dinsdag 17 maart 2020

Gekookt




Gembersaus gemaakt met gemberolie

Bij gebakken ei

Wat was dat enorm lekker...


Gemberolie (niet te weinig), sjalot, knof, rode peper niet te scherp en zonder zaadjes en zaadlijsten...

Versauzen met kippenbouillon
Geeft een heel mooie smaak

Binden met maizena

Serveren met gebakken ei

(Ik schreef Proberen met roerei en met omelet; nee; don't change a winning horse)

Ach ach ach ach ach...
Wat kan ik toch enorm goed koken...
En ik begrijp dat best hoor, dat dat Kokkerellende Nijlpaard en die Janneke Vreugdeloos en die Petra Mossel zich de haren uit het hoofd rukken...
(Broekbaerd en Huivers en Smak en Kleynejan hadden zich al kaalgetrokken, samen met Hamersmaak en Hoepel...)




Champignons met marsala


Werk met kleine goed schone kastanjechampignons, zo klein dat je ze heel kan laten

Niet te vette rookspekjes uitbakken
Wat vet afgieten?
Paddo's erin wokken en dus niet teveel vet want dat zuigen ze op, de vuilakken
Uit de pan

Sjalot, knof, beetje pepertje als hiervóór, selderijblad, peterselie...

Flambeer met armagnac

Room...

Worcester, proef p/z, marsala

Heel laag vuur en vrij lang de paddo's erin sudderen
Regelmatig roeren

Nog eens proeven en beginnen te huilen

Foto kwijt daarom
Foto hieronder is van volgende paragraaf

(Wat kan ik toch mooie gerechten verzinnen, ach ach ach ach ach... Avocado met garnalen-gorgonzolasaus, kuiken met Jakobsschelpen en Ierse whiskey, you name it... Als ik ze anoniem naar Felix Telegraaf stuur, stoofvlees met rauwe biet laatst, krijg ik veel lof toegewimpeld, en anoniem naar Mangiare! tot drie keer op rij juichend applaus... Zie Vreten! hier; PDF van de beste culinaire practical joke ooit in je downloadmap, en alle links hier openen trouwens in een nieuw venster)




Griebenschmalz

Hier rechts, en samen met rode zult


Je moet ervan houden, van beide

Griebenschmalz: reuzel (uitgebakken niervet) met ui, kaantjes (Grieben) en Deftige Kräuter




Kip-mango salade

Ook zelf verzonnen, maar ja, ik zal wel niet de eerste zijn daar...


Stukjes mooie gare kip, mayo, piccalilly en stukjes nog harde mango

P/z en proef

Met kaki zal het ook wel mooi smaken, en dat oogt ook wat aardiger




Broodje halfom

Nooit gegeten en wou het zelf maken


Kalfslever (KALFSlever) p/z en opbinden

Kalfsbouillon aan de kook
Proef op p/z maar pas op: zonder zout gemaakt, en nu zout je het met coloroso / kleurzout
Terugschroeven naar 80°

Lever erin en 20 minuten op 70° houden

Prikken: nog rood sap?
Druk er steeds even op met de dikke kant van een eetstokje; het blijft heel zacht en in ene komt de omslag

In de bouillon laten afkoelen

Broodje (ik had een snee Paderborner), lever, pekelvlees
(Nooit boter! Treif!)




Eieren vriezen


O jee!

Dat heb ik gisteren al geschreven!




Rozenharissa bruikbaar maken


Voor veelzijdig gebruik aanmaken met tomatenprut

Doe maar twee prut op een rozen

Prutmerk hierboven (AH) is de beste

Vriezer

Wat eraf schrapen met een lepel, en meebakken met het Heilige Drie-eenheid olijfolie ui knof




 Atjar ketimoen

Komkommer op het zuur


In de lengte doormidden

Zaad eruit met een theelepeltje

In de lengte nog eens (op de foto zitten stukjes tegen mekaar)

In stukjes

In een zeef en flink zout erdoor husselen

Enkele uren laten lekken en af en toe omhusselen

Ui, knof, kemiri, goela, koenjit, gember blenden
Opbakken in pindaolie
Koelen

De komkommer droog deppen

Drie delen witte wijnazijn op twee delen komkommer
Dat spul erbij en strips lomboks (zonder zaadjes of zaadlijsten)
Schone potten




Broodpudding

Dat is lang geleden...

Ik maakte een grote platte (hoewel ie veel minder plat was dan op de foto lijkt), dat is korter bakken en dat is lekkerder

De kleur komt van de bruine suiker


Week 1/4 van het gewicht van het oud brood wat je hebt liggen (alle soorten) aan rozijnen in sterke thee
Brood gewoon met korst!
Onthoud het gewicht van het brood!

Drie op twee oud brood / suiker (gewicht); nog niet erdoor!

Op vier (in deciliter) volle melk en wat zout; nog niet erdoor"

De melk warm en de suiker erin oplossen, waarbij een mooi beetje echte vanillesuiker

Brood erdoor

Regelmatig prakken en doorkneden tot alle harde korstdelen weg zijn

Op 400 gram brood vijf eieren erdoor
Ik had 400 gram, u moet omrekenen

Uitgelekte rozijnen en kaneel erdoor

Goed vette vorm
40 minuten op 200°

Uit de oven, wat koelen, omkeren op een rooster, koelen

Er kan ook boter door
Of bier
Of wat citroen erbij
Of krenten én rozijnen
Of sukade of gekonfijte kersen




Roomijs, blauwe bessen, slagroom, Crème de cassis


Verder geen commentaar
Tranen weer

Nou ja, vreemd: zoete likeur met zoet ijs is geen enkel probleem

Maar ja, ik heb wel Massenet likeur (Elzas) en die is niet zo zoet
Ik krijg trouwens vrijdag de versie van (Poolse) Soplica
Die van kersen, proefflesje, was perfect, maar ja, toen ik dat kreeg had ik net Peter Heering besteld...