maandag 19 augustus 2019

Geen patatten, en ook




geen rijst of pasta of bonen



Chauson komijnenkaas


Pizzadeeg maken

Een laag room erop (zijkanten goed vrijlaten!)

Gemalen komijnenkaas (extra oud of overjarig)

In olijfolie gesauteerde ui en knof

Door olijfolie gehaalde strips van pepers uit de pekel (die lichtgroene grotere niet zo pikante)

In olijfolie kort gesauteerde paprika

Nog wat kaas

Dichtvouwen

In de oven


Pekelpepers

Je kan die lichtgroene pepers kopen bij de Turk
In tweeën
Uithalen
Een dag in pekel van 50 gram zout/liter
Helft pekel afgieten en aanvullen met witte wijnazijn
Paar dagen laten staan




Matzeballen

In kippensoep met veel prei

Daar ga je van joodelen


Stukken kip (dijfilets bv) bruinen in schmalz, kippenvet
Uit de pan

Meer kippenvet?, ui, knof, zwarte peper...

Selderijblad en peterselie...

Zeer veel prei (enkel wit!)...

Water, kip, kippenblokje...

Kip uit als bijna gaar

Zeef de bouillon en proef af

Eieren opkloppen met iets gesmolten (niet erg warme!) schmalz, en p/z

Matze (geen matzecrackers!) fijn brokkelen
Wat bouillon erover en fijnknijpen of -prakken

Dille door het ei knippen

Matzespul erin

Wat bouillon

Wat laten pruttelen tot het zowat "droog" is

Roerend koelen

Ballen draaien

Soep aan de kook
P/z

Ballen erin...

Vermicelli erin en stukjes kip...


Internet recepten

Wat een partij gelul

Matze in de blender

Ik zou zeggen probeer dat maar eens

Veel "matze meal" gelul ook




Sfoglia? Rotolo?

Met Pecorino romano, zoete ui, kerstomaat


Wat bloem, 10 gram verse gist (of 4 droog), een theelepel fijne kristalsuiker, wat lauw water...
Wachten tot het schuimt

400 gram patentbloem, dat gistspul 300 cc lauw water, een scheut EV olijfolie, flink versgemalen zwarte peper mengen
10 minuten
Kneden
Afgedekt twee uur op een warme plek

Spoel 40 gram zoute kappertjes schoon

Snij 200 gram droge zwarte olijven fijn (gewogen met pit)

Prepareer 500 gram fijngesneden zoete ui

Snij 10 grote kerstomaten grof

Olijfolie, die ui, knof, die tomaat, heel laag vuur met deksel, 15 minuten

Plus olijven, kappertjes en peterselie

100 gram geraspte Pecorino romano erdoor

Zachtjes zowat droog koken zonder deksel, proef op zout, koelen

Deeg platte rechthoekige plak

Wat spul net naast de korte kant, rol op, etc etc

Spiraal van vormen (de rol moet dus niet tw dik zijn; trek eventueel uit)

Op een ingevette bakplaat, EV olijfolie erop, 180°, 40 minuten

Serveer in plakken gesneden

Zie hieronder dat ik afweek en een lange dikkere maakte




Polenta

Met baccalà en (alweer!) zoete ui

Baccalà: bacalao, bakkeljauw, zoutevis, klipvis


Zout van de vis afwrijven en in een potje doen
Serveren bij gebakken ei

Zoutevis weken
Ververs, weken
Proef het weekwater; het moet nog ietsje zout zijn
(De instructies op de verpakking leveren bremzoute vis! Goed voor klimaten waar je de hele dag loopt te zweten!)

Zoete ui in dunne schijfjes
Lang zachtjes in wat olijfolie stoven met een deksel op de pan
Heel laag vuur dus

Witte wijn erbij en knof
Vuur hoger en deksel eraf laten

De vis kort koken
Afgieten
Koelen
Pluizen (zie de foto; houd de stukjes zo goed mogelijk redelijk groot; echt klein spul kan zó bij de ui)

Door bloem en bruinen in boter
Bij de ui

Polenta maken (pap bedoel ik dus, geen plakken)

Ui etc erdoor




Chausson

(Nog een, maar deze van bladerdeeg!)

Met tomaat-paprikasaus en geitenkaas en paprika


Stook de oven heet met de pizzasteen erin

Bak stripjes bacon krokant

Sauteer paprikastrips kort in olijfolie

Snij droge zwarte olijf en gedroogde tomaat op olie

Olijfolie, ui, knof, peterselie...

Tomatenprut (Mutti!), paprikapasta (Ajvar bij de Turk; naar keuze heet of niet), rode wijn, groene kruiden, laurier...

De olijven en de tomaat erdoor

Na even sudderen en roeren proeven op p/z

Bladerdeeglap

Saus (van de rand wegblijven!)

Geraspte geitenkaas (hardere soort, niet té sterk van smaak)

Paprika

Vouw

Oven