vrijdag 13 maart 2020

Alweer tofu, maar nu recepten



Na die enorme berg tofu foto's nu maar koolhydraten
Corne de gatte
Nooit schillen!
Altijd koken!


Een link

De initiatiefneemster van de Week zonder Vlees

Zie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)

Weer zo'n achterbakse culi-refo, die "Vegetarisch!" roept maar zowat enkel veganistisch dóet

Twee excuus-kaasgerechtjes op tientallen veganistische



Een recept

Tofu met fruit en groente


Rujak Melayu

Maleise roedjak


Zie Roedjak

Gebruik minder goela djawa, minder ketjap manis en iets meer ketjap asin

Voeg ook in kleine driehoekjes gesneden, kort gefrituurde tofu/tahoe toe


Roedjak

Maak een marinade met ketjap manis, rijstwijn, iets ketjap asin, goela djawa, sambal oelek,
assem-water, petis oedang en gebakken trasi (vijzel de suiker en de trasi)

Marineer hierin een half uur stukjes appel, sinaasappel, banaan en komkommer, op een koele, niet op een koude plek
Roer af en toe om

Serveer direct



Brood met gierst


Een link

Culinaire onnozelaar over culinaire suffe doos

Zie hier

Beide lid van de bent van havermelk drinkende kakelkippen



Een recept

Tofu met miso



Leg een blok tofu een half uur in koud stromend water

Snijd in vingerdikke plakken en dep die voorzichtig droog

Wrijf ze in met arachide-olie waardoorheen wat sesamolie

Gril de plakken

Laat iets koelen, bestrijk met rode miso en gril even na

Bij nasi, met ui en knof en flink soepgroenten erdoor, en een pepertje



Naan


Een link

Alle culinaire Popi Jopie's van de Volkskrant bij mekaar

Zie hier

Even veel gevoel voor humor als een veganistische refo



Een recept

Koya dofu voorbereiden

Gevriesdroogde Japanse tofu

Drie blokjes per persoon nemen

Succes!


Leg de stukjes in een platte schaal

Giet flink water van een graad of 80 in de schaal

Draai direct, draai na een halve minuut, draai na een minuut en draai na ywee en een halve minuut
Laat nu drie minuten weken

Draai de blokjes en week vijf minuten (en controleer of er genoeg water in de schaal is; bijvullen moet vermeden worden maar de eerste keer is het meestal nodig; de Koya neemt meer water op dan verwacht)

De blokjes zijn nu "opgeblazen"

Spoel de Koya door en door koud

Leg een blokje in de handpalm en druk er met de andere handpalm het water uit

Leg in schoon water en ga verder met de andere blokjes

Als de blokjes weer water hebben opgenomen ze weer uitknijpen en daarmee alsmaar blijven doorgaan tot er alleen nog maar schoon water uit de blokjes komt; het duurt nogal lang

Knijp de blokjes tenslotte nog een keer erg goed uit, laat uitlekken en gebruik als gewone tofu

Het lijkt, pardon, het ís veel werk, maar hou er rekening mee dat Japanners enorm zeurderig zijn wat eten betreft; het moet altijd precies zus en precies zo

Persoonlijk vind ik het een goed idee om de koya uit te knijpen, klein te snijden en
dan aan een vrij dunne saus toe te voegen, zodat die saus wordt opgenomen in de stukjes



Honey beans dubbel doppen ná weken


Een link

Het vernieuwde Week Zonder Vlees-magazine!

Zie hier



Een recept

Tjap tjoy van groene asperges en tahoe

Korea

Dus geen tjap tjoy dus maar zoiets dus


Ui bakken in pinda-olie met wat sesamolie erbij

Knof en stukjes groene asperge erbij (eerst steeldelen)

Roerbakken met wat cayenne en sesamzaad

Gefrituurde blokjes tahoe erin opwarmen met wat maisstroop of rijststroop (Koreaanse afdeling betere toko)

Een scheut Koreaanse sojasaus erbij (of anders maar Vietnamese Thin soy of desnoods Chinese Light soy)