zondag 29 mei 2016

Vijf keer beanz!




Tuinbonen, kidney bonen, flageolets, witte bonen, gele erwtenmeel



Forel in Riesling

Frell am Riesling
Luxemburg


Ovenschotel, boter, sjalot, p/z, forel, z, Riesling, water, alufolie, hete oven
Niet te lang
Resultaat zie hierboven

Huid er af en warm houden

Kookvocht inkoken, room, inkoken

Ik verzon er jonge tuinbonen bij, per slot van rekening onderdeel van het Lëtzebuergse nationaalgerecht Judd mat Gaardebounen (tuinbonen!) an Speckgrompe of hoe schrijf je dat

O, en eekhoorntjesbrood erbij, ik vergat het haast...

Ja, dat zal die Smak van Ginder nooit proeven...

Heerlijk!




Sloveense bonenschotel

Jota


Wow!
We hebben een wedstrijd Kaarsen uitblazen gedaan!

Bruine kidneybonen lang weken en koken

Forsch olijfolie, uien, knof en pepers...
Varkensvlees meebakken, maakt niet uit wat, maar geen spek; koteletvlees of van spareribs, fricandeau...
Uhh, er mag wel wat spekjes bij, dat wel

Tomatenpuree...
Bouillon, oregano en/of bergbonenkruid...
Bonen...

Proef op z/p

Dat gaat Jonas Fluit nooit proeven, die is daar veel te preuts voor
(De Walvis wel hoor! Waw!)

Heerlijk trouwens!




Omelet, bundelzwam, flageolets


Olijfolie, ui, knof (hele en verse tenen!), grof gebroken zwarte peper...
Rozemarijn, tijm...
Bundelzwam als vers...
Witte wijn, Viandox (of Oxo of Marmite)...
Proef

Flageolets erbij (uitgelekt blik) en na even bundelzwam uit uitgelekt potje als niet vers...

Eieren, room, p/z...
Boter, omelet bakken...

Misschien moet je de knoflooktenen even eruit halen en wat sauteren

Tsja...
Yvet Retteketet gaat zoiets lekkers nimmer proeven, die is daar te popi, te VPRO voor...

God wat was het lekker...
(Zoals alles wat ik maak...)




Bonen voor kinderen die niet van bonen houden

Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)


Maar ik schrijf het even opnieuw
Overnieuwt


Olijfolie, spekjes (en voor Bonen voor vaders van kinderen... ook wat lomboks)...
Uit de pan

Ui, knof (ik gebruikte hele verse tenen, de grootste in tweeën)(en voor vaders die... komijnzaad)...
Witte wijn...

Witte bonen in tomatensaus erbij, twee op een met enkel witte bonen...

 Groene kruiden (vaders zaätar), laurier...

Ananasstukjes uit blik, knak idem maar goede gerookte soort...

Ananassap voor kindertjes, ketjap voor vaders...

Ze vraten het!
Dat krijgen die kindertjes van Vreugdeloos nooit voorgezet...
Nee, die krijgen vandaag bonenwatermousse!

Heerlijk was het...




Seitan, erwtenballetjes, aubergine


Die seitan ging ik zelf maken (gluten bestellen bij de bakker)

Maar ja, dat is toch minder eenvoudig dan je denkt, seitan maken...

Bouillon, tamari, Tabasco, knoflookpoeder (vers gemalen!), edelgist, en dan deeg maken

Nou dat lukt prima, en je kan ermee tennissen en dan moet je het koken

Maar ja, en dan kan je er nog steeds mee tennissen...

En die balletjes van geel erwtenmeel, die ga ik even verder doorontwikkelen, want dan heeft een potentie van ongelofelijk lekker, maar dan wel bakpoeder erdoor (staat niet in het recept op het pak), en kort koken zodat dat bakpoeder wat kan doen, en dán pas frituren

Maar hoe dan ook ("Hoedan is een Chinees"): het principe, gluten + vocht is deeg, blijkt perfect te werken.

Als het goed gelukt is dan zal ik die vegatorische Pay-Uun Hiu (is ook een Chinees) van de Volkskeuken eens uitnodigen

Heerlijk!