zaterdag 5 juli 2008

Recepten Eetclub afgelopen donderdag


Fantastisch dat er als genodigde een bakker (en zijn vrouw, niet te vergeten) bij was die wist hoe je dit brood moet maken:Foto's Eetclub komen nog.

Borrelhapjes: Aziatisch gemarineerde stripjes ossehaas (van Schotse Hooglander!).
Snij de stukken haas tegen de draad in in plakjes, snij die in strips, en die eventueel op lengte.
Marineer in Chili-saus, Thaise of Vietnamese vissaus (Fish Sauce: Nuoc Mam of Nam Pla of Ca Com; vergelijk met Maggie of met het Romijnse Garum; zoek in dit blog),'n rode peper natuurlijk en dat is het wel zo ongeveer. Regelmatig draaien, enkele uren lang.

Salade van waterkastanje, komkommer, mandarijnpartjes, gepoft sesamzaad, rode peper en weer wat fish sauce.
Waterkastanje: als je het bij een grotere super koopt is het altijd al in plakjes; bij de toko niet.
Vreemd: nu populair in Azië maar in de Middeleeuwen hier; in opgravingen vinden ze hier de schillen.Thaise tomatensoep met garnalen.
Pinda- (of arachide dan dus) olie, ui, knof, ff stoven, goed rijpe en in kwarten gesneden tomaten erbij, tijdje stoven en roeren, droge witte wijn en bouillon (zie hieronder), lombok en korianderblad erbij, doorstoven, blender erdoor, limoensap, klaar. Uhh, gekookte garnalen (of beter: rivierkreeft) erin opwarmen.Hoofdgerecht: kip met rijst, taogé en drie curry's.
Kipfilets rondom bruin bakken, uit de pan. Gaar stoven in groente-bouillon (die daarna bij de soep gaat).
Drie curry's maken. Rode en zwarte zie hier (alle links hier in nieuw venster). Groene:1, groene. Potje green curry paste in de super (ik kan het best zelf maken maar de kwaliteit van de ingrediënten is gewoon beter in het prefab spul). Ui, knof in rice-bran oil (rijstkaf olie),curry paste erbij, roeren, blok cocosboter erin laten oplossen.
2, rode. Als boven maar dus met rode curry paste en met cocos-melk ipv. -boter.
3, bruine. Dat was het deze keer. Had zwarte moeten zijn.
Kijk, het heet Tom Yum paste. Zoek in dit blog. En daarvan heb je twee soorten, zwart in een potje (zwart = sojasaus) en bruin in een zakje. Die laatste hadden we. Anders dan die zwarte. Best goed.
Vreemd genoeg vond niemand die bruine de beste, maar die was wel het meest gegeten.

Nagerecht: GemberijsIk zat zo lang na te denken over welk van de twee meest bekende recepten ik zou gaan maken (met gemberbolletjes en/of siroop of met verse gember) dat ik er woensdag achter kwam dat het te laat was om ijs te maken (moet één draaing per dag vanaf maandag of dinsdag).
Maar goed. Vanilleíjs met gembersiroop, gemberbolletjes en geconfijte mango uit Thailand).