zondag 29 maart 2020

Koken met majoraan



Vandaag kookboeken
Nou ja, culinair
Dit hier is meer een curiosum
Maar gisteren kreeg ik een heel erg aardig boek van De Pomiane
365 menu's, 365 recepten
(In Utrecht had je een winkel waar curiosa verkocht werden)
(Door de uitbater hardnekkig curosia genoemd)



Oven gedroogde tomaten


Maak een kruis in de kop van pruimtomaten, Roma tomaten, en haal ze even
door kokend water

Pel ze en snijd ze in de lengte door

Haal ze uit

Leg ze op de snijkant in een ingevette ovenschaal, giet er flink olijfolie over en bestrooi daarna met wat zout

Tussen de tomaten eventueel wat verse kruiden stoppen (basilicum, oregano, bonenkruid, maar in ieder geval oregano, en gebruikt niet teveel basilicum)

Zet ze een halve dag in een oven op de laagste stand; Als de tomaten gaan bakken de ovendeur op een kier

Laat goed afkoelen en doe in een weckpot, met de olie



Je leert er veel van
De vertaling is abominabel
Met verstand van zaken en gegoogle begrijp je het wel


Manakish met zaatar

Midden Oosten


Brood met kruiden


Maak eerst het deeg
Gewone ongebleekte bloem, gist, lauw water, zout
Gewoon brooddeeg, maar met iets hardere tarwe (geen echt harde!); soort voor Turks brood is perfect

Kneden met bloem bestrooid, tot goed elastisch

Bal in kom, bloem erover, theedoek, warme plek, rijzen tot verdubbeld

Maak een mengsel van 1 deel zaatar kruiden: majoraan, oregano, bonenkruid (liefst bergbonenkruid), en mocht je er aan kunnen komen kleine steentijm

Meng met gelijke hoeveelheid sumak en sesamzaad

Druk het deeg plat tot een dunne ronde koek

En nu heb je twee scholen
1] Meng de zaatar met olijfolie, smeer daarmee de koek in en bak
2] Smeer olijfolie over de koek, strooi er de zaatar over en bak
Dat lijkt weinig verschil te maken, maar pas op

Serveer warm



Limburg
Slacht


Tomatensoep met oregano


Koop een flinke hoeveelheid heel rijpe tomaten (eventueel Tasty Tom)

Haal ze door kokend water en ontvel ze

Prak ze iets in een sauspan en breng langzaam aan de kook met wat ui, wat knof en bouillonpoeder, en een scheut droge witte wijn
Als kruiderij oregano, zwarte peper en laurier gebruiken

Roer er vóór het opdienen geknipte verse oregano door



Fantastisch boek


Zuppa calabrese


Snij roma tomaten en stokbrood in dunne plakjes van zoveel mogelijk gelijke grootte

Leg de broodschijfjes op het werkblad en besprenkel met zout water (20 gr zout/liter)

Wrijf de bodem van een ovenschotel in met knof

Beleg met een laag brood en daarop een laag tomaat (lagen van een schijf dikte elk)

Bestrooi met heel fijn geknipte verse oregano, zwarte peper én cayennepeper

Herhaal tot het brood en de tomaat zijn opgebruikt; de laatste laag moet tomaat zijn

Klop geperste knoflook door heel goede olijfolie en giet dit over de zuppa

Koel



Uitstekend boek



Uit die Culinaire Encyclopedie heeft De Dikke Damp heel wat overgepend

Vandaag las ik trouwens iets van hem, ik viel verdomd van het lachen uit mijn stoel
Wat een ongelofelijke leuterkop was het toch...

Heeft ie het over een bepaald soort Franse knoflooksoep
(Ik was de stukken die in de 7e editie van zijn magnum kwaak-opus nieuw zijn aan het lezen)
Geeft ie het recept
Ik denk Dat is die knoflooksoep uit Lautrec, die ik laatst maakte

"Dit is de knoflooksoep van Toulouse Lautrec"

God God wat een ontzagwekkende lul was het toch...