Koken met munt
Of spul waar munt bij móet
Zie de eerste aflevering eergisteren
Pudding van mascarpone en griesmeel
Griesmeel dus, geen polenta
Laat 250 cc melk aan de kook komen met de helft van een gespleten vanillestokje, twee eetlepels suiker en iets zout
Sla een eiwit stijf
Strooi 75 gram griesmeel bij de melk, roer goed om, laat aan de kook komen en laat dan nog vijf minuten op laag vuur staan
Werk er een losgeklopt eigeel door, dan 125 gram mascarpone, en spatel er dan voorzichtig het eiwit door
Giet in een met water natgemaakte puddingvorm, laat koelen met folie erover, en koel dan verder in de koeling (het woord zegt het al)
Serveer met koude rabarber, gekookt met het andere deel van het vanillestokje en met sinaasappelsap bij het kookwater
Decoreer met stukjes sinaasappel en met muntblaadjes
Oesterzwam
Tuinbonen met bloedworst
Catalonië
Bak schijven bloedworst in redelijk wat olijfolie snel krokant aan beide zijden
In Spanje gebruik je verse bloedworst die je eerst kookt; neem dan voor dit gerecht de variant met rijst erin
Bak in het bakvet grove stukken ui aan, voeg dan halve tenen knof toe en bak die wat aan
Voeg grove stukken goed rijpe tomaat toe
Roer even om met rauwe dubbel gedopte tuinbonen erbij en kruiden naar smaak; iig. p/z, bonenkruid en komijn
Voeg water toe met een scheut witte droge wijn, kruizemunt, en half pikant paprikapoeder ("agridulce")
Breng aan de kook en laat de bonen gaarkoken
Proef op p/z
Voeg, als de bonen half gaar zijn, stukken gebakken bloedworst toe
Gegrilde poblano peper
Zoete muntsaus
Laat melk aan de kook komen met gehakte muntblaadjes (kruizemunt en/of echte munt) en laat 10 minuten zachtjes doorkoken
Klop op 250 cc melk drie eigelen met vier dessertlepels suiker smeuïg in een sauspan
Giet er op laag vuur langzaam de gezeefde melk bij, steeds goed roerend met een spatel, vooral over de bodem
Blijf roeren tot de saus gebonden is.
Proef op suiker
Voeg eventueel wat Peppermint toe, of Crème de menthe maar dan ajb niet van die Coebergh goorheid (Massenet is uitstekend)
Serveer bij kaastaart
Nashi
De jam (met citroen) was verslavend lekker
Worstjes met peultjes en mintsauce
Kleine verse worstjes (liefst chipolata) aanbakken en uit de pan halen
In dezelfde pan peultjes sauteren en ook eruit halen
De peultjes garen in kippenbouillon
Ui en knof in weer dezelfde pan aanbraden
Wat gemberpoeder erdoor roeren en er op laag vuur met mintsauce een sausje van maken, met ook nog een scheut sake en wat Japanse sojasaus of Tamari
Daarin stukjes van de worstjes opwarmen en er de peultjes doorwerken
Serveer met pasta
Vreemd genoeg heb ik geen recept voor mintsauce liggen, maar geen nood: zoals altijd zoek je op recipe bbc [naam]
Zie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Shishito
Aardbeien-ijs met chocolade-muntsaus
Maak chocoladesaus, waarbij bittere chocolade gesmolten wordt met fijngeknipte muntblaadjes erbij (pepermunt; geen kruizemunt)
Gebruik melk en/of room om de chocolade in op te lossen
Door de saus ook nog een scheutje Peppermint of Crème de menthe (maar geen...)
Serveer dus met aardbeienijs, waarvan ik geen recept heb want dat heb ik nog nooit gemaakt
Raar maar waar
Maar geen nood!
BBC zie hier
Tomatensalsa maken
Nieuwslezer gisteren
"Wij gaan nu naar onze verslaggever in Den Haag. Adri, kan jij ons vertellen waarom de examens afgelast zijn?"