Spaghettini
Met hamblokjes en shiitake
Luiks, maar dan met champignons
Veel pasta in Luik; veel Italiaanse gastarbeiders vroeger in de mijnen
Kook de pasta, uit de pan, wat olie erdoor
Dit is weer zo'n gerecht waarbij het nul uitmaakt of de pasta vers gekookt is, zoals de meeste gerechten vandaag
Olijfolie (het moet met boter), ui, knof, grove zwarte peper (het móet wat pikant zijn), gespleten jeneverbessen...
Stukjes hoeden shiitake erdoor...
Hamblokjes (gekookte ham) erdoor...
Proef op zout
Flinke scheut peket (Waalse jenever), niet flamberen, wel iets inkoken
Iets kippenbouillon, inkoken
Pasta erin warmen
Was veel lekkerder dan gedacht, en ik was niet de enige die dat vond
Vermicelli
Met soepgroenten en gepocheerd ei
Echte Italiaanse vermicellinestjes
Olijfolie, sjalot, knof...
Soepgroenten (wortel, prei, selderijblad, peterselie)...
Tijm, rozemarijn, laurier...
Bouillon van eekhoorntjesbroodpasta...
Proef op p/z en er kan wel wat Worcestershire bij
Vermicelli erin...
Ei erin pocheren...
Pikant paprikapoeder (maar niet gerookt) op de eieren
Mie
Met sperziebonen en panir en kerrie-kokossaus
Sperzie kop kont, twee of drie stukken, koud water, half uur, afgieten, drooghusselen in een theedoek
Kook mie, afgieten, wat pindaolie erdoor
Sperzie in pindaolie sauteren en uit de pan
Pindaolie, sjalot, knof, rawit...
Kerrie (ik gebruikte medium hot djawa)...
Santen, kippenbouillon...
Proef
Plakken panir bakken in ghee
Stukjes in de saus
Sperzie en mie in de saus warmen
Strozzapreti
Romatomaten, jong belegen Goudse
Strozzapreti, priesterverstikkers (omdat ze het zo lekker vinden en zo gulzig eten dat ze zich verslikken), zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)
Olijfolie, ui, knof, peperselie, gebroken gedroogde peper...
Gehalveerde goed rijpe (voor de sauzigheid) romatomaten ingevet met olijfolie in een ingevette ovenschotel
Rozemarijn erover, en dat uienspul (wat ik vergat en uiteindelijk maar op de kaas deed)
Kaas erover raspen, en daarover selderijzout en zwarte olijven
Oven
Kook de pasta
Kritharaki
Met tofu en snijbonen
Kritharaki dat is de Griekse variant van die Turkse vogeltong, rijstkorrelvormige pasta
Snijbonen in sepjes snijden ("rare snijbonen"), half uur in koud water, afgieten en drooghusselen in een theedoek
Pindaolie, snijbonen sauteren, uit de pan
Kook de pasta, afgieten, koudspoelen, wat pindaolie erdoor met wat sesamolie
Pindaolie, ui, knof, lombok, laos...
Heet water met zeewierpasta (Gohan desuyo; gezonde winkel), zeewierbouillon dus zeg maar, erover
Kook de snijbonen gaar in water met wat zout
Tofublokjes in de bouillon en even later de snijbonen
Foto kwijt; hieronder weer die tomaten met kaas