zaterdag 28 september 2019

Vis!



Foto's vandaag: tteok frituren
Tteok zie hier; iets scrollen
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Je hebt ze vers en gedroogd
Verse koken of frituren (zonder eerst te koken!)
Gedroogde lang weken, koken



Eindelijk weer eens vis!



Sardines marocaines

Libération


Sardines schoonmaken, uithalen, kop en graat, spoelen, uitlekken

Blend peterselie, korianderblad, knof, zoet paprikapoeder, komijnzaad, cayenne, citroensap, zout

Sardines met een deel ervan vullen

Rauw ei door de rest van het mengsel

Wentel de sardines erdoor, bebloem, bak in olijfolie




Koudgerookte haring met grapefruit en venkel

Volkskrant

Volgens Sake Klootweg een Italiaans gerecht
Dr zit geen haring in de Middellandse Zee, Kwake!


"Waarom ken ik toch zo weinig haringrecepten?"
Wat denk je, onnozelaar

Ik zou zeggen Kijk eens hier

En kijk eens hier

Dat was nav een opmerking van Otto Kleynejan dat er geen recepten bestaan waarin je met zoute haring werkt, de indrukwekkende kletsmajoor met z'n dikke boeken met op elke twee pagina's een blunder

Of bedoelt hij geen recepten met spekbokking of brado (want zo heet koud gerookte haring, respectievelijk in z'n geheel, en opengeklapt uitgehaald kop eraf)?

Zie dan Cravattine hier (ff scrollen)



Rauw en gefrituurd


Zwaardvis

Madera

Frankfurter Allgemeine


Deze man of vrouw, dat stond er niet bij, weet waarover hij praat

Hier denkt elke culischrijver dat dit hier zwaardvis is, culinair gesproken

Maar nee

Culi betekent zwaardvis niet vis met zwaard, maar zwaardvormige vis
Zie hier

Peixe espada op Madera, vis zwaard


Klassiek

Met knof platte moten in olijfolie bakken

Serveren met olijfolie waarin veel heel fijngesneden knof en peterselie langdurig heeft liggen smaakafgeven
(Koele, niet koude plek; regelmatig roeren)

En met grof zeezout, friet en ratatouille


Madera

Marineren in madarijn- en pasievruchtsap

Spiesjes grillen op laurierhout

Met bakbanaan serveren



Ik serveerde die dingen bij champignonsaus met garnalen