Vandaag maar weer eens foto's van culinaire inkopen
Koken aan boord
Jaren zeventig weer
1979
Aan boord van pleziervaartuigen dan
Uit een serie met ook Kinderen leren zeilen en Zeeaanvaringsreglement en zo
Recepten waarvan je je afvraagt waarom die nou zo nodig in een kombuisje gekookt moeten worden...
Maar sjiek volk allemaal natuurlijk, veel dubbele namen en zo
Beurre blanc de Nantes
Dat is flauwekul, dat is gewoon Beurre blanc
Wat oorspronkelijk uit het Pays de la Loire kom, dat wel
"kleine makreel die veel voorkomt in het ondiepe water voor de kust van La Mancha" hahahahahahahaha!
La Mancha ligt een paar honderd kilometer van de zee, de bescheten parelkettinkjes...
Eindelijk een mooie simpele gevonden
Cuia en bombilla
Om mate te drinken
Zie El Che hier (alle links hier in een nieuw venster)
Goed van Toen
1976
Tjonge wat is er veel zooi uitgegeven in die tijd, dat is nog erger dan heden ten dage met die Retteketet, Jonas en de Walvis (Jonas Fluit), Smak, Vreugdeloos, Huivers, Hoepel, Kleynst, Mossel (ja, dat is De Walvis, maar goed...), Kleuter Woutwijk, Broekbaard, Boesje, Meneer Watkletstons en Van Urmen...
Er wordt uitgelegd wat bv. cassoulet is, wat de oorsprong ervan was etc.
Maar ja, door de ontzagwekkende nitwit Eugeen Descamps...
Haal de vleesstaafjes uit het hete nat, dompel ze in de eierstruif en werp ze terug. Herhaal deze operatie tot het vlees helemaal in eierjasjes is gehuld.
Kristus wat een gelul...
Toen Napoleon de Oostenrijkers verslagen had, werd hij door z'n kok bedacht met een origineel kipgerecht
Op de eerste plaats is het legende, en op de tweede plaats vertelt die legende dat die kok iets maakte met dat wat er net nog was
Kraak en ontkleed amandels
Kraak en ontkleed de lulkop Decamps
Bundelzwam
In Calvé's luilekkerland
197?
Misschien wel 196?
Maar wel al lamsgehakt...
Geachte Mevrouw/Mejuffrouw,
Alstublieft, hier ontvangt u het door u bestelde receptenboek
Boeketsoep (kip, bloemkool), Grenadasoep (tomaat, balletjes), Doriasoep (komkommer, rijst), Leopoldsoep (bouillon, ui, griesmeel)
Gehaktballen worden (prima!) aangemaakt met gebakken ui, idem selderijblad, kruiden, ketchup en p/z
Stokvis uit de oven met aardappel, ui, tomaat, peterselie
Met knof en zwarte olijven erbij is dat bacalao op de manier van Porto
Hoofdstuktitel:
Frituurhapjes in Calvé's luilekkerland
Elzasser beignets
Balletjes gefrituurd kookdeeg met vanillecrème...
Uienkoekjes gaan we maken, in bierbeslag
Bij gebraden lamsvlees zijn ze verrukkelijk
Lentekoninkjes!
Japanse mispel
Man in de Pan
1974
(veel foto's van reeds overleden toen nog jonge mannen...)
Mannen die koken worden geinterviewd
1/3 BNers, 1/3 Franse mode- en filmtiepes (dat dat was oorspronkelijk natuurlijk een ander boekje, 1/3 Frank Sinatra en zo (idem)
Maar: enorm leuk!
Aardige verhalen maar niet erg veel interessante recepten
Toon Hermans
Koude Bloemendaalse tuinkerssoep
Helemaal niks mis mee
Toon Kortooms
"Bündnerfleisch is in de koude bergwind gedroogd geitevlees", de paapse onnozelaar...
Louis de Funès
Pens (boek: "rundermaag")
Goede instructie hoe een fazant te plukken
Recept Fazant met Calvados
Herman van Veen
Gerookte haring
Snij de koppen af, open ze met een mes en verwijder de ruggegraat
Dat zijn dus bokkingen...
Aznavour
Warme pikante rozijnenbroodjes
Paul Huf
Mellow-yellow, een groene kruiden mayo die wat sabayon achtig is
Positiefjes, sinaasappel gevuld met sinaasappelgelei
Framboosaardbei
Lekker! Rins!