vrijdag 6 september 2019

Italiaans koken



Chausson met tomatensaus en geitenkaas



Recepten uit de pers



De New York Time

Toscaanse tomaten-brood stoof


Hij schrijft "I could go the panzanella route", maar dat is onzin.
Panzanella is een echt zomerrecept, en dit is een winterse pot

Oud boeren brood in stukken

Olijfolie, gehakte knof...

Stukken tomaat en het sap...

Groentebouillon ("low sodium")...

Brood erbij...

Vuur uit, basilicum, p/z

Borden, parmezaan, olijfolie, basilicum



Én bacon


Washington Post

Allemaal verhaaltjes over de keuken van Emilia Romagna


Tortellini in brodo

De kippenbouillon ervoor moet je maken van oude kippen

Ja, Jezus, soepkip...

"en er zit wat parmezaan doorheen"
Wat ie niet weet is dat dat korsten zijn


Maccheroni al petine

Dat zijn van die opgerolde flapjes, waarvan je driehonderd soorten hebt


Tortelloni met ricotta

En Beurre noisette en salie


Een ragù

Met tagliolini


Aniolini

Gevuld met vlees

Geserveerd met Alfredo saus (kaas-roomsaus)


Gnocchi fritti

Gefrituurde stukjes gnocchideeg

(Dat doet denken aan die onvergetelijk overheerlijke Pommes dauphine)

Met daarover charcuterie




Pasta carbonara

Otto Kleynejan van de Volkskrant

Dus hou je vast!


"er is ergens een auteur die een beetje slagroom in de carbonara gebruikt"

Lees: elke Nederlandse apelul en apekut gebruikt er room in...


"een koekenpan om het spek in te bakken"

Hij weet wel dat het met guanciale moet, maar dat bakken is een doodzonde

Uitsmelten, ja!


"het eimengsel mag maar weinig verhit worden"

Lees het eimengsel mag helemaal niet verhit worden


"De hitte van de pasta doet het ei bijna stollen, dat maakt de saus"

Gelul

Het moet juist totaal níet stollen!


En het wordt niet gemaakt met "parmezaan of pecorino"

Het wordt gemaakt met Pecorino romano

(Pecorino betekent in het Italiaans zo ongeveer hetzelfde als ons woord kaas)


Het verhaal is overigens volledig overgeschreven uit The Guardian

(Alle links hier openen in een nieuw venster)




Mainzer Beobachter

Pasta alla Norma

(Intellectuelen in de zaal?)


Aubergine met olijfolie in de oven bruinen

Olijfolie, kleine blokjes rauwe ham...
(Dik gesneden ham in stukjes)

Uit de pan en op keukenpapier

Sjalot, knof, verkruimeld gedroogd Spaans pepertje in de pan...

Stukken tomaat...

Geprakte tomaat uit blik plus het sap...

P/z?

Kook rigatoni

Aubergine bij de tomatenprut

Gehakte mozzarella erin laten smelten, roerend

In kommen, ham erop en tuinkruiden

Serveer met Fleur de sel