Vandaag foto's van wat in Italië Maccheroni heet
Dat is dus niks "kromme pijpjes"
Dat is hoogstens in bepaalde delen van Italië iets penne achtigs, maar meestal niet
Maccheroni dat is een lapje deeg wat je om een stopnaald draait en eraf trekt
En dat kan op veel soorten manieren
Hierboven Busiate siciliane
Zie de eerste aflevering van deze fraaie miniserie eergisteren
100 keer interessanter dan elke culinaire scheet van Kubieke Reter Van Boven
In bier gestoofd konijn met pruimen
Super klassiek Bels
Mik gedroogde pruimen in kokend water, laat aan de kook komen, zet het vuur uit en laat acht uur staan
Giet af
Bak stukken konijn rondom bruin in boter, en voeg halverwege ui en knof toe
Voeg op laag vuur Leffe of Grimbergen toe, laurier en gekneusde peperkorrels
Laat langzaam aan de kook komen en laat op heel laag vuur en met een deksel op de pan garen
Als het begint te garen blokjes aardappel erbij
Voeg tegen het einde de afgegoten pruimen toe
Kook zonder deksel de vloeistof in en proef op p/z
Castellani
Hier ribbel je het spul, net zoals bij gnocchi, om het oppervlak te vergroten
Dat kookt bloemiger
Mango met sambal
Thailand
("Koken bíj bier")
Werk sriracha en geraspte palmsuiker door elkaar, ongeveer een op een
Bestrijk hiermee schijven niet helemaal rijpe mango
Serveer bij bier
Malloreddus
Duif met spekjes
Braad opgebonden duiven (geen jonge duiven) rondom bruin in boter, met wat grofgesneden ui, idem wortel, en wat knof
Kruid op laag vuur met tijm, laurier, iets foelie, p/z
Voeg bier toe (geen donker bier, geen bitter bier), schraap de aanbaksels los, laat aan de kook komen en laat met een deksel op de pan minimaal een uur zachtjes garen
Bak rookspek-stukjes uit en voeg een minuut of tien vóór het serveren toe
Voeg juist vóór het serveren goed uitgelekte zilverui toe (laat ze heel)
Strascinati
Stoofperensoep
Bak in een flinke scheut maiskiemolie grofgesnipperde ui aan, met wat later gesnipperde knof erbij
Bak even later blokjes stoofpeer mee (ongeschild, wel ontklokhuisd) en roer regelmatig om tot de blokjes iets zacht worden
Kruid met peper, koriander, laurier, iets kruidnagel, iets nootmuskaat en flink wat gemberpoeder
Roer er bloem door, en laat op laag vuur even roerend garen
Giet er roerend en achtereenvolgens kokende melk bij, groentenbouillon en donker bier, in een verhouding van een op een op een, en in totaal ongeveer drie keer het volume van de peertjes
Laat de peertjes gaarkoken terwijl de soep wat inkookt
Proef op z/p
Strozzapreti
Stoofvlees in Liefmans Goudenband
Marineer runderstoofvlees twee dagen in het bier, op een koele plek
Afgieten en de marinade bewaren
Dep het vlees droog en haal door bloem
Bak het vlees in wat olie en wat boter mooi bruin
Schep in een stoofpan
Nog wat boter in de pan en bak ui en knof
Bak tomatenpuree mee
Zwarte peper en bloem erdoor
Maak er een dikke saus van met kalfsfond
Marinade erbij en het vlees en kleingesneden ontpitte gedroogde (en dus níet geweekte) pruimen
Laat stoven op heel laag vuur
Breng op smaak met Dijon mosterd als het vlees bijna gaar is
Kook er stukjes zure appel in, vijf à 10 minuten, als het vlees gaar is
Serveer met rijst of pasta
Trofie
Die worden gewoon gerold, ik bedoel: niet om een stopnaald
Zie de San Fermínes van vandaag hier (alle links hier openen in een nieuw venster)
Naar beneden naar de video scrollen
Een stier was mét twee ossen achtergebleven