Ik schreef al over een sherry-proeverij
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Maar nou hadden we vier Amontillado's naast mekaar!
Amontillado's, van vol naar droog
Williams and Humbert Amontillado aged 12 years
Droog maar toch vol, hoe zeg je dat
Een volle Dry smaak zeg maar...
Een ronde smaak, en niet dat notige van de volgende
Heerlijk bij gevulde eieren (zachte kerrie!)
Saltimbocca met Amontillado
Bak kalfsschnitzels met p/z iets bruin in boter
Giet het vet uit de pan en giet er een flinke scheut niet te droge Amontillado in, en laat die inkoken, terwijl je het vlees een enkele keer draait.
Serveer met de saus erover natuurlijk.
Del Duque aged 30 years
Als de vorige maar dan net wat droger en subtieler
Fijner ook, en ietsje notig
Heerlijk bij een mooie bestorven pâté!
Farfalle met zwezerik
Bak stukjes gekookte lamszwezerik aan in boter.
Flambeer met oude Amontillado, blus en giet er nog een scheutje bij; kook bijna droog.
Haal de zwezerik uit de pan en roer de aanbaksels los met een scheut volle witte wijn.
Kruid met p/z en ietsje verse groene kruiden.
Doe er Crème fraiche bij en laat inkoken.
Warm er de zwezerik in op.
Serveer met Farfalle.
Williams and Humbert Dry Amontillado aged 12 years
Mooi droog maar niet té
Vurig
Heerlijk bij overjarige kaas!
Kalfsnier met Amontillado
Ontvlies de nieren en maak ze goed schoon.
Leg ze een half uur in water met citroensap.
Giet af, spoel goed af en dep droog.
Snij in plakken, dwars op de platte kant.
Snij eekhoorntjesbrood in plakjes.
Bak die in olijfolie en boter, met geplette knof, z/p, laurier en tijm, en blijf wokken tot alle vocht verdampt is.
Maak er met bloem en kalfsbouillon saus van.
Bak de nier in boter en kruid met p/z.
Haal de nier uit de pan, doe er een flinke scheut vrij droge Amontillado in en roer de aanbaksels los. Laat niet teveel inkoken.
Voeg de nier en de Amontillado toe aan de pan met de champignonsaus.
Werk er fijngehakte peterselie door, en laat nog even op half-hoog vuur staan.
Juan Piñero Amontillado
Niks "dry" of "aged zus en zo" maar wel veruit de beste
Kwam dan ook van André Kerstens
Prijs was er naar...
De droogste én de notigste
Daar moet je van dat Catalaanse brood bij eten
Stokbrood in de lengte doorsnijden, snijkant bakken, knof inwrijven, onrijpe tomaat op uitknijpen, rauwe ham er op...
Kipspiesjes met shiitake
Marineer kipstukjes en shiitake enkele uren in droge Amontillado
Zorg dat er folie over ligt, en roer regelmatig om
Giet af, vang de marinade op en maak die met bloem en ei tot beslag met iets p/z
Maak spiesjes, haal door het beslag en frituur
Als je zoekt op cooking amontillado, dan vindt je best wel wat
* Varkensvlees en uien met amontillado
* Coquilles met citroen en amontillado
* Amandelen en chili's, geroosterd en met Amontillado
* Sherry trifle met Amontillado
* Crema catalana ijs met Amontillado
* Zalm gemarineerd in Amontillado (om rauw te eten)
* Gambas al ajillo met rode pepers en Amontillado
* Lamslever met bacon en Amontillado
* Kip uit de oven met sinaasappel en Amontillado
* Meloen met citroen-Amontillado dressing
* Schildpadsoep met Amontillado
* Kip alla die gamba's hierboven
* Orange marmalade met Amontillado
* Cranberrysaus met Amontillado
* Kip, aardappelen, paprikapoeder, Amontillado
* Geschnetzeltes met pasta en Amontillado
* Salmorejo met Amontillado
* Varkenswang in Amontillado, met geroosterde knof
Zo kan ie wel weer...