dinsdag 10 juli 2018

Het lekkerste met: (10)




Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)



Vandaag

Koteletten



Lamskoteletten in bladerdeeg


Ontdooi plakjes bladerdeeg

Bak lamskoteletten snel in boter op hoog vuur bruin

Haal ze uit de pan, dep ze droog en zout en peper ze

Pak ze in bladerdeeg en druk de natgemaakte randen goed vast

Bak ze in een hete oven bruin

Serveer met knoflook-anijssaus


Knoflook-anijssaus

Flink knoflook-tenen in water en met anijszaad zachtkoken

Afgieten en pureren

Op smaak brengen met p/z

Zo te gebruiken als vulling voor gevogelte

Met wat room erbij wordt het saus




Zwitserse kotelet

Côtelette Suisse



Snijd kalfskoteletten over het platte vlak tot aan het bot in tweeën

Leg een plak Parma-ham en een plak Gruyère in de kotelet, sla dicht, peper het vlees en zout het heel licht, en bak het dan in hete boter gaar, eerst op hoog vuur en dan op laag vuur

Lijkt op Cordon Bleu, en dat is trouwens wat anders dan die slagerij-zooi.




Runder-kotelet op zout

Côte de Boeuf au gros sel



Een kotelet (dikte bot + tussenbotvlees) is voldoende voor twee personen

Leg een laag grof zeezout op een bakblik

Wrijf het vlees aan beide zijden in met goede olijfolie, en leg op het zout

Bak een kleine 20 minuten in de oven op 240 graden

Haal het vlees uit het bakblik en wrijf zoutresten eraf

Maal flink zwarte peper over beide zijden van het vlees en iets zeezout op de kant die niet op het zout lag

Leg op een ovenrek, en leg het rek boven een schoon bakblik

Bedek met aluminiumfolie en laat een klein kwartier in een oven op 80° staan

Snij het vlees van het bot en snij het in diagonale schijven

Serveer met het vocht dat uit het vlees is gelopen



 
Kalfskotelet Normandisch



Maak champignons schoon, snijd ze in dunne plakjes en laat die in een brede pan op laag vuur drogen; schep regelmatig om

Laat op midden-hoog vuur olijfolie met wat boter erbij warm worden

Bak en stoof hierin de koteletten gaar, regelmatig draaiend; de koteletten worden dus niet bruin gebakken en het bakvet mag niet kleuren

Bak de koteletten niet te lang omdat ze dan taai worden

Giet een scheut Calvados over de koteletten (niet flamberen), roer  de aanbaksels los en laat een minuut staan; draai het vlees halverwege

Voeg de champignons toe, crème fraiche, zout en versgemalen peper

Roer om, keer het vlees en laat nog 10 minuten staan; draai het vlees na vijf minuten

Serveer met gekookte aardappelen, bestrooid met gehakte peterselie



Mijn favoriete recept met varkenskoteletten vind u hier

(Ff scrollen naar Halskoteletten)



San Fermín 4 zie hier

Zeer snel en "schoon"