donderdag 26 maart 2020

Nigel Slater



Pizza knofsalami paprika
Paprika kort stoven


Ik besprak eerder lovend zijn boeken
* Toast, the story of a boy's hunger,
en
* Eating for England

Respectievelijk autobiografisch, en klassieke Engelse producten op autobiografische wijze gepresenteerd

Recentelijk las ik
* Real food
op basis van een TV serie met Nigella Lawson, van wie ook recepten in het boek staan,
en
* The kitchen diaries
op basis van zijn eigen TV serie

Real Food, 1998, is best te lezen
The kitchen diaries is een enorme tegenvaller
Wat een getrut...

Zie Slater's recepten in The Guardian hier
(alle links hier openen in een nieuw venster)



De vulling


Real food


Het opent met "When I say butter, I mean unsalted"

Nou, dat ligt er nogal aan
Ongezouten boter met wat zout erop is heel wat anders dan gezouten boter
Gezouten boter op geroosterd rozijnenbrood! Geroosterd suikerbrood!

"When I say sugar, I mean the golden unrefined stuff from Mauritius"
Nou, dat ligt er nogal aan
Als je The kitchen diaries leest, dan is een van de dingen die opvalt hoeveel verschillende soorten suiker hij wel niet gebruikt

"Pepper is ground from a mill, and not bought ready-ground"
Klopt, maar iets anders: wát voor peper...

"Voor mij geen dunne chipolataworstjes"
Nou, dat ligt er nogal aan
Risotto met verse worstjes en rode wijn móet met chipolata...


Indeling van het boek

Aardappelen, kip, worst, knof, brood, kaas, ijs, chocolade

Aardappelen bijvoorbeeld is weer ingedeeld in (op een pagina met enorm slechte vormgeving; totaal onleesbare titels in wit op heel licht grijzig-roze) Potato suppers, Chips, Aardappelen als bijgerecht,
Gebakken aardappelen (ook uit de oven), en Aardappel salades



Een flinke laag knofsalami op de helft
(Dun deeg dus)
Dichtklappen


"Een recept is geen set regels die slaafs gevolgd moeten worden"
Daarop valt Julian Barnes hem aan in The pedant in the kitchen


Boekweitpasta, soba, is natuurlijk geen laksa
Laksa is mihoen van mungbonen (de tauge erwtjes)


Nee, nooit worst inprikken inderdaad
Maar een tijdje in koud water leggen is niet weg...


Bonchester cheese
Ik wist helemaal niet dat ze in Engeland van die brie-achtige kaas hebben


Arretje's cake staat er ook in


Hier, en ook in The kitchen diaries, dikwijls slordige taal
Je moet net genoeg room in de oesterschelp doen tot het aan de rand komt
Hoezo "net genoeg" dan?
De room moet tot aan de rand komen en de oester nét bedekken
Vraagteken


Juist!
Aardappel puree maak je van vastkokende aardappelen


Mooi!
Aardappelen met fontina of taleggio
(Maar ajb niet met volkorenmeel, ja)




The kitchen diaries


Een dagboek, van 1 januari t/m 31 december


Een enorme hoeveelheid geleuter over het weer en over hoe de tuin erbij staat
"Snow has fallen as I slept. I fold back the shutters and stare out at the garden, without moving for a full ten minutes."
Lazer op!


De helft van de foto's van bloemen uit die tuin
Daar koop ik geen kookboek voor
En heel veel foto's van etenswaar, niet iets wat op de omliggende pagina's wordt besproken, en waarvan je je bij God niet kan voorstellen wat het zou moeten zijn


"Ik heb nog nooit een voet in een Tesco gezet" (goedkope supermarktketen)
Zeker, maar ík kocht er laatst een fantastische pot Branston Pickle
Die ze bij Fortnum and Mason niet hadden
En dat mag gezegd zijn tegen de auteur van Eating for England




Drie dingen vielen op


1

De helft van de gebruikte ingrediënten bestaat uit dingen die steeds maar terugkomen, onuitroeibaar blijven terugkomen

Dille, munt (liefst ook nog samen), citroengras, limoen, komijn, fish sauce, koriander, kokosmelk, zoete aardappel, kekers, rijstazijn (zonder te specificeren natuurlijk), varkensgehakt en basilicum...


2

In zowat elk recept zit een van die ingrediënten van hierboven, op een manier die de smaak van het hoofdingrediënt overheerst

250 gram aardbeien met het sap van een halve limoen
Een groot stuk gember op twee kleine meloentjes
Een handvol korianderblad op twee biefstukken
Een bosje korianderblad op één zeebaars
Twee limoensap op één idem
Twee flinke, "heaped", theelepels (en Engelse theelepels zijn niet zo klein) vijf kruidenpoeder op vier kwarteltjes


3

Heel intrigerend

Als er op 14 september mosterd én sojasaus wordt gebruikt, dan gebeurt dat in de 10 dagen erna nóg vier keer

Kerriekruiden combineren met mosterd: zelfde verhaal

Marsala gebruiken, en in de 10 dagen daarna nóg vier keer
(Ooit schreef ik dat het Marssala is; kom naar mijn flessen kijken; daar twee ss op)

Bruine rijst zelfde verhaal

De boodschappen moeten op!


Recepten die niet kloppen

De mosselen zijn net gekookt (en worden zó gegeten), maar dan moet je eerst nog van alles en nog wat gaan maken

De vongole zijn klaar maar dan moet je eerst nog...
Afgezien van het feit dat je ze niet separaat kookt, maar de pasta opbakt mét die schelpjes, zodat hunne sapjes...
En afgezien van het feit dat de knof in het recept ontbreekt

Verse worst combineren met salami

Ossenstaart tussen de botten los snijden
En de botten splijten, ja
"Na een uur controleren op gaarheid"
Hahahahahahahahaha!!!!!!!!
Na vier uur kan het misschien

Zoek het maar uit





Vanavond knofsoep uit Lautrec

Vond roze knof, dus...

God Goristus wat was dat vies vuil lekker...