zondag 18 augustus 2019

Rijst!




Rijst met Adamant creeper rice mix

Met octopus, en tomatensaus met gember

Surinaamse tomatensaus dus


Ik heb een heel stel van die Indiase rice mixen gekregen

Naast het hoofdingrediënt (zie voor deze rice mix hier; alle links hier openen in een nieuw venster) zit er altijd wat linzenmeel in, Asa foetida, zout en cayenne
Gebruik:
Olie, ui, knof...
Dat spul...
Gekookte rijst erdoor werken
Deze heeft een heel mooi frisse smaak

Kippenbouillon maken

Pindaolie, ui, knof (flink wat van dit spul)

Een deel ervan + gemberwortel...
Tomaatstukken...
Kippenbouillon...
Inkoken
P/z

Een deel ervan gebruiken om er gekookte octopus in op te bakken

Rijst koken en verwerken met die mix zoals boven met het derde deel van die pindaolie etc.




Lemon rice

Met Koya tofu, paprika en paprikasaus

(Koya: gevriesdroogde tofu)

Zie die mix, Aachi masala lemon rice, hier
Ook weer heerlijk fris


Koya onder stromend water steeds uitknijpen tot het water wat eruit komt helder is

Goed uitknijpen op het laatst

Blokjes snijden en sauteren in een droge pan

Pindaolie, paprika sauteren, uit de pan

Pindaolie, ui, knof (redelijk wat spul maken)...

In de helft peterselie bakken en dan zoete ajvar, Turkse paprikapasta, meebakken

Het tweede deel daar werk je die rixe mix doorheen

Rijst koken etc.

Rijst door die rice mix, met de koya en de paprika




Ik heb die Koya tofu nóg een keer gemaakt

Met gewone witte rijst, basmati


Sugar snaps sauteren

Garen in bouillon

Op smaak met Ponzu, Japanse soy met citrussap




Rijst met Amla rice mix

En zalm en witlof

Amla: zie hier

Alweer een mooie frisse smaak


Witlof roerbakken in ghee
Op smaak met balsamico

Rijst koken

Pindaolie, ui, knof...
Die mix
Rijst erdoor werken...

Ondertussen de zalm bakken

Die zalm met die witlof, dat is heel klassiek Engels




Kip tteokbokki

Met tteok dus

Zie hier


Tteok (ik heb het over verse) een half uur in koud water

Kip bruinen in rijstkafolie

Garen met kippenbouillon erbij, waarin rauwe knof en sjalot

De handel op smaak met Koreaanse soy, gochujang (zie hier), gochugaru (zie hier; enorm lekker spul, niet erg scherp), palmsuiker, Corn syrup, Koreaanse fish sauce (pas op dat je niet de pikante gebruikt)

Rice cakes erin sudderen tot ze zacht zijn

Shiso en tauge erdoor

Serveer met geroosterd sesamzaad erover