Vandaag foto's van Atjar ketimoen
Atjar van komkommer
Eerst geraspt, zie hierboven
Was niks
Ik dacht aan munt omdat ik The Kitchen Diaries van Nigel Slater aan het lezen ben
Die gooit overal munt door, liefst met dille erbij
Ik las eerder van hem Toast, the Story of a Boy's Hunger, en Eating for England, beide fantastisch
Na deze twee eenvoudige pockets las ik een flink en gebonden boek, Real Food
TV serie met Nigella Lawson
Ach...
(O! Hahaha! In ene realiseer me ik het! Nigel en Nigella! Hahahahahahahaha!)
Maar goed
Daarna het forse plaatwerk The Kitchen Diaries
Eigen TV serie
Wat een gezeur! Wat een gezever! Wat een gefiep! Wat een getrut!
De ochtendmist in de tuin, hoe de bloemetjes erbij staan, de dauw op de blaadjes, Jezus Gristus...
En Barnes heeft gelijk
De recepten kloppen van geen kanten
* "Twee teentjes verse knoflook", alsof je daar teentjes uit haalt
* 100 gram breadcrumbs krokant bakken; "in a couple of tablespoons of olive oil" ... "add the breadcrumbs" ... "Pour in three tablespoons of olive oil" en dan zou je krokant gebakken breadcrumbs hebben? Lazer op...
Grove stukken
Was al wat beter
Erwtensoep, internationaal
Uit een post van jaaaaaren geleden
Canada: met gehakt muntblad en met bier erdoor
Frankrijk: met bouquet garni
India: met amandelen en/of pijnboompitten en met kerrie
Skandinavië: met gemberpoeder
Spanje: met knof
Suriname: met Madame Jeanette-pepers
En waar ik nou aan toevoeg Koloniaal Indisch: met ketjap en sambal erdoor
Zo was het perfect
Gevulde soesjes
Maak soesjes
Als ze volledig zijn afgekoeld de soesjes van onderen openknippen en vullen met ijs
(Tip: steek er zo'n goedkope doorzichtige ballpen in met zo'n blauwe dop, en met die dop in het soesje gestoken; maak een zwengel zodat het soesje mooi hol is)
Vullen met ijs en serveren met slagroom
Of vullen met slagroom en serveren met ijs
Of met ijs en chocoladesaus en wat munt
Soesjes
Tussen rechte haken: idem voor hartige vulling
Breng 200 cc water aan de kook met [flink] wat zout en 50 [100] gram zoete boter
Voeg in een keer 100 gram bloem toe en klop met een stijve garde tot het deeg één klont geworden is
Haal van het vuur en werk er beetje bij beetje vier [twee] losgeklopte eieren door
Kneed het deeg minimaal 6 minuten
Spuit er balletjes van op een ingevette bakplaat
Zet ze een minuut of 20 in een oven op 200 graden; maak de oven niet open!
Zet de oven op 170 graden en laat de soesjes erin tot ze mooi luchtig zijn
Laat ze koelen op een rooster
Dit is het koken van de marinade
Ziet er niet uit, maar smaakt...
Zie het recept hier (alle links hier openen in een nieuw venster)
Kwas
Rusland
Toast 1 kilo sneden bruin brood
Doe ze in een forsche pan, in negen liter kokend water (afhankelijk van de soort brood wat meer of wat minder; droger: meer)
Laat drie en een half uur sudderen (afhankelijk van de soort brood wat meer of wat minder; compacter: langer)
Laat afkoelen tot onder de 20 graden
Doe er 25 gram muntblad bij, 25 gram gist en 300 gram (bruine!) suiker
Laat vijf en een half uur staan (afhankelijk van het soort brood wat meer of wat minder; minder zoet: langer)
Als het begint te schuimen afgieten door een zeef en doe in flessen
Doe in de flessen elk wat rozijnen, 50 gram totaal
Zet op een koele donkere plek
Als het niet meer verder gist kunt u de flessen sluiten
Na drie dagen is het drinkbaar
Je werkt met olie,
In de pot ziet het er dus niet mooi uit
Dolmas, maar dan Grieks
In Turkije maken ze dit met gedroogde geweekte groente (kleine paprika, aubergine, courget)
Olijfolie, ui, knof...
Zeer rijpe tomaten (aan de plant gerijpt; gebruik eventueel Tasty Tom) uitknijpen boven de pan, vel weggooien
Rauwe Amerikaanse of Surinaamse rijst toevoegen
Op hoog vuur bakken tot de rijst wat kleur krijgt
Genoeg bouillon erbij om de rijst gaar te kunnen krijgen; voeg eventueel later meer toe
Op zacht vuur koken tot de handel dik is
Van het vuur af + groene kruiden (munt, dille...) en peterselie
Op smaak brengen met citroensap
Vul groenten met dit mengsel (tomaat, paprika, aubergine...)
Kwast rondom in met olijfolie
Ingevette ovenschotel, beetje water erin, dik half uur in niet te hete oven
Serveer met goed boerenbrood, feta en groene salade
Volgende aflevering over twee dagen!