donderdag 12 mei 2016

Italië (13)




Umbria


Zie de eerste aflevering van deze Grand Tour, deze Italienische Reise hier
Alle links hier in en nieuw venster


Kennst du das Land, wo die Zitronen blühn,
Im dunklen Laub die Goldorangen glühn,
Ein sanfter Wind vom blauen Himmel weht,
Die Myrte still und hoch der Lorbeer steht?
Kennst du es wohl?
Dahin, dahin
Möcht ich mit dir, o mein Geliebter, ziehn!

Kennst du das Haus? Auf Säulen ruht sein Dach.
Es glänzt der Saal, es schimmert das Gemach,
Und Marmorbilder stehn und sehn mich an:
Was hat man dir, du armes Kind, getan?-
Kennst du es wohl?
Dahin, dahin
Möcht ich mit dir, o mein Beschützer, ziehn!

Kennst du den Berg und seinen Wolkensteg?
Das Maultier sucht im Nebel seinen Weg.
In Hoehlen wohnt der Drachen alte Brut.
Es stuerzt der Fels und über ihn die Flut.
Kennst du ihn wohl?
Dahin, dahin
Geht unser Weg.
O Vater, lass uns ziehn!



Valt weer mee dat die Baudet er niet meteen weer met zijn reet omhoog naast is gaan liggen
O! Zie trouwens hier (alle links hier in een nieuw venster) 
Hahahahahahahahaha!


Karel van het Reve
Uren met Henk Broekhuis

Het gedicht 'Kennst du das Land, wo die Zitronen blühn?' ken ik al vanaf mijn vijftiende jaar, of misschien al langer. Maar pas, enkele dagen geleden merkte ik dat de oude Gœthe mij te slim af geweest was. 'Kennst du den Berg und seinen Wolkensteg?' vraagt hij. Prachtige vraag. En het antwoord doet mij altijd de rillingen over de rug lopen: 'Das Maultier sucht im Nebel seinen Weg'. Die rillingen hebben mij al die jaren verhinderd om te zie dat Goethe [nu staat het er zo] in de eerste regel 'wolk' en 'steeg' en in de tweede regel 'nevel' en 'weg' gebruikt - zonder dat je merkt dat hij eigenlijk twee keer hetzelfde zégt.



Assisi


Invloeden op de keuken van Umbria

Marche, Lazio, Toscana, Abruzzo


Typisch

Wild zwijn, spelt (soep), flatbread van volkorenmeel en honing
Weinig kruiden afgezien van de peper in de Porchetta (speenvarken, met ook rozemarijn en venkel)
Venkel überhaupt
Veel vlees


Norcia

De gastronomische hoofdstad

Hammen en worsten
Porchetta, lardo, guanciale
(De varkens eten net als de Spaanse zwartpoten steeneik vruchten)

En een heel lichte maar toch fruitige olijfolie, die ik verder enkel ooit in Borba (Portugal) tegen kwam



Porchetta


Locale producten

Linzen uit Castellucio

Zwarte truffel uit Nerina en Spoleto (de beste van Italië?)
De witte Bianchetto

Paddo's
Weidechampignon (ook oranje), variëteiten van eekhoorntjesbrood, honingzwam

Gedroogde witte vijgen gevuld met noten

Veel pasta
Ciriole: plak deeg, slierten, rond rollen

Aardappel gnocchi met lam of schaap

Veel patisserie
Kaastaart
Cake, koekjes (Pinocchiate, met pijnboompitten dus)

Kersen, riviervis, paling

Weinig kaas

Wijn: Orvieto


Locale bereidingswijzen

Truffel stampen met ansjovis knof en olijfolie
Over pasta, over crostini, door ragú, door stoof...



Ciriole


Salsa Ghiotta

Bij geroosterd wild
Kook rode en witte wijn met rauwe ham, citroenschijven, salie, rozemarijn, jeneverbessen, knof, kappertjes, witbrood zonder korst, olijfolie, azijn, kippenlever en organen van het geschoten wild
Bestrijk er continue trekduiven aan het spit mee en serveer met zwarte olijven...


Quaglie rincartate

Kwartels gebakken in brooddeeg


Cardi al grifo

Kardoen, gekookt, daarna gepaneerd gebakkken, ovenschotel + tomatensaus + stukjes gesauteerd kalfsvlees en kippenlevers


Gobbi alla perugina

Kardoen gekookt, door de bloem, gebakken, ovenschotel, lagen met runder ragú met tomaat en ui


Fagiano alla norcese

Fazant gevuld met truffel
24 uur, roosteren, Grappa



Brood uit Umbria



Volgende aflevering, Lazio, zie hier