maandag 7 juli 2008

Biber & Dolmas


Had het vanavond met iemand over het verschil tussen Biber dolmas en Dolmas biber.
Simpel.
Dolmas biber zijn dolmas van paprika:En Biber dolmas zijn die paprika'tjes zelf, kleine lichtgroene bij de betere Turk. Niet te Googlen want dan krijg je Dolmas biber, maar zie de foto hierboven.

En overigens is het dolma enkelvoud en dolmasi meervoud.

Je hebt ook allerlei andere soorten dolmas natuurlijk. De bekendste met wijnbladeren:maar ook met een soort baby-pompoentjes of -meloentjes, en ook aubergientjes. (Van de meloen- en zo plant moet je uitloper afknijpen; mij lijkt dat ze ze daar nog ff laten groeien om er dan die dolmas van te kunnen maken. Graag de naam van die meloen-dingen!) Als je een EDAH hebt, of hád dan dus, met een Turkse afdeling, dan kon je daar dat alles krijgen.

O, en die Turkse pepers vind je hier (alle links in nieuw venster).

Tot slot. Bedoelde iemand had het over oude huizen met knarsende luiken.
Deed me onmiddelijk denken aan dat prachtige boek Hier mijn hand daar jouw wang, de briefwisseling tussen Heere Heeresma en Laurie Langenbach.
HH, nadat LL wat had geschreven over "dat stemt to nadenken":
Rijdend door een van steenslag vervuld landschap waaruit alle leven zich eeuwen geleden al heeft teruggetrokken, bereikt u ten slotte, eenzaam en zeer alleen, tegen de avond die vol is van een kil soort noorderlicht, het al jaren verlaten huis met zijn in de wind klapperende luiken, door stof ondoorzichtige ramen en knarsende sloten, om dan, op het ijzigkoude toilet, te ontdekken dat de bril onder u nog warm is. Kijk, dat stemt pas tot nadenken.