woensdag 18 maart 2020

De mooie Belgische keuken



Kaki jam maken



Ik las de

Bib Gourmand Benelux 2014

en streepte van verschillende Belgische restaurants gerechten aan waarmee ze zich profileren

Niks achterhaald hoor
Gewoon mooi klassiek Bels



Voorgerechten


Stoof van kokkels en asperges

Tartaar van kreeft en asperges

Fricassée van grijze garnalen en champignons

Rode poon met basilicumolie, en zeekraal in tomatensaus

Risotto met Sot l'y laisse en eekhoorntjesbrood
Sot l'y laisse, de gek laat het zitten: zie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)

Rundertartaar met Colatura di alici
(Italiaanse fish sauce; enorm lekker en subtiel)

Terrine van runderstaart met bietensalade



Een halve dag met bruine suiker


Hoofdgerechten


Gegrilde zeebaars met waterkers-boter

Schorpioenvis met Italiaanse ham en parmezaan

Krokante kalfszwezerik met truffel-salsa

Gebraden kalfsnier met saus van dragon-mosterd

Kalfswang gestoofd met olijven en gekonfijte citroen

Runderhaas met puree van wortel met komijn

Paardenhaas met groene pepersaus



Dat gaat er dan zó uitzien
Heb je de helft minder suiker nodig
En voor alle duidelijkheid: om de smaak!


Nagerechten


IJs met speculoos
Speculaas dus

Sorbet van wijngaardperziken met hibiscusbloem
Wijngaardperziken zijn donkerrood van binnen en erg aromatisch
Fout vertaald hier met "witte perzik" (wit van binnen; de vroegste, en waarvan de platte is afgeleid)

Ananas geroosterd met rozemarijn en à la minute gemaakt vanille-roomijs

Pannacotta met cuberdons
Zie hier






In 2014 was vis met chorizo erg in de mode

Dat bespreek ik later

En evenzo Luxemburg (dat wordt smullen!) en Nederland (dat wordt lachen!)




En ik vergat nog wat bijna

"Witte bonen met scharrelvarken" zag ik

In Nederland vind je nooit bonen op de kaart

In België wel af en toe, en redelijk dikwijls ook linzen, net als soms in Nederland

"Kalfszwezerik met tuinbonen en hanenkammen"
Hanenkammen dat zijn cantharellen
Maar pas op!
Echte hanenkammen zijn een essentieel onderdeel van Sauce financière
Met "hanen-nieren" (nieren, maar ook kloten), lever, truffel...