dinsdag 3 mei 2016

Diner




Een forsch diner...


Zwiebelsülze

Borrelhapje bij een uitstekende Chivite Gran Feudo rosado 2010


Kippensoep

Dat maakte ik onder leiding van een meisje van 7 ("bijna acht")




Geen gedoe met groente en zo, enkel kip

Lekker hoor!




Asperge-ragoût met kriel en zalm


Asperges

Ik had deze hier (alle links hier in een nieuw venster) en die zijn uitstekend, en vooral: dan kan je mooie dikke bij mekaar zoeken

Kontjes, pletten, schillen en van dat alles mooie bouillon koken met ietsje suiker en redelijk wat zout (geen suiker voor "de bitterheid van de asperges" maar als tegenhanger voor redelijk wat zout) (net als in chichi en churros)

Fors inkoken

Asperges zonder de kop er kort in koken, uit
Koppen er in koken, nog korter




Kriel

De grootste in een ovenschaal met redelijk wat goede olijfolie (ik gebruikte die prachtige frisse Borba, zie hier) en rondhusselen

180°, 10 minuten

De middelgrote erbij, rondhusselen, 10 minuten

De kleinste erbij, rondhusselen, ontbijtspek er op (van de slager; niet die lullige rondjes uit de super, en laat ze meteen iets dikker snijden), 10 minuten




Spekjes er af, op een bord, nieuwe spekjes, oven, 10 minuten

Spekjes er af, 10 minuten op 200°
Oven uit




Ragoût

Boter, sjalot, knof, grove witte peper...

Bloem...
Aspergebouillon... Kalfsfond... Noilly Prat...

Truffel schaven, bakken in olijfolie (zomertruffel uit een potje...; zie onder), door de saus

Crème fraiche en op smaak met citroen en zout




Asperges in stukken en met de koppen in de saus warmen

Kriel met het spek warmstoken in een hete oven (om het spek extra krokant te krijgen)

Warm gerookte zalmmoten tweezijdig aanbakken in hete boter
In Duitsland bakken ze die stukken in de oven, maar zo gaat het ook prima
(Plakken koud gerookte zalm in stukjes in boter sauteren: ook heel prima; op pasta of zo!)

Alles bij mekaar serveren...

Rosado de Lágrima van Ochoa erbij...




Overjarige Nederlandse geitenkaas

Proeven en beoordelen voor geitenkaaskroketten

We gaan ze enkel van die kaas maken, maar ook met wat van een of andere erg geitig smakende smeltbare kaas extra door het deeg




IJs van witte chocolade


Pas 300 cc volle melk af

150 gram stukjes witte chocolade (liefst Callebaut) smelten au bain Marie in drie eetlepels van de melk

1 ei en 1 eigeel opkloppen met drie eetlepels fijne kristalsuiker

Warm de rest van de melk, klop wat door de eieren ("familie maken") en klop de eieren beetje bij beetje door de melk
Laat roerend dikken au bain Marie




Werk er de chocolade door, dek af en koel.

Werk er 150 cc niet al te sterk geklopte room door (spatelen) en koel

Werk af in de ijsmachine

Serveer met frambozen (zei dat meisje en dat deden we en dat was een enorm goed idee)




(De vriezer opruimend vond ik nog één Citron givré, en ik herinnerde me dat een van de gasten daar enorm gek van was, dus die kreeg dat als ijs)




Japanse mispels

Maakte ik in, in wodka, met citroen, kandij en bruine basterdsuiker

Een week geleden, dus nog lang niet genoeg gestaan, maar toch ff proeven

Dat gaat wat enorm lekkers worden!




Witte truffels

Ja, want ik had nog van die chocolade over...

250 gram witte chocolade in stukjes smelten in 100 cc room met 50 gram boter en een theelepel rietsuikerstroop of wat voor stroop dan ook

Iets zout als je ongezouten boter gebruikt

De rasp van een halve bio citroen erdoor en het sap van een hele

In de koeling, en als het stevig is balletjes maken met een meloensteker, die bestrooien met fijne half bitter half melkchocolade hagelslag (Callebaut) en vriezen