maandag 26 augustus 2019

Nigeria (4)



Vandaag dus maar inkopen drank



Zie de eerste aflevering van deze mini serie hier

(Alle links hier openen in een nieuw venster)

Dit is overigens de laatste aflevering



Dodo


Een bijgerecht, gegeten naast al die gerechten in de vorige afleveringen, gerechten die je eet met Obe ata, tomaten-paprika-pepersaus

Rijpe, zwarte bakbanaan

Gebakken dus

Worden ook gegrild gegeten, gekookt, en gedehydrateerd - vermalen...

Grove stukken als koolhydraat bij het hoofdgerecht
Kleine stukken als bijgerecht bij wat dan ook

Wordt dikwijls gegeten met ingemaakte ui
Zuur tegen zoet

Tippen, snee in de lengte, schil eraf

In de lengte in tweeën, in stukken van grootte naar hoe u wil

Bak grof gesneden ui bruin in olie

Bak de bakbanaan idem

Werk uienschijfjes (andere nieuwe ui dus) door limoensap, chilivlokken en zout

Werk daar de bakbanaan door, en werk er rasp van limoenschil door

Serveer met de gebakken uien




Yam fries


Yam wordt veel gestampt gegeten, maar daar kan je beter niet aan beginnen

Dit wordt ook weer gegeten bij hoofdgerechten die geserveerd worden met Obe ata, maar ook met Suya spice, zie het volgende gerecht

Breng flink goed gezouten water aan de kook

Tip en schil de yam
Doe dat in delen van de knol, tegen verkleuring

Snij in niet te dunne schijven, en die in "stokjes"

In het kokende water

Blancheer 2,5 minuten en uit de pan en spoel koud

Ga verder tot alles is geblancheerd

Bak in hete neutrale olie, na ze wat drooggedept te hebben

Serveer met zout




Beef suya


Streetfood

Gegrilde rundvlees spiesjes (gebruik vet vlees) of gebruik zeboe, buffel zeg maar

Geserveerd met Suya spice

Rooster pinda's en verkruimel

Meng met geraspte gember, cayenne, daarnaast óók pikant paprikapoeder, fijn uiengranulaat, fijn knofgranulaat en fijn zeezout

Plet strips vet rundvlees

Pindaolie, Suya spice, extra (verse) knof en (verse) gember en extra zout

Marineer er het vlees in

Stukjes, op spiesjes, pindaolie, bakken

Suya spice erover

Serveer met rode ui en tomaat door limoensap gehaald

En met geroosterde pinda's en met meer Suya spice