Vandaag wat foto's die ik hier en daar had liggen
Octopus
Ik postte al over appel
Op 24 september en op 5 oktober vorig jaar
Appelmoes
Stukken goudreinet met ietsje water en wat suiker kapotkoken en prakken (eventueel grof) of door de draaizeef halen
Er kan ietsje zout bij, wat citroenschil en/of kaneel
Engels: apple sauce
Gebruik zoete appelen en geen suiker
Appelmoes, sjiek
Voorheen Restaurant Piet Paaltjes, Leeuwarden
Schil Golden Delicious, steek het klokhuis eruit, snijd in tweeën en snijd de helften in dunne plakjes
Smelt boter in een pan en strooi er wat suiker over
Laat de suiker licht carameliseren en doe er dan de appel bij
Roer om en laat langzaam stoven tot de appel uit elkaar begint te vallen
Mochten de appels te droog worden, doe dan een deksel op de pan
Roer er redelijk wat room door en een scheut Calvados
Breng op smaak met wat p/z en eventueel suiker
Eet warm of koud
Koya tofu weken
Appelstroop
Doe schijfjes licht zure appel in een braadpan en voeg een half kopje suiker per appel toe, of gebruik zoete appels zonder suiker
Doe er eventueel wat stevige appeltjes bij tegen het aanbranden
Werk er iets zout, iets gemalen kruidnagel en wat gemalen kaneel door
Giet er een scheut water bij
Doe een goed sluitend zwaar deksel op de pan, breng aan de kook en laat een uur op een plaatje op redelijk hoog vuur doorkoken; niet doorsudderen dus maar doorkoken
Haal het deksel van de pan en laat op laag vuur 12 uur sudderen, af en toe omroerend
Pers door een neteldoek en kook roerend in
Het eindresultaat moet er uit zien als, je raad het al, appelstroop
Bewaar in goed schoongemaakte potjes, die je voor vier-vijfde vult
Boiled cider
Engeland
Idem, maar met meer water (geen cider dus) zodat het vloeibaarder wordt
Maestrichter stroop
ls appelstroop, maar van appels, peren (vijf delen appel op drie peren) en blauwe druiven naar smaak
Sirop de Liège
Idem, van appels, peren en niet te droge, fijngehakte dadels
Bacalao met appel
Huesca (Spaanse Pyreneeën)
Leg in een aardewerken ovenschaal een dikke laag stukjes geweekte vis
Leg daarop een laagje zure appels in stukjes
Druk iets aan en giet er een flinke scheut witte wijn over
Zet, met een deksel of aluminiumfolie op de schaal, een uur in een oven op 160 graden
Salade Guillaume Tell
Zwitserland dus
Snij gelijke delen Appenzeller of anders maar Gruyère, en Jambon blanc, Jambon de Paris, of desnoods gewone gekookte ham in kleine blokjes
Roer er dressing met yoghurt door, en meng er een even groot volume als de kaas of de ham aan blokjes Granny's doorheen
De appelstukjes steeds zo snel mogelijk door de rest heen roeren
Soissons met chorizo