zondag 8 april 2018

Voorjaarskoken (2)



Pinchos morunos, gemarineerd
Zie hier (iets scrollen; alle links hier in een nieuw venster)


Zie de eerste aflevering van Voorjaarskoken hier

Voorjaarskoken? Tsja, voorjaarsproducten, maar ook zaken als stevig spul wat best kan in het voorjaar

Een broodgerecht met druiven, pannenkoekjes met groenten, dat soort spul



Kalfslapjes met truffelolie


Neem niet te dunne lapjes
Haal ze door de bloem en bak ze in boter aan beide zijden iets bruin

Flambeer met armagnac, besprenkel op laag vuur met versgemalen z/p
Doe er een deksel op en laat het kort op iets hoger vuur garen tot bijna gaar

Voeg wat boter toe, droge witte wijn en groentebouillon
Breng aan de kook

Leg het vlees direct op warme borden, en kook de vloeistof zo snel mogelijk in

Besprenkel het vlees met truffelolie en serveer er de saus naast, met rijst of pasta

(Ondanks wat die kwakers van de Volkskeuken beweren bestaat er ook goeie truffelolie; die maak je zelf) (Daar is dat proletenvolk te stom voor)





Rijstsoep

Boeboer, bubur


Wordt in Indonesië als ontbijt gegeten


Kook dikke pap van gebroken rijst met wat zout, en breng die op smaak met ketjap manis en sambal
Als er nog zout bij moet gebruik dan ketjap asin

Roer een rauw ei per persoon door de hete pap: Boeboer telor
Boeboer ayam: stukjes gebakken kip erdoor
Boeboer ketan: idem van zwarte rijst

Ketan is witte kleefrijst, maar in Boeboer ketan is het zwarte rijst, Ketan hitam
Kook met een pandan-blad, kokosmelk en wat goela djawa

Dit soort gerechten is in heel Azië populair
Zie hier





Clam fries


Kook ± 40 kokkels in ongeveer twee koppen water
Giet af en bewaar de vloeistof

Meng twee koppen gewone bloem, wat zout en twee theelepels bakpoeder
Klop twee eieren goed door mekaar en klop er de bloem door

Meng er die 40 kokkels door op laag vuur, en roerend een tot anderhalve kop kookvloeistof
Het moet een dik beslag worden

Frituur kleine balletjes kort en bij hoge temperatuur, draaiend als nodig
Laat uitlekken op keukenpapier





Mexicaanse paella


Bak in olijfolie stukjes kip gaar en haal ze uit de pan

Bak in dezelfde pan ui en knof, en maak er een paella van, maar doe eerst wat bouillon in de pan en dan pas de rijst

Gebruik er blokjes tomaat in, zoet paprikapoeder, geweekte saffraan met het weekwater en cayennepeper
Doe er, als de bouillon kookt, de kip bij en laat de rijst garen
Voeg halverwege garnalen en schelpdieren toe

Roer er op het laatst gare stukken artisjokhart door en doperwten
Laat vijf minuten staan zonder vuur en met een deksel op de pan



Schitterend Peter!
Dank!
Ja, de Girafon is eraf, maar ja, die broden zijn warm...
(Zie hier)



Zie de volgende aflevering hier
 




In de Volkskrant van dit weekend stond een foto van die Smak van Dinter


(Zie hier)

Die houdt ermee op (jammer!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

Die heeft net zo'n akelige stiekemkop als Neubronner van der Tuuk (hoewel dat wél een erg aardige man was; zie hier)