vrijdag 20 mei 2016

Mosselen (32)



Vandaag weer inkoop, maar enkel van de België Winkel
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)

Eerder had ik van dit merk kersenstroop, heerlijk


Links en rechts gevonden recepten

Zie de eerste aflevering van de mosselserie hier
Onderaan de pagina's steeds een link naar de volgende


Mosselen in aspic

Gekookte mosselen, eventueel wat fleur de sel, vers gehakte peterselie, Calvados

Aspic maken, daar was u al mee bezig
Kalfsbouillon, inkoken, koelen, ontvetten

Op smaak met Madera, wat witte wijn, iets Condimento balsamico

Warmen, gelatine, over de mosselen, koelen, koelkast




Balsemien honing
Enorm lekker fris van smaak!


"Koepangs koken"

Het Nieuw Indonesisch Kookboek

Kook de koepangs in water met uien. Als de uien zwart worden zijn de koepangs giftig.

Opdienen met een saus van boter, azijn, gember en peper.



Cuberdons zijn heerlijk
Zie hier
Maar hoe die in dat platte stuk chocolade kunnen zitten is vooralsnog onduidelijk...


Steamed chilli mussels

Steamed mussels en moules vapeur, dat is nooit gestoomd, dat is altijd met een bodempje vocht

Hak veel rode chili zonder zaad en zaadlijsten
Hak flink tomaten

Pindaolie, sjalot, knof
Tomaat en pepers...

Mosselen en witte wijn bij de tomaat, hoog vuur, husselen
(Ik zou zeggen apart, en later bij mekaar)

Serveer met peterselie en goed stokbrood



Jammie!


Mosselcocktail

Een recept van Albert Mol (die je culinair niet moet onderschatten)

Kook mosselen en laat uitlekken
Uithalen en koelen

Mayo, licht geklopte room, citroensap, p/z
De mosselen erdoor
Een half uur koelen

Kommetjes, sla, mosselen, kappertjes, tuinkers, licht pikant paprikapoeder (hij schrijft paprika)
Toast

Ik zeg Ook wat wodka door die saus



Een dezer dagen friet met
Ik kan het zelf wel maken maar ik wil weten hoe die Bels proeft


Mejillones rabiosos

Woedende mosselen
All'arrabiata zeg maar

Uit het onvolprezen boek The Food of Northern Spain van de onvolprezen culischrijfster Jenny Chandler
Daar passen Retteketet, Jonas en de Walvis (Jonas Fluit), Vreugdeloos, Mossel (ja, dat is de Walvis maar goed...) en Boesje met z'n allen maal achtien keer naadloos in, de gebakken luchtblazers (in elkaars reet)...

Kook de mosselen

Koel en verwijder de schelp waar ze niet aan vast zitten

Olijfolie, ui, knof, Spaanse peper en later op lager vuur pikant gerookt paprikapoeder (Pimentón de La Vera)
Tomaat erbij (lijkt dus sterk op die steamed), ansjovis en witte wijn
Z/p

Mosselen erin warmen

Eventueel met olijven erdoor





Nog een Spaans recept, ook met tomatensaus, zie hier



Zie de volgende aflevering hier