Vandaag weer eens inkopen
Boragie
Als je er tenminste aan kan komen
Hopelijk, want het is een enorm lekkere groente, familie van de kardoen en de artisjok
Alleen hopscheuten is een lekkerder groente, maar ja, daar kunt je al helemaal niet aankomen, afgezien nog van dat het goud kost
Maak schoon als rabarber en gooi de stukjes in kokend en licht gezouten water
Ze zijn snel gaar
Serveer liefst met een saus, gemaakt als béchamel maar in plaats van melk met een bouillon getrokken van schelpdieren en garnalen en wat witte wijn
Een waar godenmaal, helemaal als je in die saus nog even wat schelpdieren en garnalen pocheert
Het kan ook simpel
Serveer ze met wat olijfolie erover, waarin je knof hebt uitgebakken
Broodschotel met kaas
Dat had bij die post van woensdag gekund
Laat een flinke hoeveeldheid fijngesneden zoete ui glazig worden in een sauspan, in flink boter, en voeg ook knof toe
Maak er een bruine roux van
Maak er een dikke soep van met half groentenbouillon, kwart water, kwart witte wijn
Kruid met nootmuskaat, laurier, peper en half pikant paprikapoeder
Laat een kwartier zacht trekken
Nu kan je groenten toevoegen, paprika bijvoorbeeld
Proef, en roer er wat congac door (doet veel goed aan de smaak)
Vul een diepe ovenschotel met lagen geroosterd bruin brood waarop steeds verkruimelde Roquefort of Stilton en daarover de soep
Bestrooi met geraspte Gruyère
Bak een minuut of 20 op 190 graden
De allerlekkerste amontillado
Migas del pastor
Kruimels van de herder
Die krijgen niet elke dag brood, en zoals hieronder eten ze het oude brood
Hard oud vloerbrood (zo lìchtbruin mogelijk) in flinterdunne plakjes snijden en die plakjes in kleine stukjes
In grove "kruimels" zeg maar
In een wok of braadpan in wat olijfolie wat stukjes rauwe ham en/of slakken en/of knoflook aanbakken, maar het kan ook zonder
Officieel moet in de olie eerst wat lamsvet en wat spek uitgebakken worden, om te voorkomen dat het eten wordt "gestolen door joden of moren"
Flink gesnipperde knof erbij, even later goed omscheppend dat brood erin meebakken, een scheutje water erbij en eventueel uitgeknepen rijpe tomaat
Goed omroeren, en blijven roeren tot het mengsel weer droog en rul is
Pan op tafel zetten, iedereen een liefst houten lepel geven, lepel in de pan, en tegen de wand van de pan die lepel voldrukken
Serveren met rosé en ijskoude blauwe druiven
Bij AH heet het Vleesfond
Hoofdingrediënt: varkensvet
Crema all'arancia
Sinaasappelroom
Kleine sauspan, laag vuur, raspsel van twee biosinaasappels, acht eetlepels sap, vier eetlepels suiker
Blijf roeren tot de suiker opgelost is
Van het vuur af en laat 10 minuten koelen
Pan of schaal, een kop room, kloppen met een garde tot de room "fluffy" is
Spatel er wat van de sinaasappelsaus door
Ga zo verder tot alle saus is opgenomen.
Serveer op een plak cake
Erg lekker
Pannenkoek uit Korea
Aangepast Telegraaf recept
Als bloem gebruik je half gewone bloem en half rijstebloem
Maak er beslag van met goed koud water, zout, ei en wat sesamolie voor de smaak
Roerbak paprika, rode ui, rode peper, knof, bos-ui en reepjes paddenstoelen (shiitake!) in iets arachide olie
Uit de pan, wat sesamzaad in de pan laten kleuren, wat groenten erover en daarover wat beslag
Na even draaien, nog even bakken, uit de pan, warm houden en meer pannenkoeken bakken
Serveer met een dipsaus van sojasaus, gembersiroop, chilisaus en citroensap
Zie de volgende aflevering hier