vrijdag 30 augustus 2019

Gekookt




Zeeuwse bolus


Niet echt gekookt

"Geprepareerd"

Boven ouderwets met boter erop
Boter op de onderkant
(Helmonds: "ouderwetst")


Onder nieuwerwets
(Zo zie je goed dat het een "drol" is!)

Slagroom erin

Beide lekker




Œufs en cocotte


Ramequins beboteren

Crème fraîche erin en wat versgemalen knoflookgranulaat

Blokjes gekookte ham, gehakte peterselie en zeer fijn gesneden sjalot

Ei (dooier prikken), p/z, nootmuskaat, paprikapoeder

Geraspte gruyère

Oven 150°

Duurt even; moet mooi gesouffleerd zijn




Ossenstaartbouillon


Stukken (liefst dun spul) rondom aanbraden in boter

Uit, koel

Vlees in de lengte insnijden op een plek of vijf, zes per stuk

Boter, soepgroenten (ui, knof, prei, wortel, peterselieblad, selderijblad)

Water, laurier, tijm, rozemarijn, zwarte peperbolletjes, vlees

Nét tegen de kook
Zes uur zo houden
(Na een uur of vijf gaat het vlees makkelijk van de botjes af, maar mooi gaar is het dan nog niet!)

Vlees uit, koelen, afhalen

Is de bouillon koud dan ontvetten
Zeven
Inkoken

Proef op p/z

Warm het vlees erin

Tip
Je snijdt de kootjes van de staart altijd los van elkaar
Als je ze ook nog in tweeën hakt, dwars natuurlijk, dan krijg je een mooi gelei effect in de bouillon




Aardbei beignets


Beslag van ei, melk, zout, patisseriebloem

Aardbeien op stokjes
(Foto onder = proefje)

Door het beslag
Bakken op 180° tot goudbruin

Poedersuiker erover




Ice Cream Soda

I scream: Ice cream!


Maak sodawater
Sifon, half theelepeltje zuiveringszout, water, patroon

Koel
Koel witbier glazen

Fruit snijden en een hele kers of abrikoos of kleine aardbei apart houden

IJsbol in het glas

Limonadesiroop
Best: sinaasappel-grenadine

Fruit

Sodawater

Slagroom

Kers of...

Rietjes



Roomijs met vlierbessenlikeur

Boomsma

Prima spul, puur natuur

Lijkt op bramen- of moerbeien likeur


Dit is een zeldzaamheid

Die likeur is geen zoete troep, maar met ijs erbij wel

Ik denk dat de likeur van zijn bitterzoet het bittertje verliest door het ijs




Pruimenjam

Opal


Gele basterdsuiker
50% gewicht fruit

Goed mengen, elk uur omroeren

Na een uur of zes langzaam jam ervan koken

Na even prakken met de grove stamper
Na even prakken met de fijne stamper

Proef op citroensap




Coulis van aardbeien

Voor bij pudding, bij ijs, in yoghurt...


Blenden met fijne kristalsuiker erbij
Eén op vijf gewichtsdelen fruit

Citroensap

Regelmatig omroeren tot de suiker is opgelost als die dat niet al is




Coulis van pruimen

Opal


Blenden met wat water

Op smaak met acaciahoning

Proef op citroen