Mwah...
Cocktail, klassiek
Kook garnalen of krabscharen in licht gezouten water
Het kan ook met kreeftstaart, of met stevige vis gekookt in visfond
Koel goed
Maak cocktailsaus en koel goed
Snijd sla fijn en beleg daarmee de bodem van gekoelde coupes
Leg de garnalen of de uitgehaalde krabpoten of de in stukjes gesneden kreeft of vis op de sla, doe er wat saus over
Garneer met wat paprikapoeder en wat dille
Steek een schijfje citroen op de rand van de coupe
Cocktailsaus, klassiek
Ketchup, maar echt goede (Heinz!), mengen met goede mayo (Heinz!), armagnac (of eventueel whisky), Worcestere en zoet paprikapoeder
Proef op peper
Citroen? Gemberstroop?
Te fruitig voor mij
Tahoe met tempeh
Oblok oblok kuning
Oblok oblok schrijf je oblok2, en kuning betekent geel
Serveer met Sambal goreng boontjes, en met Sateh oedang (zonder verdere saus)
Snij tahoe en tempeh in niet te kleine blokjes
Snij boontjes in twee of drie stukjes, zonder kop / kontje.
Fruit fijngesneden lomboks, wat later ui, knof, laos en lomboks in arachideolie
Fruit er ook trasi, kemiri en daoen salam bij
Blus dit met wat hete bouillon en roer goed om
Voeg redelijk wat koenjit toe
Breng het vervolgens aan de kook en laat het vijf minuten sudderen
Voeg ook de tempeh toe, wat later santen en weer wat later de tahoe
Uitstekend!
Zarzuela
Spanje
Maak een visbouillon met graten, vel, kop (van zeeduivel!), ui, citroen en een bouquet garni
Zeef
Week saffraan in wat witte wijn
Bak stukken vis aan in wat olijfolie; gebruik in ieder geval zeeduivel en inktvis. Verder gaan er in ieder geval grote garnalen bij
Bak eerst de zeeduivel, uit de pan, p/z, bak dan de inktvis, uit de pan, p/z
Kook mosselen gaar in wat witte wijn. Houd ze apart en doe het kookwater bij de visbouillon
Bak in flink olijfolie knof en een Spaans pepertje
Voeg ui toe en wat later tomaat en groene paprika
Doe er grote rauwe garnalen bij, de inktvis en de zeeduivel
En eventueel verdere vis natuurlijk (zwaardvis filets bijvoorbeeld, poon, en/of als witte "bindende" vis heek)
Flambeer met cognac (103, sherry-cognac, is hiervoor het best geschikt)
Visbouillon erbij, de saffraan en zout
Kook tussen de vijf en acht minuten
Eventueel de laatste twee minuten met ongekookte schelpdieren erbij
Mosselen erbij en peterselie
Klassiek is de combinatie zeeduivel, schelpdieren, garnalen en langoustines, Zarzuela de pescado, hoewel ook dikwijls Zarzuela de mariscos wordt gegeten, met schaal. en schelpdieren
Mooi!
Paella met pasta
Fideuá
Alicante
De mooiste is met kip en garnalen
Bak in een paella-pan in olijfolie fijngesneden ui aan en wat later ook gesnipperde knof
Voeg weer wat later stukjes vlees (kip, konijn) en/of vis toe (stevige witte vis, garnalen, mosselen), stukjes sperzie- of snijboon en strookjes rode paprika
Braad rondom roerend aan
Haal wat snel gaar is uit de pan (garnalen, mosselen, paprika)
Voeg fideus toe (zie ) en bak ook die al roerend rondom aan
NB Alicantijns fideus, niet Spaans fideos want dat betekent pasta iha; vervang de fideus eventueel door gramigna, of maccheroni (geen macaroni!)
Kruid op laag vuur met peper, bonenkruid, iets kruidnagel, iets nootmuskaat, koriander, iets komijn en laurier
Roer er wat blokjes tomaat door en wat geweekte saffraan plus weekwater, of anders maar koenjit
Voeg voldoende bouillon toe om de macaroni gaar te laten worden, waarbij de vloeistof dan geheel moet zijn opgenomen (voeg eventueel de vloeistof beetje voor beetje toe maar dan wordt het wel pappiger)
Warm de eruit gehaalde zaken in de macaroni op
Zet de pan even op een natte doek om de bodem van de fideuá los te laten komen
Serveer met citroen
De paella-pan na het afwassen spoelen met koud water, afdrogen en goed droog stoken op het vuur;
daarna inwrijven met olie
Peperduur en erg tegenvallend
Aardappeltaart met vis en garnalen
Snijd aardappelen in schijfjes, doe ze in een ovenschaal, giet er een scheut olijfolie over, bestrooi met wat zout, hussel om, weer wat zout enz
Bak ze half gaar op ongeveer 200 graden
Haal de helft van de aardappelen uit de schaal, en beleg de overgebleven helft met stukken witte vis (indien diepvries: ontdooid in een vergiet en droog gedept), rauwe gepelde garnalen (idem), dunne uienringen, kleine stukjes knof en gehakte peterselie
Leg er de rest van de aardappelen op
Klop eieren los met room en versgemalen witte peper en giet dit over de aardappelen
Bak op 180 graden tot het ei is gestold
In plaats van zout kunnen, samen met de knof, kleine stukjes ansjovis worden gebruikt en/of zwarte olijven
Uitstekend