woensdag 4 maart 2020

Garnalen



Mwah...


Cocktail, klassiek


Kook garnalen of krabscharen in licht gezouten water
Het kan ook met kreeftstaart, of met stevige vis gekookt in visfond

Koel goed

Maak cocktailsaus en koel goed

Snijd sla fijn en beleg daarmee de bodem van gekoelde coupes

Leg de garnalen of de uitgehaalde krabpoten of de in stukjes gesneden kreeft of vis op de sla, doe er wat saus over

Garneer met wat paprikapoeder en wat dille

Steek een schijfje citroen op de rand van de coupe



Cocktailsaus, klassiek


Ketchup, maar echt goede (Heinz!), mengen met goede mayo (Heinz!), armagnac (of eventueel whisky), Worcestere en zoet paprikapoeder

Proef op peper

Citroen? Gemberstroop?



Te fruitig voor mij


Tahoe met tempeh

Oblok oblok kuning


Oblok oblok schrijf je oblok2, en kuning betekent geel

Serveer met Sambal goreng boontjes, en met Sateh oedang (zonder verdere saus)


Snij tahoe en tempeh in niet te kleine blokjes

Snij boontjes in twee of drie stukjes, zonder kop / kontje.

Fruit fijngesneden lomboks, wat later ui, knof, laos en lomboks in arachideolie
Fruit er ook trasi, kemiri en daoen salam bij

Blus dit met wat hete bouillon en roer goed om

Voeg redelijk wat koenjit toe

Breng het vervolgens aan de kook en laat het vijf minuten sudderen

Voeg ook de tempeh toe, wat later santen en weer wat later de tahoe



Uitstekend!


Zarzuela

Spanje



Maak een visbouillon met graten, vel, kop (van zeeduivel!), ui, citroen en een bouquet garni

Zeef

Week saffraan in wat witte wijn

Bak stukken vis aan in wat olijfolie; gebruik in ieder geval zeeduivel en inktvis. Verder gaan er in ieder geval grote garnalen bij
Bak eerst de zeeduivel, uit de pan, p/z, bak dan de inktvis, uit de pan, p/z

Kook mosselen gaar in wat witte wijn. Houd ze apart en doe het kookwater bij de visbouillon

Bak in flink olijfolie knof en een Spaans pepertje
Voeg ui toe en wat later tomaat en groene paprika

Doe er grote rauwe garnalen bij, de inktvis en de zeeduivel
En eventueel verdere vis natuurlijk (zwaardvis filets bijvoorbeeld, poon, en/of als witte "bindende" vis heek)

Flambeer met cognac (103, sherry-cognac, is hiervoor het best geschikt)

Visbouillon erbij, de saffraan en zout
Kook tussen de vijf en acht minuten
Eventueel de laatste twee minuten met ongekookte schelpdieren erbij
Mosselen erbij en peterselie

Klassiek is de combinatie zeeduivel, schelpdieren, garnalen en langoustines, Zarzuela de pescado, hoewel ook dikwijls Zarzuela de mariscos wordt gegeten, met schaal. en schelpdieren



Mooi!


Paella met pasta

Fideuá

Alicante

De mooiste is met kip en garnalen


Bak in een paella-pan in olijfolie fijngesneden ui aan en wat later ook gesnipperde knof

Voeg weer wat later stukjes vlees (kip, konijn) en/of vis toe (stevige witte vis, garnalen, mosselen), stukjes sperzie- of snijboon en strookjes rode paprika

Braad rondom roerend aan

Haal wat snel gaar is uit de pan (garnalen, mosselen, paprika)

Voeg fideus toe (zie ) en bak ook die al roerend rondom aan
NB Alicantijns fideus, niet Spaans fideos want dat betekent pasta iha; vervang de fideus eventueel door gramigna, of maccheroni (geen macaroni!)

Kruid op laag vuur met peper, bonenkruid, iets kruidnagel, iets nootmuskaat, koriander, iets komijn en laurier

Roer er wat blokjes tomaat door en wat geweekte saffraan plus weekwater, of anders maar koenjit

Voeg voldoende bouillon toe om de macaroni gaar te laten worden, waarbij de vloeistof dan geheel moet zijn opgenomen (voeg eventueel de vloeistof beetje voor beetje toe maar dan wordt het wel pappiger)

Warm de eruit gehaalde zaken in de macaroni op

Zet de pan even op een natte doek om de bodem van de fideuá los te laten komen

Serveer met citroen

De paella-pan na het afwassen spoelen met koud water, afdrogen en goed droog stoken op het vuur;
daarna inwrijven met olie



Peperduur en erg tegenvallend


Aardappeltaart met vis en garnalen


Snijd aardappelen in schijfjes, doe ze in een ovenschaal, giet er een scheut olijfolie over, bestrooi met wat zout, hussel om, weer wat zout enz

Bak ze half gaar op ongeveer 200 graden

Haal de helft van de aardappelen uit de schaal, en beleg de overgebleven helft met stukken witte vis (indien diepvries: ontdooid in een vergiet en droog gedept), rauwe gepelde garnalen (idem), dunne uienringen, kleine stukjes knof en gehakte peterselie

Leg er de rest van de aardappelen op

Klop eieren los met room en versgemalen witte peper en giet dit over de aardappelen

Bak op 180 graden tot het ei is gestold

In plaats van zout kunnen, samen met de knof, kleine stukjes ansjovis worden gebruikt en/of zwarte olijven



Uitstekend