woensdag 2 juli 2008

Gecorrigeerde handleiding ijsmachine


Voor de Eetclub.
Ton nam het ding vandaag mee, ik bekeek de handleiding (ligt in de bibliotheek-kist, net als de handleiding van de stomer cq. rijstkoker) en zag dat er wat correcties nodig waren.Honey Rose Icecream, whatever that may be..

Handleiding ijsmachine

Machine + koel-element liggen in onze grote pan.
Koel-element moet minstens 12 uur in een diepvries (een echte, niet dat vakje bovenin een koelkastje), horizontaal, en met het knopje naar boven. En: in een diepvries-zak.
Handleiding en receptenboekje: in de Eetclub-bibliotheek kist (idem rijstkoker / stoompan).


Maak het ijsmengsel (zie receptenboekje) en zet in de koeling. Eén maal ijs maken is voor vier personen. Doe je er meer in dan moet het ijs verder opstijven in de vriezer.

Na drie uur of de volgende dag het ijsmengsel in een kan doen.
Koelelement in de machine, rotor erop, deksel erop, machine aanzetten (naar wens op softijs of schepijs drukken) en het mengsel in de kan door de opening naar binnen gieten.
Een minuut of 25 draaien is meestal voldoende voor schepijs.Eventueel alcohol toevoegen: doe de alcohol erbij als het ijs zowat klaar is.
Als het ijs al een niet-mengende klont geworden is, dat gebeurt soms relatief snel: ijs iets laten opwarmen en de drank erdoor kneden.

Machine schoonmaken (lauw water in de openingen in de onderkant van de machine gieten om het koelelement los te maken).

Het ijs moet natuurlijk in de diepvries worden bewaard.

Softijs heb ik nog niet gemaakt, maar merkte wel het volgende. Als je vult met de dubbele hoeveelheid mengsel voor schepijs dan wordt het softijs. 45 minuten draaien op schepijs-stand

Sorbet: langer draaien dan in het recept staat, ± 40 minuten, en enkele uren in de vriezer vóór gebruik. Geen dubbele hoeveelheid gebruiken.Als je, zoals ik eens deed, het vries-element maar zes uur in de vriezer legt, dan is dat onvoldoende. IJs blijft vloeibaar. Oplossing: ijspap in een diepvrieszak, in de vriezer en elk half uur even kneden, die zak, tot stevig. Niet kneden kan ook, maar dan krijg je kristallen in het ijs.

Doe het goed schone en droge koelelement in een diepvrieszak (lucht eruit geknepen) en leg het, met de machine in onze grote pan.

Wilde gemberijs maken voor de Eetclub, edoch, je moet dan wel maandag of dinsdag beginnen, elke dag een portie, en dat was ik dus totaal vergeten. Zie volgende (hierboven) post.Groet!