Kabeljauw in bamboeblad (om te stomen)
Een hele mooie aflevering
Daar staat meer interessants in, dan in een jaaraflevering van welk Nederlands kooktijdschrift of kookprogramma dan ook, in dit culinaire veen hier, met daarin uitgeworpen in de buitenste duisternis rondbaggerend de culinaire Neanderthalers Retteketet, Jonas van De Walvis (Jonas Fluit), Smak, Vreugdeloos, Huivers, Hoepel, Kleynst, Mossel (De Walvis), Kleuter Woutwijk, Broekbaard, Boesje, Meneer Watkletstons, Van Urmen e tutti quanti
Groentebereidingen die je misschien nog niet kende
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
IJs maken is een beetje flauw. Daar moet je mee aankomen als je een werkelijk lekker soort groenten-ijs hebt ontdekt.
Drogen. Ja daar moet je eens meer mee gaan doen. Begin met champignons, en merk hoeveel smaak je wint...
Roken. Ja, dat heb ik veel gedaan. Nou ja, laten doen. En de groenten waarmee ik het het lekkerste vond staan er niet bij: paprika en asperges.
Pekelen. Ja, ook. Ik werkte met Spaanse pepers, Oost-Indische kers (bloemknopjes en zaadpeultjes), augurken inderdaad (maar ook met azijn werken, niet enkel pekel), nou ja, noem maar op. Die Engelse pickled mushrooms, ik had het er gisteren nog over.
Sabayon: lazer op.
Recept
Vietnamese noedelsoep
Zie hier
Streekproducten
Zie hier
Pajotse (uit het Pajottenland) gekruide smout (reuzel)
Zie hier
Dendermonds kopvlees, wow...
Ziet er ook prachtig uit
Wel wat anders dan die grijze snot die ze hier verkopen
Veel Belgische streekproducten kan je hier kopen; uitstekende kwaliteit!
(In Nederland zouden ze komen aanzetten met Barnevelder karnemelksepap en Keutelkaas uit De Rijp...)
Kleine mango voor pickles
De schil en de buitenkant van de pit blijven eraan
Recept
Zuurkoolschotel
Zie hier
Maaltijdsalades
Zie hier
Flikker op met je boerenkool, je granaatpitjes en je quinoa! Die Hongerige Man is niet voor niets weggelopen, ja!
Granaatpitjes moeten dood, of hoe zei ze het ook weer
Salade van aardappel en sperzie kan inderdaad heerlijk zijn
Ei erbij!
En sinaasappel smaakt natuurlijk uitstekend in salade want het is zurig
Bij bloemkool en zwarte olijven!
En ja, bonen, maar net als met pasta moet je wel wat van koken weten dan...
Probeer eens gekookte bonen van een grote soort te combineren met vinaigrette
En trouwens waarom hoor je zowat nooit wat over aspergesalade, witte dan dus?
En ja, mayo met yoghurt
Met kaas, appel en bleekselderij, dat is een klassieker (om maar niet te spreken over kip, selderij en kerrie)
Met gekookte ham, kaas en paprika (uit de Allerhande nummer 1)
Met katenspek, appel en ook wat piccalilly...
Mock duck, seitan
Geen Mock turtle
Recept
Belse nasi
Zie hier
Ramen, dat dat populair wordt, daar heeft elke culinaire gek het in Nederland over momenteel
Zie hier
(Je kan je snel registreren met een nep emailadres)
En dat ze van tarwemeel zijn, dat klopt, vroeger van boekweit, ja, maar wat ik wel weet is dat Soba van boekweit wordt gemaakt (zie trouwens hieronder)
Althans dat hoort zo, maar meestal is het maar een paar procent boekweit.
En het belangrijkste verschil met de Chinese noodlesoep is natuurlijk het Japanse gebruik van gedroogde tonijn Katsuobushi, en zeewier
En het komt natuurlijk wel uit China want vroeger heette het Shina soba
Moscovische tulband
Hier ongebakken natuurlijk maar mislukte; oven vergeten tijdig aan te zetten
Recept
Velouté van groene asperges en gerookte zalm
Zie hier
Goh, ik maakte een week geleden ragoût van witte, met gerookte zalm
15 klassiekers van bomma
Zie hier
Ja! Garnaalkroketten!
Ja! Kalfstong in maderasaus!
Ja! Stoemp!
Maar met spruitjes, niet met die ordinaire wortel...
Ja! Konijn met pruimen!
In Kriek gestoofd!
Ja! Bouchées à la Reine!
Kalf of kip en altijd champignons...
Waterzooi, Œufs perdus, Bloedbeuling met rode kool, Carbonade (runderstoofvlees)
Achachachachach...
Spaanse mossel"kroket"
Om onduidelijke redenen heet dat in Spanje Tigre, tijger
Om onduidelijke redenen heet dat in Spanje Tigre, tijger
Een tofu-college
Zie hier
Honing is gezond
Zie hier
Lamsvlees met bulgur
Zie hier
Nachos met Guacamole
Zie hier
Gamba's met limoen en yoghurt
Zie hier
Kippenvet uitsmelten
Je vraagt je af waarom die mislukte culinaire veenlijken zich niet en masse verhangen...