zaterdag 14 september 2019

Appel



Vandaag wat foto's die ik hier en daar had liggen
Octopus


Ik postte al over appel

Op 24 september en op 5 oktober vorig jaar



Appelmoes


Stukken goudreinet met ietsje water en wat suiker kapotkoken en prakken (eventueel grof) of door de draaizeef halen

Er kan ietsje zout bij, wat citroenschil en/of kaneel


Engels: apple sauce

Gebruik zoete appelen en geen suiker




Appelmoes, sjiek

Voorheen Restaurant Piet Paaltjes, Leeuwarden



Schil Golden Delicious, steek het klokhuis eruit, snijd in tweeën en snijd de helften in dunne plakjes

Smelt boter in een pan en strooi er wat suiker over

Laat de suiker licht carameliseren en doe er dan de appel bij

Roer om en laat langzaam stoven tot de appel uit elkaar begint te vallen

Mochten de appels te droog worden, doe dan een deksel op de pan

Roer er redelijk wat room door en een scheut Calvados

Breng op smaak met wat p/z en eventueel suiker

Eet warm of koud



Koya tofu weken


Appelstroop


Doe schijfjes licht zure appel in een braadpan en voeg een half kopje suiker per appel toe, of gebruik zoete appels zonder suiker

Doe er eventueel wat stevige appeltjes bij tegen het aanbranden

Werk er iets zout, iets gemalen kruidnagel en wat gemalen kaneel door

Giet er een scheut water bij

Doe een goed sluitend zwaar deksel op de pan, breng aan de kook en laat een uur op een plaatje op redelijk hoog vuur doorkoken; niet doorsudderen dus maar doorkoken

Haal het deksel van de pan en laat op laag vuur 12 uur sudderen, af en toe omroerend

Pers door een neteldoek en kook roerend in

Het eindresultaat moet er uit zien als, je raad het al, appelstroop

Bewaar in goed schoongemaakte potjes, die je voor vier-vijfde vult


Boiled cider

Engeland

Idem, maar met meer water (geen cider dus) zodat het vloeibaarder wordt


Maestrichter stroop

ls appelstroop, maar van appels, peren (vijf delen appel op drie peren) en blauwe druiven naar smaak


Sirop de Liège

Idem, van appels, peren en niet te droge, fijngehakte dadels




Bacalao met appel

Huesca (Spaanse Pyreneeën)



Leg in een aardewerken ovenschaal een dikke laag stukjes geweekte vis

Leg daarop een laagje zure appels in stukjes

Druk iets aan en giet er een flinke scheut witte wijn over

Zet, met een deksel of aluminiumfolie op de schaal, een uur in een oven op 160 graden




Salade Guillaume Tell

Zwitserland dus



Snij gelijke delen Appenzeller of anders maar Gruyère, en Jambon blanc, Jambon de Paris, of desnoods gewone gekookte ham in kleine blokjes

Roer er dressing met yoghurt door, en meng er een even groot volume als de kaas of de ham aan blokjes Granny's doorheen

De appelstukjes steeds zo snel mogelijk door de rest heen roeren



Soissons met chorizo