woensdag 4 juli 2018

Pasta!




Spaghettini

Met hamblokjes en shiitake

Luiks, maar dan met champignons

Veel pasta in Luik; veel Italiaanse gastarbeiders vroeger in de mijnen


Kook de pasta, uit de pan, wat olie erdoor
Dit is weer zo'n gerecht waarbij het nul uitmaakt of de pasta vers gekookt is, zoals de meeste gerechten vandaag

Olijfolie (het moet met boter), ui, knof, grove zwarte peper (het móet wat pikant zijn), gespleten jeneverbessen...

Stukjes hoeden shiitake erdoor...

Hamblokjes (gekookte ham) erdoor...

Proef op zout

Flinke scheut peket (Waalse jenever), niet flamberen, wel iets inkoken

Iets kippenbouillon, inkoken

Pasta erin warmen

Was veel lekkerder dan gedacht, en ik was niet de enige die dat vond




Vermicelli

Met soepgroenten en gepocheerd ei

Echte Italiaanse vermicellinestjes


Olijfolie, sjalot, knof...

Soepgroenten (wortel, prei, selderijblad, peterselie)...
Tijm, rozemarijn, laurier...

Bouillon van eekhoorntjesbroodpasta...
Proef op p/z en er kan wel wat Worcestershire bij

Vermicelli erin...

Ei erin pocheren...

Pikant paprikapoeder (maar niet gerookt) op de eieren




Mie

Met sperziebonen en panir en kerrie-kokossaus


Sperzie kop kont, twee of drie stukken, koud water, half uur, afgieten, drooghusselen in een theedoek

Kook mie, afgieten, wat pindaolie erdoor

Sperzie in pindaolie sauteren en uit de pan

Pindaolie, sjalot, knof, rawit...

Kerrie (ik gebruikte medium hot djawa)...

Santen, kippenbouillon...

Proef

Plakken panir bakken in ghee

Stukjes in de saus

Sperzie en mie in de saus warmen




Strozzapreti

Romatomaten, jong belegen Goudse

Strozzapreti, priesterverstikkers (omdat ze het zo lekker vinden en zo gulzig eten dat ze zich verslikken), zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)


Olijfolie, ui, knof, peperselie, gebroken gedroogde peper...

Gehalveerde goed rijpe (voor de sauzigheid) romatomaten ingevet met olijfolie in een ingevette ovenschotel

Rozemarijn erover, en dat uienspul (wat ik vergat en uiteindelijk maar op de kaas deed)

Kaas erover raspen, en daarover selderijzout en zwarte olijven

Oven

Kook de pasta




Kritharaki

Met tofu en snijbonen

Kritharaki dat is de Griekse variant van die Turkse vogeltong, rijstkorrelvormige pasta


Snijbonen in sepjes snijden ("rare snijbonen"), half uur in koud water, afgieten en drooghusselen in een theedoek

Pindaolie, snijbonen sauteren, uit de pan

Kook de pasta, afgieten, koudspoelen, wat pindaolie erdoor met wat sesamolie

Pindaolie, ui, knof, lombok, laos...

Heet water met zeewierpasta (Gohan desuyo; gezonde winkel), zeewierbouillon dus zeg maar, erover

Kook de snijbonen gaar in water met wat zout

Tofublokjes in de bouillon en even later de snijbonen



Foto kwijt; hieronder weer die  tomaten met kaas