vrijdag 9 augustus 2019

Vis!



Garnalen met riso (pasta) en aspergepunten
Zie het recept hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)



Vis in de nationale en internationale pers



Hongaarse vis met paprika

Trouw


Nou heb ik toevallig meer verstand van koken dan Koken met Karin

Dit recept is een verbastering van het Hongaarse origineel, en dan ook nog door de culinaire del Janny de Moor

"Het hoort met snoekbaars uit het Balatonmeer"
Gelul
Dit recept heet Karper op de manier van Dorozsma

De rare gek doet er citroensap in
En maakt het zonder uien en zonder paprika

En niet alle goulash is in Hongarije soep hoor
Een van de bekendste bijvoorbeeld al niet: Szkélygulyás

Ik zal u het recept van die twee trutten onthouden natuurlijk ("In mijn uitpuilende boekenkast vond ik zowaar een aantal Hongaarse recepten"), nee, kijkt u liever hier
(Dat boek van Gundel wat je ziet, dat heb ik ook; het beste Hongaarse kookboek)

"Snoekbaars is in ons land lastig te krijgen"
Als je een culinaire slingeraap bent wel ja
Ben je dat niet, dan loop je de Sligro of de Hanos in

Wat zegt u? Karper al helemaal niet?
Brilletje kopen en langs de visboeren op de markt gaan lopen, ja




Wild salmon with fennel and pistachios

New York Times


Die Amerikanen koken altijd met "unsalted butter", waarom?

En met "kosher salt" maar dat is gewoon grof zeezout hoor

En met "low salt soy sauce"

Dunne venkelplakken op bakblik met boter in een hete oven

Na even de plakken draaien

Zalm met huid naar beneden (juist niet, zou ik zeggen) op de venkel (maar de vleeskant dan wel eerst even dichtgeschroeid)

P/z en boterklontjes (nee; inkwasten met gesmolten boter en dan p/z, want anders duwt die smeltende boter die p/z eraf)

Oven middenhoog, kwartier

Spul uit bakblik en op warme schaal en houd warm

Bakblik op het vuur met rauwe pistaches en wat aanbakken, omroerend

Witte wijn en citroensap en reduceren

Boter erdoor kloppen

Z/p




Sardines de Belle-Île-en-Mer

Libération


Oven 180°

Maak verse sardines schoon

Maak een vinaigrette met citroensap, EV olijfolie en versgemalen komijn

Sardines op ingevette bakplaat

Vinaigrette erover

Grof zout erover en karwij (heel)

Oven, 10 minuten, misschien 15




Griet met bonencrème

Volkskrant

Yvette van Boven, dus dat wordt gieren om de stompzinnigheden


Het Kokkerellende Nijlpaard begint met te vertellen dat "griet vele malen goedkoper is dan de dure tarbot"

Dat zou me verbazen

Ff bij Schmidt Zeevis kijken, op de dag dat dit recept in de krant stond

En zie daar: hele griet en ook filets 30% duurder dan idem tarbot...

"Griet, geweldige vis die we nauwelijks kennen"
Nee, als je een suffe doos bent niet nee...

Gaat ze een crème van witte bonen maken met Crème fraîche erdoor ipv mooie olijfolie...

En geen knof erdoor...

Waar hebben ze dat fossiel opgebaggerd...




Canelón de aguacate con tartar de atún toro

El País

Een rol van rauwe tonijn in avocado


Dat was een beroemd gerecht in die flauwekultent El Bullí

En Tonijn toro is geen soort maar een stuk van de buik

Ze gebruiken gemalen citroengras

Yuzupoeder zou ik zeggen

Ik ga het niet overpennen

Zie hier