zondag 22 juli 2018

Recepten met paprika



Kerupuk emping manis
Zoete kroepoek van emping noten



Rijst met paprika-saus

Spanje


Maak paprika-saus (zie een eerdere post over paprika hier; alle links hier openen in een nieuw venster)

Kook bolle rijst (voor paella of voor risotto) niet al te gaar
Afgieten, uitspreiden, koelen

Kook eieren, pel en houd warm

Bak op laag vuur langzaam geplette knof uit in olijfolie, haal  eruit en bak er de rijst kort in de olie (goed omroerend) op halfhoog vuur

Giet de paprika-saus in een ovenschotel, doe de rijst in niet te kleine vormen, druk aan en stort ze op de saus

Druk een ei in elke rijstberg

Werk mayonaise over de rijst en zet acht minuten in een oven op 200 graden



Kerupuk bawang putih
Knofkroepoek ("witte ui-kroepoek")
Heet dikwijls Kerupuk bawang, alhoewel dat "met ui" betekent


Kip, Baskisch

Poulet à la basquaise



Bak in olijfolie ui, voeg knof toe, roer even om en voeg dan flink strips rode paprika toe
(Als je geen buiten gekweekte paprika hebt, sauteer dan kaspaprika, haal uit de pan en voeg tegen het einde toe)
Laat ze even roerend aanbraden en voeg dan blokjes tomaat toe

Breng op smaak met p/z en half pikant paprikapoeder, en breng aan de kook
Laat dan een klein half uur zachtjes koken

Bak stukken kip bruin in olijfolie (pas op aanbakken!)

Laat de kip garen bij de groenten, met een scheut witte wijn



Kerupuk kentang manis
Zoete aardappelkroepoek
(Niet van zoete aardappelen maar gezoet met palmsuiker)


Piperade

Gestoofde paprika


Ook Baskenland

(!): maakt het verschil met het vorige gerecht


Gebruik voor dit gerecht weer paprika`s die buiten gekweekt zijn
Zoniet, sauteer dan kaspaprika en voeg later toe

Bak flink ui-ringen(!) aan in olijfolie

Voeg gelijke hoeveelheden strips van groene(!) en rode paprika toe en laat ze even zachtjes stoven, af en toe omroerend

Voeg gekneusde knoftenen toe en blokjes tomaat naar smaak, plus eventueel wat suiker

Laat een half uur zachtjes stoven, met half-pikant paprikapoeder erdoor en wat rode(!) wijn

Breng op smaak met p/z

Serveer bij gebraden kip met friet, of(!) met gebakken eieren en/of Bayonne ham bij rijst



Kerupuk mie besar
Kroepoek van dikke ("grote") mie


Geitenkaas-paprika taart


Maak brokkeldeeg / kruimeldeeg / zanddeeg (hartig natuurlijk) en bedek daar de bodem en de wand van een lage ovenschotel mee

Bak het deeg blind op 200 graden, met bonen erop dus of zo, tot het mooi goudbruin is

Laat koelen

Gril rode paprika, laat koelen, pel en snij aan stukken, of gebruik paprika uit blik (Aldi heeft de beste)

Beleg de bodem van de taart met stukjes paprika

Meng zachte geitenkaas met eieren (een ei op 75 gr kaas), en kruid met p/z en dragon

Vul hiermee de taart en bak een klein kwartier op 200 graden



Kerupuk sayur
Het deeg is niet met water bereid maar met ingekookte groentesoep


Aardappelen met paprika

Paprikás Krumpli


Hongarije


Bak blokjes rookspek uit in wat olie

Voeg flink grof gesneden ui toe en knof, en laat die roerend wat bruinen

Roer er op laag vuur pikant paprikapoeder door en giet er dan een flinke scheut tomatensaus bij

Doe er flink blokjes rauwe aardappel bij en kippenbouillon; de aardappelen moeten net niet helemaal onder staan

Kook de aardappelen op vrij hoog vuur gaar, eventueel met zout als de bouillon niet te zout is

Voeg op het laatst stukjes groene paprika toe

Serveer met braadworst, liefst verse Kolbász



Tempeh kripik
Tempeh-kroepoek