Apple
Pay more, get less
Tortilla de patatas
is niet Tortilla francesa
is niet Tortilla mexicana
is niet Tortilla antioqueña
Tortilla de patatas
Omelet met aardappelen zeg maar, eierstruif met aardappelen
Het is erg moeilijk om een goede tortilla te maken zonder speciale hoge en dikke koekenpan, maar in de oven gaat het probleemloos
Meng blokjes gebakken aardappel met losgeklopt ei en p/z
Giet in een ingevette ovenschaal en laat stollen in een oven bij ongeveer 150 graden.
Variaties
Alhoewel die strict gesproken verboden zijn
Met ui en/of paprika en eventueel ook knof (halverwege het bakken van de aardappelen daarbij doen)
Beginnen met blokjes chorizo uit te bakken en daar de aardappelblokjes bij doen
Met spinazie: bak de spinazie met wat zout, giet de vloeistof af en meng de spinazie met het ei
Baskisch: met kippenlever en ui
Met doperwten...
Tortille francesa
Nou, dat is gewoon omelet
Tortilla mexicana
Om goeie tortilla's te maken moet je een tortillapers hebben (zie hier; alle links hier openen in een nieuw venster), of draai het deeg door de pastamachine
Masa harina (genixtamaliseerde maisbloem, zie hier) (of tarwebloem of half/half maar dat is allemaal niet origineel), scheut olijfolie, water, zout, thats it
Bak gehakt rul, samen met ui en knof
Voeg eventueel ook champignons toe en/of blokjes courget etc
Kruid met oregano, cayennepeper en komijn, en met zout
Roer er eventueel gekookte bonen door, liefst kidney- of zwarte bonen
Bak (liefst mais-)tortillas aan beide zijden in bv. een rotipan of een crêpière, met wat reuzel
Vul met de warme vulling
Voeg eventueel nog kaas toe
Soorten met vulling
Een dubbelgevouwen tortilla met vulling heet Burrito
Als die eerst nog met (bijvoorbeeld) pikante tomatensaus erover in de oven gaat is het een Enchilada
Een burrito waarvan men je vulling zelf samenstelt heet een Fajita
De benamingen worden ook wel toegepast voor de verschillende manieren van dichtvouwenBij een fajita klap je een zijde naar binnen en de andere zijde daar iets overheen
Een burrito is een echt envelopje (dus de zijkanten naar binnen gevouwen voor de laatste flap erover komt)
Een enchilada is opgerold
Tortilla met gedroogde paddestoelen
Week gedroogde paddestoelen in een dubbel volume van de paddestoelen aan warm water; roer regelmatig om
Laat minimaal een uur weken
Bak in olijfolie ui, knof en soepgroenten
Kruid met korianderzaad, komijnzaad, foelie, kruidnagel, p/z
Voeg de paddestoelen en het weekwater toe en breng aan de kook (bospaddestoelen: uit het weekwater scheppen en schoonspoelen; het weekwater daarna door een fijne zeef gieten)
Laat een kwartier zacht doorkoken zonder deksel; kook daarna de vloeistof snel in
Zet ondertussen een ingevet bakblik in de oven met daarop grove stukken tomaat en rode paprika
Haal tortilla`s aan beide zijden door olijfolie, beleg een helft met het paddestoelenmengsel, bestrooi met Parmezaan en klap dubbel
Leg de tortilla`s ook op het bakblik tot ze goed warm zijn
Tortilla`s met aubergine en blauwschimmelkaas
Bak in olijfolie ui en knof, en kruid met peper, komijn en korianderzaad
Giet er een scheut bouillon bij en wat droge witten wijn; laat inkoken
Aubergine in schijven en eventueel flink met zout bestrooien, laten liggen, afspoelen en uitknijpen (dat alles om ze minder sponzig te maken)
Bak de schijven, eventueel door bloem gehaald, goudbruin in olijfolie
Giet een scheut olijfolie op een bakplaat en haal daar de tortilla`s door (twee per persoon)
Leg de helft van de tortilla`s op de bakplaat en beleg ze met de schijven aubergine
Verdeel het ui-mengsel over de tortilla`s en leg er dan kleine stukjes blauwschimmelkaas op
Leg op elke tortilla een tweede en druk wat aan
Bak in een oven op 200 graden tot de tortilla`s goudbruin zijn
Tortillas met sardien
Bak in de olie van sardines op olijfolie ui en knof aan
Neem liefst à l'ancienne sardines (met laurier en citroen ingeblikt)
Kruid met iets gewreven komijn, laurier en redelijk wat groene kruiden (gebruik in ieder geval oregano)
Voeg visbouillon toe en laat zowat inkoken
Warm er kleine stukjes rode paprika in op en doe er ook redelijk wat mild paprikapoeder bij
Warm er de geprakte sardines in op en roer goed om
Haal van het vuur en doe er redelijk wat fijngesneden groene pepers op pekel door (pepperoncini of minder scherpe lange groene van de Turkse winkel, of Sliced Jalapeños van de betere super); de pepers
moeten niet volledig uitgelekt zijn; voeg dus ook wat van het vocht toe dat bij het snijden vrijkomt, of uit het potje
Wrijf twee tortilla`s in met olijfolie, leg er een in een ovenschaal, beleg met het mengsel, leg er de tweede tortilla op, druk wat aan en zet een minuut of 10 in een hete oven
Snij in tweeën met een pizza-snijder enzovoorts
Tortillas met kaas gegratineerd
Maak een tortilla-vulling (zie hierboven of denk eens goed na) en vul tortillas ermee
Leg ze in een ovenschaal en laat ze warmen op 160 graden
Leg op elke tortilla een plak kaas (liefst niet te jonge kaas) en gratineer
Tortilla Antioqueña
Columbia
Tortilla de patatas maar dan met bakbanaan
Gebruik een Cataplana, of iets wat daarop lijkt; een wok met een platte bodem; een hoge koekenpan...
Frituur blokjes oud brood goudbruin in flink olijfolie, zoveel olie dat het op frituren lijkt
Haal uit de pan en laat uitlekken
Doe hetzelfde met dobbelstenen bakbanaan
(Laat de olie koelen, giet door een fijne zeef, wrijf de pan schoon, giet er de olie weer in, doe er een deksel op en zet zo weg)
Bak blokjes chorizo in een koekenpan, in iets olijfolie
De chorizo moet goed pikant zijn; zoniet, bak dan kort ook rode peper in stukjes mee
Werk brood en banaan door losgeklopt ei, met zout
Giet in de pan over de chorizo-blokjes en bak op vrij hoog vuur tot de massa voldoende is gestold om de tortilla te kunnen draaien