maandag 30 juli 2018

Afrika (3)



Vandaag weer inkopen

AH tournedos
Hoezo, "tournedos"??
Goed vlees, dat wel
Was van de kant van de entrecôte



Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)



Raz el Hanout

Noord Afrika


"Dak van de winkel", de plek waar de kruiden worden bewaard



Maal met een vijzel de volgende kruiden kapot en door elkaar: karwijzaad, kruidnagel (niet teveel), nootmuskaat, kaneel, cardamom, zwarte peperkorrels en cayennepepertjes

Maar ja, er bestaan duizend recepten..
.



Ik heb het nog niet geproefd
In dezelfde serie ook dadel, maar dat druipt van je boterham af
Nog afgezien van het feit dat dat dadelspul bij de Turk goedkoper is
En ook lekkerder
En minder druiperig



Gepekelde citroen

Noord-Afrika



Neem citroen met niet te dikke schil; die meer ronde, die meer bolle, die wat kleinere

Maak vier sneden in de schil, overlangs en tot op het vruchtvlees

Leg ze drie weken in pekel van 50 gram zout op een liter water voor direct gebruik, of 100 gram om ze lang te kunnen bewaren

Gebruik de citroen met de schil in stukjes gesneden als bijgerecht, of als kleine stukjes in een stoofschotel, als "zout"




Niet bij AH, wel bij Jumbo



Lamsvlees met yoghurt

Mansaaf


Noord-Afrika


Breng blokjes lamsvlees (schouder of zo) langzaam aan de kook in weinig water en schuim af

Laat gaarkoken met stukjes wortel en p/z

Laat op het laatst de vloeistof zonder deksel op hoog vuur flink inkoken

Bak in olijfolie ui en knof, en roer er op laag vuur Raz el hanout door en geroosterde pijnboompitten

Laat wat afkoelen, en roer er dan flink yoghurt, gemengd met wat maizena, door

Daarna dat mengsel bij het iets afgekoelde vlees en op laag vuur nog een tijdje laten stoven



Niet bij AH, wel bij Jumbo


Aardappel-curry

Aloo MasalaIndia, maar via emigranten erg populair in West-Afrika


Bak vers kerrie-blad en geel mosterdzaad even aan in olijfolie (dat is dan dus de West-Afrikaanse versie)
Haal van het vuur en laat wat koelen

Voeg fijngesneden ui toe, knof, verse koenjit en fijngesneden groene peper, en laat op middelhoog vuur warm worden
Gebruik naar smaak ook nootmuskaat, kruidnagel, gember...

Roer af en toe om.

Voeg blokjes rauwe aardappel toe, en kippenbouillon; de blokjes moeten zowat onder staan
Breng aan de kook en laat op laag vuur gaar worden

Voeg eventueel op het laatst wat kokosboter toe



Kookwijn van kleefrijst
Daar hep Otto Kleynepik nog nooit van gehoord...
Dikke boeken of geen dikke boeken...



O ja!

Je hep nou veel vervelende vliegen


Luister goed

Een Limburgs kaasje

Een van de gele kanten snij je er af, de tweede idem maar die gaat in de vriezer voor later

Die ene leg je op een plankje, korst naar beneden, velletje keukenpapier erover, ietsje aandrukken zodat de essentie van de kaas in het papier komt

Afwachten
Binnen de kortste keren zitten de vliegen erop, Wats! met een opgevouwen krant
En je hoeft helemaal niet voorzichtig te naderen want die vliegen zijn helemaal Wow van die kaas
Wats!, weer twee
Wow Gristus!



O ja!

Uit D'oude Doos!

Zie hier

En zie hier

Een "tijdsbeeld", zeg maar gerust...



Zwaarder gelul kan je niet voorstellen
(Kost € 25,- als je ergens lid van bent, zo niet kost het € 100,-)
(Dun boekje)
"Beoordeel bij de ontvangst of de producten voldoen aan de eisen van een goede sushi"
Maar wat "de eisen van een goede sushi" zijn, dat wordt niet verteld...



Zie voor een oudere serie over Afrika hier