Wintersprot
Beetje een raar stuk boter ernaast, voor op de crackertjes
Thais soepje
Neem een halve liter kippenbouillon, een halve liter water, en los daarin een Thais paddo-bouillonblokje op
Warm er kleine blokjes gerookte naturel tofu in op
Breng op smaak met Tabasco
Calamares a la romana
Met rouille façon mayonaise
Neem eierdooiers om mayonaise mee te maken, en klop ze los met wat saffraan
Laat op een niet te koude plek een tijdje staan en roer regelmatig om
Vijzel knoflook met zeezout en wat saffraan weer, en werk door de eierdooiers
Breng op smaak met pikant paprikapoeder
Maak er met olijfolie mayo van
Werk er eventueel nog wat tomatenpuree door
Tauge kort blancheren en afgieten
Er wat grove mosterd doorheen werken
Serveren met zacht gekookte eieren
Ik experimenteerde met Valess wokstukjes
Bakken, wordt "zacht-brokkelig" oftewel raar
Smaakt enkel naar Maggi
Idem een burger van Garden Gourmet (= Tivall)
Ruikt prima, smaakt prima
Kippenvleugels met ui en knof
Swiwi sambal bawang
Sambal betekent hier saus, en Sambal bawan betekent in de praktijk niet saus ui maar saus ui knof
Ik vond trouwens geen kippënvleugels, dus ik maakte het met "dijstukjes"
Marineer in rijstwijn (ik gebruikte Chinese kookwijn van kleefrijst, Kwantung mijiu) met zout en geperste knof (zie de foto hieronder)
Eruit, droogdeppen, bruinen in pindaolie
In de marinade flink sjalot (zie de bovenste foto; ik had een soort waarvan de stukjes aan de ene kant rood en aan de andere kant wit zijn), pepers, asem, Goela djawa (gebruik altijd liefst niet de gewonere soort van de sagopalm, maar van de aren), kippenbouillon
Inkoken, kip erin, verder inkoken, steeds roerend, de kip coatend zeg maar
Ik ontdekte dat membrillo (kweeperengelei) erg lekker smaakt bij Kaltbach!
Zie hieronder
(Niet dat ik dat hele stuk membrillo opat...)
Ik ben aan het experimenteren met zo'n schaaf voor chocoladekrullen
Als je pure chocolade gebruikt, of couverture, dan wordt het niks-krullen
Zie hieronder
Gebruik je melkchocolade (zie de laatste foto) dat is het al ietsje beter, maar nog steeds niet echt goed
Ik ging te rade in een chocolaterie
Nou kijk, je moet de chocolade smelten, laten stollen, en voordat ie helemaal hard is trek je krullen
Of eigenlijk: dat doe je tegen het einde van de chocolade productie