vrijdag 20 juli 2018

Beanz!




Bonen!!

Wat zegt u?

Geen tijd nu voor bonen omdat het te warm is?

En wat vreten ze vandaag in Mexico dan, hè?



Bonen met pasta

Pasta e fagiole


Italië


Gebruik witte bonen of flageolets; gebruik bijvoorbeeld fusilli

De truc is dat het mengsel (allebei de ingrediënten gaar en warm) zo droog mogelijk moet zijn

Serveer met goede olijfolie en versgeraspte Parmezaan

Pasta e fagiole met flageolets gemaakt wordt meestal gegeten bij lamsvlees
En Als pasta wordt bij flageolets meestal fussili gebruikt


Pasta e ceci: pasta met kikkererwten




Bruine bonen met rijst


BB met R

Suriname


Gebruik gelijke gewichten aan bonen en vlees, en de helft aan rijst

Week de bonen en kook ze half gaar

Bak in boter op hoog vuur blokjes varkensvlees en/of kip rondom bruin, en voeg dan op half-hoog vuur gesnipperde ui en knof toe
Laat even staan, af en toe omroerend

Voeg stukken tomaat toe en laat weer even staan, weer af en toe omroerend

Kruid met cayennepeper, zout en laurier

Roer om en voeg flink wat vleesbouillon toe
Roer de aanbaksels van de bodem van de pan, roer alles goed om en laat aan de kook komen

Voeg de uitgelekte bonen toe en laat, met een deksel op de pan, de bonen op laag vuur gaar koken

Voeg, als de bonen gaar beginnen te worden, Surinaamse rijst toe en fijngehakt selderijblad
Laat doorkoken tot de rijst gaar is

Voeg eventueel wat water toe

Zie BB met R 1933 hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Schitterend!
En dat Cowboy Henkhaar!




Lima-bonen met mais

Mexico



Kook lima-bonen

Gril maiskolven en haal ze af

Gril pepers, liefst uitgehaalde poblano (of bak kort en week daarna uitgehaalde ancho)

Gril flink paddestoelen

Giet de bonen af en bewaar het kookvocht

Bak in olijfolie ui en knof
Voeg toe komijn en oregano

Roer de mais en de bonen door elkaar, voeg toe en giet er wat van het kookvocht bij
Roer goed om, laat tegen de kook komen en laat nog een minuut of 10, 15 zo staan

Bak verse chorizo goed bruin en snijd in stukjes (of bak blokjes droge chorizo kort)

Roer de kleingesneden pepers en paddestoelen, en de chorizo door de rest




Zuurkool met bonen


In flink reuzel achtereenvolgens aanbakken uien, knof, karwij, geplette jeneverbessen, peper, laurier...

Een deel van de reuzel afgieten in een kommetje

Zuurkool in de pan en met twee vorken alles door elkaar werken

Witte wijn en bouillon erbij, wat zoete chilisaus (lekkerder dan Lingham~s bestaat niet) en lekker lang en zachtjes laten stoven

Een blik kapucijners laten uitlekken, die bonen stampen met wat zwarte peper, ietsje komijn (want er zit al karwij in de zuurkool), wat bonenkruid, wat nootmuskaat, wat boter en zoveel van het bonenvocht als nodig

Een laag bonenpuree in een platte ovenschotel, zuurkool erop, afdekken met een laag puree, paneermeel erover en daarover dat vet uitgieten

Bakken in de oven op 160 graden




Appel-bonen salsa


Schil en snijd appel (redelijk zoet maar niet té zoet) in blokjes
Hussel de blokjes steeds direct in een kom door citroensap

Maak er salsa van (in de blender dus) met gekookte goed uitgelekte zwarte bonen, flink kleingesneden geblancheerde rode pepertjes, korianderblad en limoen- en sinaasappelsap

Koel goed

Serveer bij kip of vis




Bacalao met bonen

Portugal



Het hoort met Frade, heel kleine witte oogboontjes
Neem gewone oogbonen of anders maar witte bonen

Week de bacalao

Week en kook de bonen en laat afkoelen in het kookwater
Bewaar het kookwater

Kook de vis kort en pluis uit elkaar
Vellen en graten weg

Bak in olijfolie ui en knof aan, en kruid met z/p, iets komijn, iets kruidnagel en iets nootmuskaat

Bak de gekookte vis mee, maak ietsje sauzig met het kookwater van de boontjes en warm er de bonen in op






Bij Aldi momenteel Pêches blanches, witte perziken

Wit van binnen dan

Heel mooi fris, en de moeder van de Paraguayo ("wilde perzik")

Dé perzik voor Pêche Melba