zaterdag 12 juli 2008

San Fermín, alweer


Navarra recept. Tsja, daar ben ik doorheen vrees ik.
Nou, op een ding na dan.
Je pekelt een ham, en als die te drogen hangt dan heb je die ingesmeerd met half pikant paprika-poeder. Dat half pikant paprika-poeder is poeder van gedroogde Ñora [njOOrah], wat ze in Hongarije appel-paprika noemen, en waar ze daar al die befaamde paprikapoeders van maken.

Op Ñora valt niet te Googlen want dan krijg je allerlei Nora's in bikini. Of niet.

Die Ñora wordt ook gepekeld. Erg lekker bij pasta of bonen of zo. Net als al dat andere gepekelde spul, "salazones".
Zie hier (alle links in nieuw venster).



En dat gepekelde spul kan dus net zo goed paprika zijn als vis. En afhankelijk van het ingrediënt bewaar je het droog (vlees, vis) of in pekel (groente).

Ik heb overigens jaren in de buurt van Pamplona (San Fermín!) gewoond, in Ujue:



Zie dat zwarte ringetje: daar sta ik.

Nog een foto van die "kurk" van gisteren en eergisteren.