zaterdag 14 mei 2016

Lente!



In de Allgäu maken ze ook Limburger
Kan het verder weg van Limburg...
Maar: lekkere kaas hoor!


Lentegerechten dan

want dat weer vandaag...


Champignons met slakken

Klinkt herfstig maar ik vind het heerlijk juist in deze tijd van het jaar.

Maak bourguignon-boter.

Kwast champignonhoeden in met olijfolie.
Doe wat bourguignonboter in elke hoed, druk er een slak in (uit blik dan dus).
Als alle champignons gevuld zijn, de resterende boter zachtjes laten smelten en over de slakken gieten.

Onder de gril.

Je kan de slakken ook weglaten, of vervangen door blokjes Quorn.



Chaumes
Een van de drie verschijningsvormen
Die met oranje korst vind ik lekkerder
En die schepsoort het lekkerst


Champagne-sabayon

Klinkt ook herfstig, maar nee hoor
En trouwens: de frambozen zijn nu lekkerder dan later
En maak het eens met ananas-aardbei of framboos-aardbei

Klop vier eierdooiers met 50 gram fijne kristalsuiker en 300 cc champagne goed schuimig, en tot halverwege volledige stolling in een sauspan op laag vuur of au bain Marie.

Serveer direkt, met frambozen.



Extra oude Nederlandse geitenkaas
Daar gaan we geitenkaaskroketten van maken!


Forel in het blauw
Truite au bleu

Maak een court-bouillon; gebruik in ieder geval citroensap, wortel, prei, ui, knoflook, peterselie en een bouquet garni.
Gebruik als vloeistof drie delen water op een deel witte wijnazijn, en kruid met gebroken witte peperkorrels en zout.
Zeef.
Laat langzaam aan de kook komen.
Zodra het water kookt er een flinke forel inleggen, en die een kleine 20 minuten zachtjes laten koken.

Met een levende forel wordt het beter.



Aldi vorige week
Heerlijk spul!


Green rabbit
(want een groene versie van Welsh rabbit /  rarebit)

Was waterkers en haal er de stelen af; houd wat blaadjes apart.

Blancheer de rest drie minuten in gezouten water, giet af en spoel koud; slinger ze droog. Hak het grof.

Maak een puree van geprakte blauwschimmelkaas, wat boter, de waterkers en wat peper.

Leg geroosterd bruin brood op een ingevette ovenplaat, beleg met schijfjes gekookt ei en breng daarop de kaasmassa aan.

Bak een klein kwartier op 190 graden tot de kaas begint te bruinen.

Garneer met de achtergehouden blaadjes, aan smalle strips gesneden.



Harzer
Over aardappelen in de oven, met karwij!


Pizza-olie

Dat is voor de herfst, maar je moet het nou maken!

Wordt bij pizza geserveerd om erover te schenken.

Koop een fles goede (extra vierge) olijfolie en giet er iets uit.
Doe er de volgende kruiden bij: laurierbladeren, korianderzaad, doormidden gesneden gedroogde cayenne-pepertjes of gehakte verse (flink wat!), flink rozemarijn en basilicum, knoflookpoeder (geen verse! anaerobe bacteriën!), iets geplet piment, iets kruidnagel en iets foelie.

Laat enkele maanden staan op een donkere, warme plek en schud regelmatig om.



Jakobskäse, een soort Gruyère
Fribourg (Zwitserland dus)
Van Käserei Olympica (want van een Paralympics kampioen)


Witte hertogin
België

Meng wat suiker door water en koel goed.

Serveer een mengsel van 1/3 van het water, 1/3 witte wijn en 1/3 spuitwater of sodawater (de laatste twee ook goed koud), met wat citroen erdoor.



Ook in de toptien van stinkkazen
Ga er Tartiflette mee maken
En een Duinkerks recept met kip


Salsa clásica
De oer-salsa

Gril of (minder lekker) bak in de oven paprika`s, tomaten en Spaanse pepers tot het vel zwart begint te worden (wat verschillende baktijden vereist, natuurlijk).

Laat koelen, pel en snij in blokjes (vang het sap op).

Blend grof met ui, knof en olijfolie.

Breng op smaak met gehakt korianderblad, gevijzelde geroosterde komijn, zout en limoensap.

Koel goed.



Passendale
Als je goed proeft dan denk je Ik durf te wedden dat het wordt gemaakt zoals Tilsit



Paardenbief met cidersaus


Maak enkele dagen van te voren champignons op azijn. Zoek op pickled mushrooms.

Braad het vlees (stevige bolle stukken) rondom bruin.
Giet er flink wat bouillon bij, laat snel aan de kook komen.
Haal direct van het vuur en haal er de bief uit. Laat die koelen.

Maak cidersaus met de bouillon. Boter, ui, knof, p/z, bloem, bouillon etc.
Laat de cidersaus snel inkoken met stukjes rode paprika erbij.
Breng de saus op smaak met iets appel-azijn.

Warm de bief in de saus, en serveer met ook gebakken krieltjes en de zure
champignons.



Zweeds
Enorm notige zoete smaak