Vandaag foto's van koolhydraten
De belangrijkste basis van ons voedel, groentekwakers!
Afghaanse aardappelpannenkoek met prei
Eierrecepten dus
En ik herhaal nog maar weer eens voor die groentekwakers dat ei en kaas minder belastend is voor het milieu dan rood vlees of gevogelte
Een link
Zie de Week Zonder Vlees hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
En ook niet beffen en pijpen dus!
En trouwens: het initiatief komt van De Hippe Vegetariër
Daar kom ik op terug, maar vast een ding: wéér een voorbeeld van "minder vlees eten!" als dekmantel voor "vegetariër worden!"
En dan ga je daar wat op in, en krijg je dan vegetarische recepten?
Nee, natuurlijk niet
Veganistische! Daar gaat het allemaal om!
Het opdringerige leger van frigide veganistische bemoeials!
Een recept
Omelet
Reken twee eieren per persoon
Breek ze in een kom, prik de dooiers open met een spatel, en roer (dus niet "klop") ze ietsje door elkaar met wat Worcester, wat zout, wat versgemalen witte peper (altijd Muntok), en wat room
Er is nog heel duidelijk onderscheid tussen geel en wit te zien!
Formaat van de pan (met redelijk dikke bodem)
De breedte van de boden, dus niet de volledige breedte, gedeeld door vijf is het aantal eieren waarmee je in die pan een omelet bakt
Smelt er op hoog vuur boter in, roomboter dus, geen proletenboter, tot uitgebubbeld
Struif erin, en als het goed begint te bubbelen het vuur laag
Met die spatel de kanten wegdrukken, en zo het struif eronder laten lopen
(Op de uiterste kant naar beneden drukken en dan naar het midden bewegen)
De omelet nooit volledig droog laten worden!
De eventuele vulling van de omelet is klaar en warm natuurlijk, en het bord of de schaal warm
Laat de helft van de omelet op het bord of de schaal glijden, dáárop de vulling, en dan de andere helft eroverheen klappen
Zo doe je dat
En nóóit vulling dóór het ei
Dat ís geen omelet
Een van de heerlijke soorten Indiase kruidenmengsels voor door rijst
Olie, ui, knof...
Kruidenmengsel...
Gekookte rijst erin opbakken
Een link
Wat Telegraaflezers deze week eten? Zie hier
Zoals gewoonlijk bij de Telegraaf is de titel van het artikel voor de Bühne
Een recept
Telor asin
Gezouten ei
Breng water aan de kook en los zout op in het water, 250 gram per liter
Gebruik een liter per drie eendeneieren of vier kippeneieren
Laat het water afkoelen
Leg de eieren in een afsluitbare pot en giet de pekel over de eieren
Sluit de pot en laat drie weken staan
Kook de eieren met schoon water in 15 minuten hard
Afgieten, laten schrikken (zeggen dat je veganist bent geworden), pel ze en snijd deze in de lengte doormidden
Serveer bij nasi of in bouillon
Tortilla van blauw maismeel
Een link
De vegetarische recepten van de Volkskrant van deze week zie hier
24 recepten waarvan 6 met tofu of kaas, niks met ei, 18 veganistisch en zonder proteïnen (smakelijk en gezond eten gewenst!)
Weer een cohort van de stiekeme opdringerige vegan secte
Een recept
Linzencurry met eieren en zure abrikozen
Afghanistan
Doe gedroogde zure abrikozen in kokend, iets gezouten water
Als het water weer kookt de vlam uit, deksel, en de pan acht uur laten staan
Kook linzen met soepgroenten etc.
Doe er stiekem ook een scheut malaga bij
Maak een kerriesaus, eventueel met kokos erdoor, wel lekker maar minder Afghaans
Meng de uitgelekte linzen met de saus en de vruchten en doe in een ovenschotel
Maak met een lepel holtes in het oppervlak en breek daar eieren in
Warm op in de oven op 160°
De eieren zo garen duurt vrij lang
Kan ook worden geserveerd met gekookte lamstong!
Echt heel groene gewone banaan
In tweeën, ook nog in de lengte
Zachtjes kort bakken in boter
Enorm lekker bij kerrie
Een link
Ook zo'n enorme behoefte aan te checken hoe milieubewust uw maaltijd is?
Op naar de Volkskrant dan!
Zie hier!
Een recept
Gekookte eieren met mosterdsaus
Bak in flink boter sjalot en knof
Maak een dunne béchamel met volle melk maar ook met witte wijn
Roer er pikante mosterd door (door de warmte gaat het pikante er wat af)(wil je dat niet, gebruik dan pikante grove mosterd)
Breng op smaak met citroensap
Proef op p/z
Serveer de saus bij gekookte eieren, en met aardappelpuree waardoorheen kort geblancheerde erg fijn gesneden prei
Libanees brood
En o ja!
Ik heb vanavond, ter gelegenheid van de Week Met Vlees, dat is volgende week, een complete vang uitgesneden
4,5 kilo...
Vanglap, vinkelap, tussenlappen...
10 dagen gehangen, gevacumeerd (en daar moet je voor zo'n monster heel speciaal materiaal voor hebben!), vier weken op 3°
Nader materiaal volgt, maar zie alvast hieronder!