zondag 1 juli 2018

Ciabatta



Kippenvleugels marineren met witte wijn en zo
Daarna stoven met de marinade en Lemon curd
Enorm lekker


Ciabatta, daar had ik het met die lui van het FG Restaurant over


Zie ze hier

(Alle links hier openen in een nieuw venster)


Iedereen denkt dat Ciabatta typisch Italiaans is, maar het wordt gemaakt vanaf Noord-West Italië via de strook onder de Pyreneeën (Chapata [tsjapAtta]) tot in de Bordelaise (waar het gewoon desembrood heet)

Ik heb het ook in een bakkerij in Huesca veel gemaakt



Kippenvleugels eclectisch oosters marineren
Thaise soy, Japanse miso, Chinese rijstwijn, Indonesische sambal


En ik heb veel Ciabatta gemaakt in Arsac, in de Bordelaise


's Avonds maak je het deeg in vierkante plastic bakken (afwasteiltjes zeg maar, alhoewel ze in Frankrijk daarvoor niet gebruikt worden) (afwasborstels kennen ze ook niet; vieze lapjes wel)

Nee wacht! Eerst het gist vangen!

Kommetje, water, bloem, kloppen, buiten zetten
Schaduw
Twee keer per dag opkloppen

Enkele dagen, en eventueel water aanvullen

Na een paar dagen ruikt het zuur (als het goed is)

Daarmee deeg maken
Halve dag rusten op een koele plek

Dat plakt enorm
Bloem tot het niet meer plakt

Plakt weer enorm
Bloem etc, net zolang tot het na een halve dag niet meer plakt

Dat is het moederdeeg



Die vorige, gebakken, steeds met de marinade bestrijkend


Goed...


Deeg maken en het moederdeeg erdoor werken (als ware het gist)

Deel van het deeg koel bewaren (moederdeeg voor de volgende dag)

's Avonds maak je (dus, schreef ik) het deeg in vierkante plastic bakken
Zet die vóór de oven (die al uit is maar nog warm)

De volgende ochtend is het gerezen

Een werkblad flink bebloemen en het daarop storten

Nooit never ever kneden
Je handen eronder steken (vandaar dat "flink bebloemen") en het uittrekken tot de gewenste dikte (= breedte van een ciabatta)



Dit was niet eclectisch oosters, maar eclectisch oriëntaals gemarineerd
Zie het essentiële verschil hier


O ja!


Meteen weer gist gaan vangen en moederdeeg maken, want het verzwakt in enkele dagen, en het kan ook in ene pats dood zijn

Maar goed

Dat deeg uittrekken dus

Ernaast flink bloemen
Plak eraf snijden die op die bloem valt

Je vingers onder de uiteinden en hop snel verplaatsen naar de bebloemde kar waarmee je het de oven indraait
Terwijl je loopt, hoe snel ook, zakt het tussen je vingers wat naar beneden, et voilà! De verklaring waarom echt ciabatta brede uiteinden heeft!

En ga eens zoeken op het web
Echt ciabatta is onderhand de zeldzaamheid zelve, omdat het proletariaat het toch niet proeft



Surinaams marineren!
Gember en tomaat!


In Arsac maakte ik van dat deeg ook nog wat anders

Ficelles


En dat zijn nu even niet die heel dunne stokbroodjes maar een soort kurkentrekkers

Iets dunnere plak op bebloeming laten vallen
Plak in de lengte in tweeën snijden
Palm van je hand op het ene uiteinde van een halve plak, hand naar je toe bewegen, plak wordt kurkentrekker

Dat op de kar etc.

In de winkel zaten ze er niet zo op te wachten want het is geen stukgoed, het gaat per gewicht = wegen = extra werk



Marineren met Tian mian jiang
Zie ook die link


O ja!

Ik neem er vergif op dat die azijnzeiker van de Volkskrant, die over autosport schrijft, morgen zal schrijven dat Verstappen gewonnen heeft omdat de Mercedessen zijn uitgevallen
Gegarandeerd!
Niks melden over dat Verstappen al vóór Hamilton reed toen die uitviel
[En ja hoor! "en was het zeldzame falen van het oerdegelijke Mercedes nodig om Verstappen de overwinning te bezorgen", de valse nicht] [En alsof Ferrari dan dus niet kan winnen...]
Wel vertellen dat Verstappen in Monaco (waar je "niet kan inhalen") als laatste startte, en niet vertellen dat hij als negende eindigde
Twee reces geleden, Verstappen start vanaf plek twee: "Verstappen start niet vanaf plek een"
Vorige race: "Verstappen eindigt tweede, maar zonder glans", de azijnpisser; op een circuit wat NB totaal niet ligt voor Red Bull
Dat is nog die ouwe achterbakse socialistische haat jegens motorsport: kostbaar, elitair, en ook gemotoriseerd dus "geen echte sport"
"Vroeger was ie katholiek, een pijler van bedrog / Nu is ie niet meer katholiek, maar toch maar toch maar toch"
Hoor hier