woensdag 4 april 2018

Fameuze broodjes (2)




Brood met gesmolten kaas


Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links hier in een nieuw venster)



Ik eet tegenwoordig dikwijls tussen de middag een snee brood met kaas erop uit de magnetron

Brood en kaas moeten natuurlijk goed zijn, maar dat is niet alles. Je moet het brood goed roosteren van te voren, en er moet dik belegen kaas op, of je neemt licht belegen met nog wat:
* Marmite op het brood, onder de kaas dus
* Mosterd op de kaas net voor je het eet
* Pikante salsa idem


En ik maakte voor iemand die kwam eten twee lunchgerechten, om te beginnen Tuna melt

Zie de ingrediënten op de foto hierboven ex afwasmiddel

Tonijn op olie afgieten, olie voor iets anders gebruiken, tonijn klein maken

Fijngesneden rode ui erdoor, versgemalen knof-flakes (ja hoor, echt), mayo, Dijon mosterd, p/z

Mooi brood roosteren

Tonijn op het brood, geraspte goeie Emmentaler daarop, in de oven met halve kerstomaten (die door wat olijfolie gehaald zijn) ernaast (of die tomaatjes eerst wat bakken, dan ernaast met ook kaas erover)

Gerookt zoet paprikapoeder erover




En de dag erna maakte ik Welsh rarebit

Daar schreef ik al eens uitgebreid over; zie hier en een aanvulling zie hier

Je moet het met Stout maken, dat had ik niet, gebruikte Tripel en dat was veel lekkerder
Nou ja, het zal ook wel van de kaas afhangen; ik had Farmhouse Cheddar
Het wordt trouwens ook met melk gemaakt

Wat bloem door de geraspte kaas werken en wat Engelse mosterd

Bier wat warmen, over mooi boerenbrood, kaas erop, oven




En verder?

Tosti

Ik heb er twee keer uitgebreid over geschreven

Zie hier
en zie hier

De mooiste tosti's bak je in een gietijzeren tosti ijzer (soort wafelijzer
Boter aan de buitenkant




En je hep uitsmijters

En as je tosti zegt dan zeg je croque

Zie over beide hier

Uitsmijter: met ook ham
Croque monsieur: idem én béchamel
En een ei op een Croque Madame
Ik maak ze dikwijls in de bakkerij in Frankrijk

Heel aardig trouwens, een uiterst ongelofelijke uitbreiding zeg maar van de croque: de francesinha uit Porto
Zie hier
Een Portugese kapsalon zeg maar
Ik ga die ongelofelijke saus binnenkort maken bij kippenpoot en friet




Ik maak dikwijls verslavend lekkere ovenschotels met fors stinkende kaas, aardappel en zoete ui

Maar dat kan prima ook met brood, met dan ook bier (terwijl bij die aardappelen witte wijn door de ui zit; de ui dan gestoofd; hieronder rauw)

Brood, kaas, ui

Stokbrood, Guinness (hier dus wel stout), Limburgse kaas (bv.), heel fijn gesneden zoete ui die door olijfolie gehaald is erop, oven




En dan heb je nog zoveel andere dingen...

Het principe van de Fondue neufchâteloise
(NB: wat ze vróeger zo noemden)
Dat lijkt op dat bier hierboven

Oud stokbrood, droge witte wijn, half droog bakken in de oven
Gruyère, oven, paprikapoeder




Of zie hierboven en hieronder, wat ik af en toe in de bakkerij in Frankrijk maak

Pizzabroodjes noemen ze dat

Pistolets (een woord wat ze daar niet kennen), béchamel, spekjes, champignons, olijven, ui, tomaat, emmentaler, oven





Zie de volgende aflevering van deze serie hier