donderdag 19 september 2019

Kip!



Foto's van kip met pilav maken
Recept zie hier, ff scrollen
(Alle links hier openen in een nieuw venster)

De kip marineren



Hull Hull Chicken

Hawai'i

Uit de New York Times


Maak een marinade van gelijke delen ketchup, soyasaus (Thin soy of Japanse) en bruine suiker

Werk er een half deel rijstazijn door (geen sushi azijn!), geraspte gemberwortel en geperste knof

Marineer stukken kip in de helft van de marinade
Marineer minstens acht uur op een koele plek, en roer regelmatig om

Gril de kip, steeds draaiend, en inkwastend met de rest van de marinade



Gemarineerd


Twee recepten van Kwako Klootweg

Volkskrant


Kip met paprikapoeder

Wat hij beschrijft is Pollo a la Navarra

En dat is niet met gerookt pikant paprikapoeder maar met half pikant ongerookt, gemaakt van appelpaprika en niet van Spaanse pepers

En met dat popigerecht shakshuka heeft dat niks te maken

Iemand zei ooit zeer terecht dat als je kan koken, dan heb je dat shakshuka al 30 jaar geleden zelf uitgevonden...


Zuidoost Aziatische kip met rijst

"Jongensliefdesvuur"

Je bent een exhibitionistische nicht of je bent geen exhibitionistische nicht...




Huhn shawarma

Frankfurter Allgemeine


De kip in een kom, met citroensap, olijfolie, z/p, komijn (fijnwrijven en meteen erdoor), paprikapoeder en koenjit

Koele plek, enkele uren, regelmatig omroeren

De kip uit laten lekken, en bakken in olijfolie
Uit de pan

Ui erin [en knof!]...

Rijst, zout, roer om, kokend water

Kook de rijst half gaar en doe er dan kaneel bij, rozijnen en de kip
Laat alles garen

Peterselie erdoor en serveer met yoghurt en limoen




Geroosterde kip

Basisrecept volgens Jaques Pepin

Pepin is de man van die fantastische boeken La Technique en La Méthode


Oven op 220 graden

Kip z/p binnen/buiten en bind op, de vleugels dichtgevouwen en tegen het lijf

De kip op zijn zij in een gietijzeren pan de oven in

20 minuten, draai, 20 minuten (hij heeft het over een kip van 1,6 kilo)
Bedruipen hoeft nu niet

Kip op zijn rug, nu wel bedruipen, 10 minuten

Duitsers braden zo een gans



Kamagurka