Kerupuk emping manis
Zoete kroepoek van emping noten
Rijst met paprika-saus
Spanje
Maak paprika-saus (zie een eerdere post over paprika hier; alle links hier openen in een nieuw venster)
Kook bolle rijst (voor paella of voor risotto) niet al te gaar
Afgieten, uitspreiden, koelen
Kook eieren, pel en houd warm
Bak op laag vuur langzaam geplette knof uit in olijfolie, haal eruit en bak er de rijst kort in de olie (goed omroerend) op halfhoog vuur
Giet de paprika-saus in een ovenschotel, doe de rijst in niet te kleine vormen, druk aan en stort ze op de saus
Druk een ei in elke rijstberg
Werk mayonaise over de rijst en zet acht minuten in een oven op 200 graden
Kerupuk bawang putih
Knofkroepoek ("witte ui-kroepoek")
Heet dikwijls Kerupuk bawang, alhoewel dat "met ui" betekent
Kip, Baskisch
Poulet à la basquaise
Bak in olijfolie ui, voeg knof toe, roer even om en voeg dan flink strips rode paprika toe
(Als je geen buiten gekweekte paprika hebt, sauteer dan kaspaprika, haal uit de pan en voeg tegen het einde toe)
Laat ze even roerend aanbraden en voeg dan blokjes tomaat toe
Breng op smaak met p/z en half pikant paprikapoeder, en breng aan de kook
Laat dan een klein half uur zachtjes koken
Bak stukken kip bruin in olijfolie (pas op aanbakken!)
Laat de kip garen bij de groenten, met een scheut witte wijn
Kerupuk kentang manis
Zoete aardappelkroepoek
(Niet van zoete aardappelen maar gezoet met palmsuiker)
Piperade
Gestoofde paprika
Ook Baskenland
(!): maakt het verschil met het vorige gerecht
Gebruik voor dit gerecht weer paprika`s die buiten gekweekt zijn
Zoniet, sauteer dan kaspaprika en voeg later toe
Bak flink ui-ringen(!) aan in olijfolie
Voeg gelijke hoeveelheden strips van groene(!) en rode paprika toe en laat ze even zachtjes stoven, af en toe omroerend
Voeg gekneusde knoftenen toe en blokjes tomaat naar smaak, plus eventueel wat suiker
Laat een half uur zachtjes stoven, met half-pikant paprikapoeder erdoor en wat rode(!) wijn
Breng op smaak met p/z
Serveer bij gebraden kip met friet, of(!) met gebakken eieren en/of Bayonne ham bij rijst
Kerupuk mie besar
Kroepoek van dikke ("grote") mie
Geitenkaas-paprika taart
Maak brokkeldeeg / kruimeldeeg / zanddeeg (hartig natuurlijk) en bedek daar de bodem en de wand van een lage ovenschotel mee
Bak het deeg blind op 200 graden, met bonen erop dus of zo, tot het mooi goudbruin is
Laat koelen
Gril rode paprika, laat koelen, pel en snij aan stukken, of gebruik paprika uit blik (Aldi heeft de beste)
Beleg de bodem van de taart met stukjes paprika
Meng zachte geitenkaas met eieren (een ei op 75 gr kaas), en kruid met p/z en dragon
Vul hiermee de taart en bak een klein kwartier op 200 graden
Kerupuk sayur
Het deeg is niet met water bereid maar met ingekookte groentesoep
Aardappelen met paprika
Paprikás Krumpli
Hongarije
Bak blokjes rookspek uit in wat olie
Voeg flink grof gesneden ui toe en knof, en laat die roerend wat bruinen
Roer er op laag vuur pikant paprikapoeder door en giet er dan een flinke scheut tomatensaus bij
Doe er flink blokjes rauwe aardappel bij en kippenbouillon; de aardappelen moeten net niet helemaal onder staan
Kook de aardappelen op vrij hoog vuur gaar, eventueel met zout als de bouillon niet te zout is
Voeg op het laatst stukjes groene paprika toe
Serveer met braadworst, liefst verse Kolbász
Tempeh kripik
Tempeh-kroepoek