Hoe herken je een echte Sabatier?
De naam is namelijk niet beschermd
De naam is namelijk niet beschermd
Wel beschermd: dat aluminium verbindingsstukje tussen blad en heft
Ik maakte een fantastisch recept met tonijn uit blik
Dat leerde ik kennen toen ik een relatie had met een Oost-Duitse gymnasiaste, hoe heet dat, niet gymnasium maar gymnastiek bedoel ik (fantastisch in bed!)
Dat was in Oost-Duitsland een feestgerecht, want tonijn was duur en verse groenten waren er nauwelijks in de stad; wel peterselie
Tonijn uit blik
Met kriel en peterseliesaus
Het werd ook dikwijls met pasta gemaakt
Kriel koken
Boter, sjalot, knof...
Fors peterselie...
Bloem...
Visbouillon, witte wijn, p/z...
Uitgelekte tonijn erdoor (de olie voor wat anders gebruiken)
Nootmuskaat
Room...
Proef (citroensap?)
Kriel erin warmen
Bündnerfleisch!
Je hebt tonijn uit blik en je hebt "echte" tonijn, rode tonijn, tonijn die rood blijft als je het verwarmt
Tonijn uit blik: albacore, bonito, skipjack, white tuna
In heel wat gerechten gebruik je dat; vers of niet
Die Schele hagedis van de Kookboekenwinkel maakte Vitello tonnato (24Kitchen: tonato; in de ton gedaan?) met rode tonijn; dat werd me een gore blubber... Trouwens dingen die je nooit gemaakt hebt live gaan maken terwijl je ook nog nul verstand van koken hebt... Die Schele hagedis ging de drie favoriete recepten van Johannes van Damp maken toen ie de pijp uit was: de kroketten mislukten, de erwtensoep was niet te vreten, en de griesmeelpudding bleef vloeibaar... Je zou ze Godverdomme in de Amstel stampen...
Bij AH verkopen ze verse bonito (en al die vrouwtjes denken dat het "echte tonijn" is!)
Uit blik: neem stukjes; moot is duurder en flikkert toch uit mekaar
Neem op olijfolie (en dus niet "met een vleugje olijfolie" Godsammekrake...)
Nooit never ever op water!
Rode tonijn in blik bestaat niet
Kreeg het cadeau (dank PJ)
Ik heb het enkel vluchtig bekeken
Ondanks de titel is het niet echt slecht
Tonijn met citroen
Met rijst en paprika
Bak bio citroenschijven (met schil!) van iets minder dan pinkdikte zachtjes aan beide kanten in olijfolie in een koekenpan
Doe er fijn gesneden knof bij en stukjes ontpitte zwarte olijven (droge soort)
Roer om en laat weer even doorgaren
Roer er stukjes tonijn uit blik door en laat weer even garen
Doe er op het laatst nog kappertjes door en zwarte peper
Serveer met pasta of rijst
Ik at het dus met rijst (olijfolie, ui en knof bakken, kruiden erbij, rijst meebakken, bouillon en witte wijn, roerend de rijst gaar laten worden) waar ik op het laatst paprikablokjes doorgeroerd had
U zal begrijpen dat ook dit een cadeautje was
God Gristus wat een onnozel boek...
Dat Koken met Kanjers zal wel een serie zijn
Deel 2: die dikke mossel
Kanjers zeg maar...
Tonijn-burgers
Tuna burgers
USA
Maak van goed uitgelekte tonijn, dikke aardappelpuree, peterselie en p/z een soort deeg, en maak dat dik met paneermeel
Laat steeds even rusten zodat het paneermeel vocht kan opnemen
Vorm er koekjes van en bak die in arachide- of zonnebloemolie bruin, eventueel gepaneerd of door bloem gehaald