zaterdag 21 maart 2020

Veel mooie recepten



Een enorme rundervang uitsnijden
4.5 kilo



Aardappeltjes op grofzout


Borstel kleine aardappelen goed schoon

Werk eiwitten door zeezout (een op 125 gram), met geperste knof en groene kruiden naar smaak
Voor de hoeveelheid: lees eerst verder

Vet een bakplaat in, leg er een laag van het zeezoutmengsel op ter grootte van het oppervlak wat de aardappelen gaan innemen als ze tegen elkaar aan gelegd zijn
Of werk met een schaal
Leg de aardappelen erop en bedek met de andere helft van het mengsel

Bak op 230 graden een klein half uur, tot de korst goudbruin is

Sla de korst kapot, breek de aardappelen eruit, borstel ze schoon en serveer met mayonaise waardoorheen Chipotle saus



We beginnen met de vinkelap
Bavette de flanchet
Flap meat



Sambal goreng kentang

Sambal goreng aardappel



Maak heel dunne erg goed krokant en bruin gebakken frietjes

Fruit in pinda-olie ui, knof en lombok tot goudbruin

Kruid met ketoembar en djintan

Doe er redelijk wat goela djawa en laat die suiker op halfhoog vuur smelten; pas op dat de suiker niet aanbakt

Werk er de frietjes door



De andere kant


Zeebaars of zeewolf met groenten


Ontschub de vis en haal hem uit

Was, dep droog en maak een snede langs de rugkant; dat bakt mooier

Bak in boter wortel, ui, knof en prei
Doe dat op laag vuur en laat 20 minuten staan, af en toe omroerend

Kwast de vis in met citroensap en daarna met gesmolten boter

Doe het wortelmengsel in een ovenschotel, leg de vis erop en strooi er gehakte dragon en p/z over

Giet visfond rond de vis, bedek de schaal met aluminiumfolie en zet 20 minuten in een oven op 200°

Leg de vis op een schotel, leg de groenten eromheen, laat het kookvocht met ietsje fond aan de kook komen en giet over de vis

Garneer met citroen





Mendoan

In beslag gefrituurde tempeh



Maak een dun papje van santen met water (op het vuur) en laat afkoelen

Snij tempeh in dunne kleine plakjes

Meng prakkend rijstmeel (gewoon; niet van ketan oftewel kleefrijst), geknipte bieslook, geprakte kemiri, geprakte knof, fijngewreven komijnzaad, geraspte kentjoer en wat zout tot een stevig beslag

Haal er de plakjes tempeh door en bak of frituur





Duitse gehaktballen

Königsberger Klopse



Maak HOH gehakt aan met in melk geweekt en goed uitgeknepen witbrood, peper, weinig zout, gesnipperde ui, kappertjes en in melk geweekte en daarna geprakte ansjovis uit de pekel

Maak er niet te grote ballen van en kook die in bouillon

Haal ze uit de pan, houd ze warm

Bind een deel van het kookwater met Beurre manié, stevig kloppend

Serveer de saus bij de ballen, met nog wat ansjovis en kappertjes

Schopenhauer at het graag

Er gaat soms ook room door de saus



De andere kant



Midden-Oosters kruidenzout


Meng gelijke delen
Gedroogde sinaasappelschil
Gedroogde limoenschil
Komijnzaad
Korianderzaad
Venkelzaad
Gedroogd pepertje

En zeezout (evenveel volume als de rest)

In de oven op 180°, een minuut of 10

Koelen

Vijzelen




Bitterkoekjespudding



Snijd 100 gram bitterkoekjes in stukken, doe ze in een kom en giet er 50 cc zoete witte wijn over

Schep er 60 gram abrikozenjam door (snijd eventuele stukken abrikoos klein)

Schep gedurende een half uur regelmatig om

Prepareer vijf blaadjes gelatine volgens de aanwijzingen (lees even verder en beslis wanneer je dat gaat doen)

Pers een sinaasappel uit en doe het sap in een kommetje

Rasp de schil van een (andere en onbespoten) sinaasappel tot aan het wit, en laat het raspsel steeds direct in het sap vallen; schep regelmatig om

Voeg nog een halve geperste sinaasappel toe en roer om

Maak het mengsel warm maar laat het niet koken

Roer er de gelatine door volgens de aanwijzingen

Laat het mengsel afkoelen maar niet geheel stollen

Roer 500 gram kwark door de bitterkoekjes, samen met het sap en de rasp

Sla 120 cc room stijf met wat suiker en spatel de slagroom voorzichtig door het mengsel

Wrijf een vorm in met wat boter en giet er het mengsel in

Laat in de koeling opstijven, ongeveer een halve dag

Houd de vorm in heet water en stort de inhoud op een schotel

Garneer met fruit en/of slagroom en/of verkruimelde bitterkoekjes



Portioneren want het was een enorm ding



Tjap Tjoy met krab

Gebruik liefst spinkrab



Bak in de wok in wat pinda-olie met wat sesam-olie erbij stukjes ui, wortel, knof, aubergine (liefst type garden eggs), bamboe, boontjes, ruitjes van snijbonen ("romano-bonen" heet het in de catering als ze zo gesneden zijn), lente-ui, broccoli, taoge, rawit...

Breng op smaak met wat petis oedang, wat je van te voren hebt opgelost in iets lauw water, en wat ketjap asin

Warm er gekookte krab in op

Serveer op boeboer, hartige rijstepap

Misschien iets voor Boeboer Jonnie



Je komt allerlei super malse tussenstukjes tegen
Gegarandeerd dat die slachters die zelf houden



Orange marmalade


Was onbespoten Sevilla sinaasappels en schil ze (alleen het gekleurde deel van de schil!)

Snijd de schil in lucifertjes en blancheer ze

Kook jam van stukken van de sinaasappels zonder het wit, met de lucifertjes, al of niet met sap, al of niet met whisky, wel met suiker en geleisuiker

Blijf suiker toevoegen tot de jam op laag vuur begint te dikken

Laat afkoelen, elke vijf minuten omroerend

Deense marmelade: idem, maar snij de schil in kleine blokjes



Ik heb de grotere stukken wat gefatsoeneerd
Hield dit over
Drie mooie porties bieffies


Tarator

Libanon



Prak in een vijzel of blender knof met redelijk wat zeezout

Werk er witte (zo blank mogelijke) tahin doorheen en dan yoghurt tot sausdikte

Breng op smaak met citroensap en eventueel zout

Werk er eventueel fijngehakt korianderblad door

Gebruik bij gegrild vlees of vis, of als dipsaus (bij falafel!), of over salade



De vanglap moet nog
Bavette d'aloyau, Flank steak
Voor volgende keer!



Eerste belangrijke Brexit effect


Europese Centrale Bank
750 miljard noodhulp naar diverse EU landen
Nul naar Engeland



Ian Mcewan

"Voor mijn boek was ik op zoek naar iets wat net zo dom is als Brexit. Ik vrees dat het niet is gelukt."