geen rijst of pasta of bonen
Chauson komijnenkaas
Pizzadeeg maken
Een laag room erop (zijkanten goed vrijlaten!)
Gemalen komijnenkaas (extra oud of overjarig)
In olijfolie gesauteerde ui en knof
Door olijfolie gehaalde strips van pepers uit de pekel (die lichtgroene grotere niet zo pikante)
In olijfolie kort gesauteerde paprika
Nog wat kaas
Dichtvouwen
In de oven
Pekelpepers
Je kan die lichtgroene pepers kopen bij de Turk
In tweeën
Uithalen
Een dag in pekel van 50 gram zout/liter
Helft pekel afgieten en aanvullen met witte wijnazijn
Paar dagen laten staan
Matzeballen
In kippensoep met veel prei
Daar ga je van joodelen
Stukken kip (dijfilets bv) bruinen in schmalz, kippenvet
Uit de pan
Meer kippenvet?, ui, knof, zwarte peper...
Selderijblad en peterselie...
Zeer veel prei (enkel wit!)...
Water, kip, kippenblokje...
Kip uit als bijna gaar
Zeef de bouillon en proef af
Eieren opkloppen met iets gesmolten (niet erg warme!) schmalz, en p/z
Matze (geen matzecrackers!) fijn brokkelen
Wat bouillon erover en fijnknijpen of -prakken
Dille door het ei knippen
Matzespul erin
Wat bouillon
Wat laten pruttelen tot het zowat "droog" is
Roerend koelen
Ballen draaien
Soep aan de kook
P/z
Ballen erin...
Vermicelli erin en stukjes kip...
Internet recepten
Wat een partij gelul
Matze in de blender
Ik zou zeggen probeer dat maar eens
Veel "matze meal" gelul ook
Sfoglia? Rotolo?
Met Pecorino romano, zoete ui, kerstomaat
Wat bloem, 10 gram verse gist (of 4 droog), een theelepel fijne kristalsuiker, wat lauw water...
Wachten tot het schuimt
400 gram patentbloem, dat gistspul 300 cc lauw water, een scheut EV olijfolie, flink versgemalen zwarte peper mengen
10 minuten
Kneden
Afgedekt twee uur op een warme plek
Spoel 40 gram zoute kappertjes schoon
Snij 200 gram droge zwarte olijven fijn (gewogen met pit)
Prepareer 500 gram fijngesneden zoete ui
Snij 10 grote kerstomaten grof
Olijfolie, die ui, knof, die tomaat, heel laag vuur met deksel, 15 minuten
Plus olijven, kappertjes en peterselie
100 gram geraspte Pecorino romano erdoor
Zachtjes zowat droog koken zonder deksel, proef op zout, koelen
Deeg platte rechthoekige plak
Wat spul net naast de korte kant, rol op, etc etc
Spiraal van vormen (de rol moet dus niet tw dik zijn; trek eventueel uit)
Op een ingevette bakplaat, EV olijfolie erop, 180°, 40 minuten
Serveer in plakken gesneden
Zie hieronder dat ik afweek en een lange dikkere maakte
Polenta
Met baccalà en (alweer!) zoete ui
Baccalà: bacalao, bakkeljauw, zoutevis, klipvis
Zout van de vis afwrijven en in een potje doen
Serveren bij gebakken ei
Zoutevis weken
Ververs, weken
Proef het weekwater; het moet nog ietsje zout zijn
(De instructies op de verpakking leveren bremzoute vis! Goed voor klimaten waar je de hele dag loopt te zweten!)
Zoete ui in dunne schijfjes
Lang zachtjes in wat olijfolie stoven met een deksel op de pan
Heel laag vuur dus
Witte wijn erbij en knof
Vuur hoger en deksel eraf laten
De vis kort koken
Afgieten
Koelen
Pluizen (zie de foto; houd de stukjes zo goed mogelijk redelijk groot; echt klein spul kan zó bij de ui)
Door bloem en bruinen in boter
Bij de ui
Polenta maken (pap bedoel ik dus, geen plakken)
Ui etc erdoor
Chausson
(Nog een, maar deze van bladerdeeg!)
Met tomaat-paprikasaus en geitenkaas en paprika
Stook de oven heet met de pizzasteen erin
Bak stripjes bacon krokant
Sauteer paprikastrips kort in olijfolie
Snij droge zwarte olijf en gedroogde tomaat op olie
Olijfolie, ui, knof, peterselie...
Tomatenprut (Mutti!), paprikapasta (Ajvar bij de Turk; naar keuze heet of niet), rode wijn, groene kruiden, laurier...
De olijven en de tomaat erdoor
Na even sudderen en roeren proeven op p/z
Bladerdeeglap
Saus (van de rand wegblijven!)
Geraspte geitenkaas (hardere soort, niet té sterk van smaak)
Paprika
Vouw
Oven