vrijdag 27 mei 2016

Salades




Eindelijk iets gezonds...


Warme paprika-salade

Snijd kleine groene Turkse paprika's in reepjes (de donkergroene; dolmas biber).
Zet ze, met flink stukjes knoflook en een scheut olijfolie en komijnzaad, op laag vuur op, in een pannetje met deksel.
Schep regelmatig om.

Als de paprika zacht is, wat zout erover strooien, cayenne en oregano.
Regelmatig omroeren en het vocht laten wegkoken (zonder deksel dus).
De paprika op een bord uitspreiden, de bakolie erover gieten en laten afkoelen.

Wat dragon-azijn erover sprenkelen.

Eten met stokbrood en feta.




Oosterse salade

Meng koude rijst met stukjes gekookte of gebakken kip, stukjes mandarijn, geblancheerde en koudgespoelde peultjes en in kwarten gesneden waterkastanjes.

Maak een dressing met zwarte Chinese azijn, sesamolie en wat arachide-olie.

Koel de salade goed en serveer met de dressing.




Bonenpuree-salade

Plakken tomaat snijden, en bestrooi met ietsje zout.

Witte bonen pureren.
Mengen met wat gehakte uitgelekte ansjovis uit blik, zeer fijngehakte knoflook, fijngehakte platte peterselie, olijfolie (tot smeuïg) en citroensap.

Turkse slabladen op borden, ook wel Roma sla, die tomaten erop, die puree daarop en bestrooi met ietsje zeer fijn gehakte en uitgelekte pepperoncini uit de pekel (die potjes met grote groene pepers).




Salade met bakbanaan

Kook de banaan (neem groene!) ongeschild.

Laat afkoelen in een vergiet en schil.

Maak een dressing van Japanse rijstazijn (geen sushiazijn!) en half rode chiliolie half pindaolie, met ietsje sesamolie, en met geperste knoflook, korianderblad, gesnipperde ui, en wat z/p.
Snijd de banaan in plakjes en giet er de dressing over.

Laat goed koelen.




Citrus-salade

Snij het geel van een citroenschil tot julienne, doe in een sauspan, bedekt net met water, voeg wat zout toe en kook zowat droog.

Maak wat sterke thee en voeg daar flink citroensap aan toe.
Voeg dat bij de julienne, met flink suiker.
Kook tot dunne stroop.
Koel iets.

Maak een salade van citrus-vruchten en schenk er de stroop over.

Koel.



Mechouia
Noord-Afrikaanse salade

Bak in een niet te hete oven halve stevige tomaten, halve uien, paprika`s, stukken

courget en aubergine, Spaanse pepers en ongepelde knoflooktenen.

Blaker alle groenten in de gasvlam, koel en pel.
Snijd de groenten vrij fijn.

Meng de groenten met stukjes gepekelde citroen, knoflookpulp, kappertjes en zout.
Koel opnieuw.

Serveer met gekookt ei en sla.




O ja!

Ik las wat, en ik moest meteen aan een stukje Karel van het Reve denken (uit Uren met Henk Broekhuis)

Eén van de dingen waaraan je een niet bestaande 'bende' of 'groep' kunt herkennen is de eensluidendheid van de berichten over die groep. Zo'n jaar of twintig geleden had je in Rusland ook zoiets: de zogenaamde 'antipartijgroep'. De namen ben ik vergeten, maar u kunt ze in een goede bibliotheek opzoeken. Nu was het leuke, dat men aan dat rijtje namen - drie, geloof ik - op het laatste moment eentje had toegevoegd, zodat de officiële opsomming van de antipartijgroep luidde 'Jansen, Pietersen en Klaassen, en Van Wemeldinge die zich bij hen aansloot'. Niemand waagt het deze officiële formulering te veranderen. Feiten over die antipartijgroep bestaan uiteraard niet, want die hele groep is uit de lucht gegrepen. Zodat tot op deze dag Russische historici als zij over deze periode schrijven het hebben over 'Van Wemeldinge die zich bij hen aansloot'.

Hahahahahahaha!

Koevoet en Neusturk, en Simpsons die zich bij hen aansloot