zondag 15 april 2018

Gekookt



Wintersprot
Beetje een raar stuk boter ernaast, voor op de crackertjes


Thais soepje


Neem een halve liter kippenbouillon, een halve liter water, en los daarin een Thais paddo-bouillonblokje op

Warm er kleine blokjes gerookte naturel tofu in op

Breng op smaak met Tabasco




Calamares a la romana

Met rouille façon mayonaise

Neem eierdooiers om mayonaise mee te maken, en klop ze los met wat saffraan
Laat op een niet te koude plek een tijdje staan en roer regelmatig om

Vijzel knoflook met zeezout en wat saffraan weer, en werk door de eierdooiers
Breng op smaak met pikant paprikapoeder

Maak er met olijfolie mayo van

Werk er eventueel nog wat tomatenpuree door



Tauge kort blancheren en afgieten
Er wat grove mosterd doorheen werken
Serveren met zacht gekookte eieren


Ik experimenteerde met Valess wokstukjes

Bakken, wordt "zacht-brokkelig" oftewel raar

Smaakt enkel naar Maggi


Idem een burger van Garden Gourmet (= Tivall)

Ruikt prima, smaakt prima




Kippenvleugels met ui en knof

Swiwi sambal bawang

Sambal betekent hier saus, en Sambal bawan betekent in de praktijk niet saus ui maar saus ui knof

Ik vond trouwens geen kippënvleugels, dus ik maakte het met "dijstukjes"

Marineer in rijstwijn (ik gebruikte Chinese kookwijn van kleefrijst, Kwantung mijiu) met zout en geperste knof (zie de foto hieronder)




Eruit, droogdeppen, bruinen in pindaolie

In de marinade flink sjalot (zie de bovenste foto; ik had een soort waarvan de stukjes aan de ene kant rood en aan de andere kant wit zijn), pepers, asem, Goela djawa (gebruik altijd liefst niet de gewonere soort van de sagopalm, maar van de aren), kippenbouillon

Inkoken, kip erin, verder inkoken, steeds roerend, de kip coatend zeg maar




Ik ontdekte dat membrillo (kweeperengelei) erg lekker smaakt bij Kaltbach!

Zie hieronder

(Niet dat ik dat hele stuk membrillo opat...)




Ik ben aan het experimenteren met zo'n schaaf voor chocoladekrullen

Als je pure chocolade gebruikt, of couverture, dan wordt het niks-krullen

Zie hieronder




Gebruik je melkchocolade (zie de laatste foto) dat is het al ietsje beter, maar nog steeds niet echt goed

Ik ging te rade in een chocolaterie

Nou kijk, je moet de chocolade smelten, laten stollen, en voordat ie helemaal hard is trek je krullen

Of eigenlijk: dat doe je tegen het einde van de chocolade productie