Kastanjes (1)
Dat kan dan misschien een herfstproduct zijn, maar ik maakte er de meest mooie lenteproducten mee
Kastanjekroketten, kastanje-ijs...
En trouwens: blikken kastanjepuree, die kan je het jaar rond kopen...
Vandaag vier mooie dingen met kastanjes, alle vier lentefähig
Morgen een hele rits aan andere toepassingen
En in de herfst gaan we met verse werken!
Kastanjekroketten
Dat vormt niet zo makkelijk, en je wil er geen bloem door omdat dat de uiterst subtiele smaak dempt
Dus grove vorming (zie hierboven), goed koelen, tweede vorming en paneren, vriezen
Bak rookspekjes en ui
Hak vrij fijn en meng er wat versgemalen knoflookpoeder door
Werk door een blik kastanjepuree (440 gram) een ei, een eigeel, flink p/z, Worcestershire, heel fijn gehakte peterselie, en daarna de ui-spekjes
Koelen, vormen, koelen, vormen en paneren, vriezen
Bakken op 150°
Supersubtiel van smaak...
Kom daar eens om bij Yvet Retteketet...
Kastanje-ijs
250 gram kastanjepuree (ik heb het nou over één charge voor een gewone huis-tuin-en-keuken-ijsmachine), 100 gram rietsuiker, 1 ei, 175 ml verse volle melk, 150 gram room
Goed mengen en goed koelen
In de ijsmachine
Na een half uur wat limoensap erbij
Tegen het einde Armagnac
Tijdig uit de vriezer want het is stevig ijs
Maar Jezus wat is het lekker...
Daar kan Jonas Fruit een puntje aan zuigen...
Kastanjepuree
Als je dat mooi luchtig klopt, dan is het verrassend lekker lente-eten (afgezien van het kutweer van deze dagen dan dus)
Heerlijk om in de lente iets te eten wat aan de herfst herinnert zonder herfstig te zijn...
Serveer bij parelhoenderborst!
Bij kalfsgehaktballen!
Bij saltimbocca!
Bij wilde gans!
Bij kalfsoesters!
Pureer de kastanjepuree naar smaak met gesmolten boter en (wat meer) kippenbouillon
Werk eventueel (proef!) met volle verse melk en/of room
Behoorlijk wat p/z gebruiken!
Verder niets er door; knof smaakt er heerlijk bij maar verwerk dat bij het vlees
God wat lekker...
Dat zal Vreugdeloos nooit proeven...
Niet vriezen!
Bûche van kastanje
Zelfs zo'n herfstige, ja zelfs Kerstige büche smaakt overheerlijk in de lente!
(Even onder echte gourmands: dit heet een Bûche de Goulaine, naar het Château de Goulaine)
500 gram kastanjepuree mengen met 75 gram fijne kristalsuiker die ook nog even met de deegroller aangevallen is
En met 125 gram boter en met (echte!) vanillesuiker naar smaak
Vorm een bûche
Koel
Bedek de onderkant met au bain Marie in ietsepietsje room gesmolten donkere bittere chocolade of beter couverture (bij AH verkopen ze kookchocolade of zoiets heet het)
Laat stollen
Draai
Bedek de rest
Koel iets
Trek er met een vork een bast-patroon in
Beleg met noten
Koel
Huivers zit nou met open mond te lezen...
Kastanjepuree uit blik...