woensdag 18 mei 2016

Help!




Ik kan geen borstplaat maken!



Wat is er mis met dit recept van vanille-roomborstplaat?

(of met mij)


Dit is de vierde keer dat het mislukt...

300 gr kristalsuiken met 200 gram witte basterdsuiker mengen
125 ml room erbij en 75 volle melk
Op een plaatje de suiker laten smelten
20 gr boter erdoor
Vanillesuiker (echte, ja), wat zout
10 minuten zachtjes koken

Bakpapier, boter spuiten, ringen

Van het vuur af roerend laten koelen tot het net nog schenkbaar is

In de ringen

Na 10 minuten die op zijn kant (kan pas na een half uur)

Zodra het kan (nooit niet dus) uit de ringen en op zijn kant zetten




Kersenbrood


Kijk, er zijn dingen waarmee je experimenteert "vanuit het niks" zeg maar, zoals ik met kersenbrood

Pot kersen, deeg maken met sap, vullen met kersen

Hierboven: de smaak van het brood was net niks (gevuld rijzen)

Hieronder: het wou niet rijzen (rijzen, vormen, vullen)

Maar dat geeft niks; daar komen we wel uit


Met taaitaai heb ik ook zoiets, wel tig recepten te vinden natuurlijk, maar dan wel allemaal tig verschillend

Ik denk nou een goed recept gevonden te hebben, in het beste bakboek wat ik ken, Ons Bakboek, van het Katholiek Vormingswerk van Landelijke Vrouwen
Geen oud exemplaar kopen (Vlaamse Boerinnenbond heette het toen nog); daar staat veel minder in

Laat het deeg drie dagen rusten
Kijk, dat bedoel ik
Dat is het serieuze werk





Maar er zijn genoeg dingen die uitstekend lukken hoor...


Dubbelgeconcentreerde aardbeienjam


Aardbeien in de helft of in kwarten
Mengen met 60% van het gewicht ervan aan bruine basterdsuiker

Een halve dag laten staan op een niet koude plek en regelmatig omroeren

Langzaam aan de kook, een uur doorsudderen
Sinaasappelpoeder erdoor (gemalen gedroogde bio sinaasappelschil; je kan ook gedroogde bioschil laten meekoken en die later verwijderen, of tegen het einde er een kwak Orange marmalade doorwerken)
Prakken met een aardappelstamper, een kwartier sudderen
Prakken met een sausstamper (met zo'n plaat ipv een spiraal), een kwartier sudderen
(Maw: concentreren om te dikken ipv geleisuiker gebruiken)

Wat koelen, afproeven met limoensap
Potjes
Wecken

Hieronder: in het volle potje zat een pond aardbeien...
God wat lekker...




Speltbrood


250 gram grofgemalen speltbloem, wat zout

5 gram gedroogde gist erin, in een kuiltje, daar wat lauw water over, wat suiker en wat van de bloem

Pof zonnebloempitten
Ff later + lijnzaad
Ff later + gierst
(Steeds met een deksel tegen het ontsnappen)
Koel, terwijl je het deeg maakt

Begin dus het deeg te maken dus, met lauw water
Werk er de granen door
Laat ietsje kort rijzen onder een vochtige doek op een warme plek, vorm het brood, kneed er niet meer in, laat goed rijzen onder een vochtige doek op een warme plek, bak

God wat was het lekker
En die krokante korst erbij...




Zalmspread


Stukken zalm snel bakken op hoog vuur
In aluminiumfolie, in bolletjesplastic, zo na-garen
Het moet gekookt-kleurig zijn en tegelijkertijd glazig en glibberig

Bak spekjes in wat olijfolie, lang, langzaam
Uit de pan, goed het vet eraf laten druppen, koelen, wit vet weg, rest wat hakken

Bak sjalot in olijfolie
Peterselie erbij, ff, koelen

Zalm ontvellen, snipperen, mengen met de sjalot, mayo, spekjes, iets piccalilly (de grotere ingrediënten daarvan fijnsnijden), knof-tabasco (Tabasco Garlic Pepper Sauce), wat Worcestershire en/of, proef eerst even zonder en met, wat Nuoc mam

Op smaak met citroensap

Jongejongejonge wat was het lekker...
Als Yvet Retteketet dat proeft, dan stapt ze uit dat raam...

Zie hieronder
Culinaire schreeuwkoppen roepen altijd Op het vel bakken!
Dommer kan het niet
Rondom het vlees dichtschroeien en dan pas garen op het vel
Begin je met bakken op het vel dan zweet de hele smaak uit de blote snijvlakken...
Op het vel bakken, dat deden de Neanderthalers ja! En de culinaire Neanderthalers nog steeds ja!



Zie dat het dikke deel van de zalm boven het vuur staat
Zo doe je dat
Zo kook je ook asperges zonder flauwekul aspergepan


Blijven experimenteren natuurlijk


1,7 kilo aan twee kanten tot op de platte kant van de pit ingesneden perzikjes, die kleintjes, goed rijpe, in een weckfles van 3 liter

Wissel regelmatig af met kwart bio limoentjes

Iets meer dan een liter wodka erover

350 gram kandijsuiker erop en 150 bruine basterdsuiker

Het was goddelijk...
Ja, na een maand of zo...

Experimenteren

Idem met Japanse mispels (zie onder)
In de helft en pitten er uit (geven vieze smaak)(en erg mooie planten)

De alcohol blijft veel sterker, ik had ze moeten schillen (maar je kan afhappen), het moet waarschijnlijk veel langer "sudderen"...



Dit lijkt op een anatomisch preparaat van iets engs...


Maar goed

Tijd voor iets enorm goors!


Ik had het Tarte Yvette willen noemen, maar het is dat kinderen er zich loeiend entoesiast (hoe schrijf je dat) overheen stortten, dus dat kan niet

Tarte ordi

Of Tarte Hazes of zo

Lek 600 gram vruchten op siroop en vang die zoete troep op
Ik gebruikte mirabellen en kwetsen, dus dat werd Ordi taart maar niet hélemaal van de straat

Meng toch nog 200 gram kristalsuiker met 25 maizena en 250 ml van dat vocht

Aan de kook, citroensap (dat is eigenlijk niet ordi), proef

Laag vuur, indikken

Fruit op zo'n vieze taartbodem van cake
Spul erover
Koelen

Snel eten want anders wordt het nóg papperiger!

Verslavend smerig!!

Retteketet!!!




"De Home Made-kookboeken van Yvette van Boven worden verkocht in New York, Londen en Peking."

Ja, tweedehands op de fancy fair van het Nederlandse consulaat hahahahahahahahaha!!!!!!!