Gembersaus gemaakt met gemberolie
Bij gebakken ei
Wat was dat enorm lekker...
Gemberolie (niet te weinig), sjalot, knof, rode peper niet te scherp en zonder zaadjes en zaadlijsten...
Versauzen met kippenbouillon
Geeft een heel mooie smaak
Binden met maizena
Serveren met gebakken ei
(Ik schreef Proberen met roerei en met omelet; nee; don't change a winning horse)
Ach ach ach ach ach...
Wat kan ik toch enorm goed koken...
En ik begrijp dat best hoor, dat dat Kokkerellende Nijlpaard en die Janneke Vreugdeloos en die Petra Mossel zich de haren uit het hoofd rukken...
(Broekbaerd en Huivers en Smak en Kleynejan hadden zich al kaalgetrokken, samen met Hamersmaak en Hoepel...)
Champignons met marsala
Werk met kleine goed schone kastanjechampignons, zo klein dat je ze heel kan laten
Niet te vette rookspekjes uitbakken
Wat vet afgieten?
Paddo's erin wokken en dus niet teveel vet want dat zuigen ze op, de vuilakken
Uit de pan
Sjalot, knof, beetje pepertje als hiervóór, selderijblad, peterselie...
Flambeer met armagnac
Room...
Worcester, proef p/z, marsala
Heel laag vuur en vrij lang de paddo's erin sudderen
Regelmatig roeren
Nog eens proeven en beginnen te huilen
Foto kwijt daarom
Foto hieronder is van volgende paragraaf
(Wat kan ik toch mooie gerechten verzinnen, ach ach ach ach ach... Avocado met garnalen-gorgonzolasaus, kuiken met Jakobsschelpen en Ierse whiskey, you name it... Als ik ze anoniem naar Felix Telegraaf stuur, stoofvlees met rauwe biet laatst, krijg ik veel lof toegewimpeld, en anoniem naar Mangiare! tot drie keer op rij juichend applaus... Zie Vreten! hier; PDF van de beste culinaire practical joke ooit in je downloadmap, en alle links hier openen trouwens in een nieuw venster)
Griebenschmalz
Hier rechts, en samen met rode zult
Je moet ervan houden, van beide
Griebenschmalz: reuzel (uitgebakken niervet) met ui, kaantjes (Grieben) en Deftige Kräuter
Kip-mango salade
Ook zelf verzonnen, maar ja, ik zal wel niet de eerste zijn daar...
Stukjes mooie gare kip, mayo, piccalilly en stukjes nog harde mango
P/z en proef
Met kaki zal het ook wel mooi smaken, en dat oogt ook wat aardiger
Broodje halfom
Nooit gegeten en wou het zelf maken
Kalfslever (KALFSlever) p/z en opbinden
Kalfsbouillon aan de kook
Proef op p/z maar pas op: zonder zout gemaakt, en nu zout je het met coloroso / kleurzout
Terugschroeven naar 80°
Lever erin en 20 minuten op 70° houden
Prikken: nog rood sap?
Druk er steeds even op met de dikke kant van een eetstokje; het blijft heel zacht en in ene komt de omslag
In de bouillon laten afkoelen
Broodje (ik had een snee Paderborner), lever, pekelvlees
(Nooit boter! Treif!)
Eieren vriezen
O jee!
Dat heb ik gisteren al geschreven!
Rozenharissa bruikbaar maken
Voor veelzijdig gebruik aanmaken met tomatenprut
Doe maar twee prut op een rozen
Prutmerk hierboven (AH) is de beste
Vriezer
Wat eraf schrapen met een lepel, en meebakken met het Heilige Drie-eenheid olijfolie ui knof
Atjar ketimoen
Komkommer op het zuur
In de lengte doormidden
Zaad eruit met een theelepeltje
In de lengte nog eens (op de foto zitten stukjes tegen mekaar)
In stukjes
In een zeef en flink zout erdoor husselen
Enkele uren laten lekken en af en toe omhusselen
Ui, knof, kemiri, goela, koenjit, gember blenden
Opbakken in pindaolie
Koelen
De komkommer droog deppen
Drie delen witte wijnazijn op twee delen komkommer
Dat spul erbij en strips lomboks (zonder zaadjes of zaadlijsten)
Schone potten
Broodpudding
Dat is lang geleden...
Ik maakte een grote platte (hoewel ie veel minder plat was dan op de foto lijkt), dat is korter bakken en dat is lekkerder
De kleur komt van de bruine suiker
Week 1/4 van het gewicht van het oud brood wat je hebt liggen (alle soorten) aan rozijnen in sterke thee
Brood gewoon met korst!
Onthoud het gewicht van het brood!
Drie op twee oud brood / suiker (gewicht); nog niet erdoor!
Op vier (in deciliter) volle melk en wat zout; nog niet erdoor"
De melk warm en de suiker erin oplossen, waarbij een mooi beetje echte vanillesuiker
Brood erdoor
Regelmatig prakken en doorkneden tot alle harde korstdelen weg zijn
Op 400 gram brood vijf eieren erdoor
Ik had 400 gram, u moet omrekenen
Uitgelekte rozijnen en kaneel erdoor
Goed vette vorm
40 minuten op 200°
Uit de oven, wat koelen, omkeren op een rooster, koelen
Er kan ook boter door
Of bier
Of wat citroen erbij
Of krenten én rozijnen
Of sukade of gekonfijte kersen
Roomijs, blauwe bessen, slagroom, Crème de cassis
Verder geen commentaar
Tranen weer
Nou ja, vreemd: zoete likeur met zoet ijs is geen enkel probleem
Maar ja, ik heb wel Massenet likeur (Elzas) en die is niet zo zoet
Ik krijg trouwens vrijdag de versie van (Poolse) Soplica
Die van kersen, proefflesje, was perfect, maar ja, toen ik dat kreeg had ik net Peter Heering besteld...