Na die enorme berg tofu foto's nu maar koolhydraten
Corne de gatte
Nooit schillen!
Altijd koken!
Een link
De initiatiefneemster van de Week zonder Vlees
Zie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Weer zo'n achterbakse culi-refo, die "Vegetarisch!" roept maar zowat enkel veganistisch dóet
Twee excuus-kaasgerechtjes op tientallen veganistische
Een recept
Tofu met fruit en groente
Rujak Melayu
Maleise roedjak
Zie Roedjak
Gebruik minder goela djawa, minder ketjap manis en iets meer ketjap asin
Voeg ook in kleine driehoekjes gesneden, kort gefrituurde tofu/tahoe toe
Roedjak
Maak een marinade met ketjap manis, rijstwijn, iets ketjap asin, goela djawa, sambal oelek,
assem-water, petis oedang en gebakken trasi (vijzel de suiker en de trasi)
Marineer hierin een half uur stukjes appel, sinaasappel, banaan en komkommer, op een koele, niet op een koude plek
Roer af en toe om
Serveer direct
Brood met gierst
Een link
Culinaire onnozelaar over culinaire suffe doos
Zie hier
Beide lid van de bent van havermelk drinkende kakelkippen
Een recept
Tofu met miso
Leg een blok tofu een half uur in koud stromend water
Snijd in vingerdikke plakken en dep die voorzichtig droog
Wrijf ze in met arachide-olie waardoorheen wat sesamolie
Gril de plakken
Laat iets koelen, bestrijk met rode miso en gril even na
Bij nasi, met ui en knof en flink soepgroenten erdoor, en een pepertje
Naan
Een link
Alle culinaire Popi Jopie's van de Volkskrant bij mekaar
Zie hier
Even veel gevoel voor humor als een veganistische refo
Een recept
Koya dofu voorbereiden
Gevriesdroogde Japanse tofu
Drie blokjes per persoon nemen
Succes!
Leg de stukjes in een platte schaal
Giet flink water van een graad of 80 in de schaal
Draai direct, draai na een halve minuut, draai na een minuut en draai na ywee en een halve minuut
Laat nu drie minuten weken
Draai de blokjes en week vijf minuten (en controleer of er genoeg water in de schaal is; bijvullen moet vermeden worden maar de eerste keer is het meestal nodig; de Koya neemt meer water op dan verwacht)
De blokjes zijn nu "opgeblazen"
Spoel de Koya door en door koud
Leg een blokje in de handpalm en druk er met de andere handpalm het water uit
Leg in schoon water en ga verder met de andere blokjes
Als de blokjes weer water hebben opgenomen ze weer uitknijpen en daarmee alsmaar blijven doorgaan tot er alleen nog maar schoon water uit de blokjes komt; het duurt nogal lang
Knijp de blokjes tenslotte nog een keer erg goed uit, laat uitlekken en gebruik als gewone tofu
Het lijkt, pardon, het ís veel werk, maar hou er rekening mee dat Japanners enorm zeurderig zijn wat eten betreft; het moet altijd precies zus en precies zo
Persoonlijk vind ik het een goed idee om de koya uit te knijpen, klein te snijden en
dan aan een vrij dunne saus toe te voegen, zodat die saus wordt opgenomen in de stukjes
Honey beans dubbel doppen ná weken
Een link
Het vernieuwde Week Zonder Vlees-magazine!
Zie hier
Een recept
Tjap tjoy van groene asperges en tahoe
Korea
Dus geen tjap tjoy dus maar zoiets dus
Ui bakken in pinda-olie met wat sesamolie erbij
Knof en stukjes groene asperge erbij (eerst steeldelen)
Roerbakken met wat cayenne en sesamzaad
Gefrituurde blokjes tahoe erin opwarmen met wat maisstroop of rijststroop (Koreaanse afdeling betere toko)
Een scheut Koreaanse sojasaus erbij (of anders maar Vietnamese Thin soy of desnoods Chinese Light soy)