot het ietsje begint te bruinen

Proef de saus en merk dat het te sterk van smaak is

Van het vuur af er stuk voor stuk vier eieren heftig kloppend doorwerken

Proef de saus en bekijk of er nog wat eigeel door moet

Kruid met versgemalen zwarte peper

Serveer met blokjes gekookte aardappel ipv. brood



Gerookte feta
AH
Niet zo mijn stijl, al was het maar om de trutteverpakking
Maar diversen in mijn omgeving vonden het erg lekker



Fondue met Comté


Als boven, maar behalve dat je het maakt met Comté gebruik je Elzasser wijn



"Hollandse blauwaderkaas"
AH
Peperdure flauwekulkaas
Kleuterbleu


Fondue met romige kaas


Maak de fondue met 400 gram Emmentaler en 400 romige kaas, bijvoorbeeld 200 Camembert en 200 Brie

(Kaas met witte korst zonder korst verwerken)

Of gebruik enkel Kernhem

(NB Koop Kernhem nooit in de super, maar enkel bij de kaasboer; supers krijgen de kaas van een Kernhem fabriek, kaasboeren van Kernhem boeren)

Maak de fondue enzovoorts



Friese belegen schapenkaas
"Pikante schapenkaas"
Niet slecht, maar je moet ervan houden



Kaasfondue met geitenkaas


Maak een normale kaasfondue, maar gebruik witte wijn én appelsap 2 op 1

En geitenkaas natuurlijk, harde soort (die Friese!), naast Emmentaler

(Dit kan prima met Franse Emmentaler; normaal gebruik je natuurlijk Zwitserse)

Voeg ook nootmuskaat toe en zoet paprikapoeder



Jersey
Altijd fantastisch
Met zoutkriezeltjes erin!


Fondue van blauwschimmelkaas


Maak normale kaasfondue, maar met 400 gram Emmentaler en 400 blauwschimmelkaas

Saint Agur (een fantasie-heilige overigens; agur betekent dan ook "tot ziens" in het Baskisch) werkt het mooist

Of gebruik half zoete half pikante Gorgonzola (geen Roquefort), Stilton, Cabrales, Bleu de Wolvega...



"Had je hier vroeger ook, de M-brigade
Zie hier
Drie glazen melk per dag, aftekenen op een kaart
Als ie vol was opsturen; kreeg je een insigne
Voorloper van Joris Driepinter"

Dank P!