zondag 15 maart 2020

Patatten!




Eindelijk weer eens!


Ik kreeg een flinke partij erg mooie biologische kriel (dus in de schil te koken), dus nogal wat kriel vandaag


Kriel dus

Met sukadelappen en winterwortel

En met Grains of Selim
Zie hierboven en zie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)


Lappen in boter bruinen
Uit de pan

Soepgroenten (selderijblad, peterselie, prei, wortel, ui, knof), laurier...
Runderbouillon...
Gevijzelde (gestampte is een beter woord) Selim...
95°, lappen erbij

Na één uur dikke schijven winterwortel erbij

Kriel lang langzaam in boter bakken en garen

Twee uur plus en het vlees is gaar




Aardappelballetjes

Met tofu, tauge en pindasaus

Ja, ik kreeg een diepvries monster van die balletjes...


Tofublokjes kort frituren
Niet teveel tegelijk

Aardappelballetjes idem

Rauwe pinda's bakken in pinda-olie en uit de pan

Vijzelen met trasi, knof, rawit, sjalot, palmsuiker, zout

Opbakken in pinda-olie

Mooie saus maken met kokosroom

Tauge warm stomen

Tofu warmen in de frituur en de aardappelballetjes idem




Kriel dus

Met mosselen met chorizo en kerstomaatjes

Ik ken het zonder die tomaat als Galicisch


Met ietsje olijfolie in een wok stukjes chorizo uitbakken
Uit de pan

In het vet ui, knof, peterselie, gebroken witte peper...

Mosselen wokkend erin openen, met gehalveerde kerstomaat

Vrij snel de chorizo erbij

Erbij kort gekookte en daarna in olijfolie gebruinde kriel




Rösti

Met struisvogelbief en oesterzwam

Saus van Gewurztraminer


Ik heb een Zwitsers boekje enkel over Rösti
Wat je eruit kan destilleren is dat de ui het belangrijkste is naast de aardappel
En peper

Wat je vroeger wel eens tegenkwam: die "losse" Rösti; geen koekje maar gewoon stukjes naast mekaar, nou ja, een "koekje van stukjes los naast mekaar"
Zie een recept en foto hier
Veel lekkerder

Olijfolie, ui, knof, pepertje, peterselie, selderijblad...

Oesterzwam steelstukjes...

Gewurztraminer op laag vuur erbij, wat inkoken met wat room, p/z, Worcester...

Oesterzwam hoedenstukjes erin garen...

Proef

Rösti bakken

Bief bakken




Kriel dus

Met paprika en verse chorizo


Kriel half gaar koken

De chorizo's in stukjes en opbakken in olijfolie
Uit de pan

Paprika sauteren en uit de pan

Olijfolie, ui, knof, peterselie, selderijblad, komijn, laurier...

Stukjes zwarte olijven (droge soort), half pikant paprikapoeder (La Vera agridolce), stukjes gedroogde tomaat...

Wat witte wijn en inkoken

Alles in een ovenschotel met kappertjes erdoor

Serveren met groene peperbolletjes erover

Hieronder de saus
Moet nog wat verder inkoken voordat ie over de ovenschotel gaat
(Ik had hele stevige buiten gegroeide Spaanse paprika, dus die ging zonder sauteren in de saus)