Foto's vandaag
Aardappelen, spek, paprika
En Salsa seca (droge salsa)
Hierboven morita pepers roosteren
Morita zijn gedroogde rode jalapeños, maar fijner van smaak dan chipotle
Sneller gedroogd en zo minder rokerig
Gedroogde aardbei
Was 250 gram aardbeien, dep ze droog en ontkroon ze
Snijd de aardbeien in dunne plakjes en dep ook die droog
Leg ze op een bakplaat (110 graden), bedekt met bakpapier of een anti-aanbak vel en zet het in de oven
Als ze na ca 1 uur wat gedroogd zijn: omdraaien
Laat ze nog 1 tot 1½ uur in de oven staan tot ze knapperig zijn, maar niet beginnen te bruinen.
Geroosterde morita
Gedroogde paddenstoelen met Pernod
Droog paddestoelen in stukjes in een lage oven met de deur open, of schijfjes aan een draad geregen
Bewaar in luchtdichte potten
Week gedroogde paddestoelen
Laat ze uitlekken en bewaar het weekwater (zeef dat door een fijne zeef, zo´n koperen, wat een paardeharen zeef heet)
Bak wat spekjes uit, wat knof en sjalot erbij, die paddestoelen meebakken, flamberen met Pernod, weekwater erbij en snel inkoken
Nog wat crème fraiche erdoor op laag vuur
Proeven op p/z
Met melkzwam smaakt het het lekkerst, maar dat is natuurlijk weer ingewikkeld hier
De ingrediënten van Salsa seca
Het recept staat op het blog en linksboven is er een zoekvenster
Gedroogde paprika
Algemeen gebruik
Gebruik liefst gedroogde stevige paprika's, die in de open lucht zijn gekweekt
Was gedroogde paprika`s (ook als ze niet stoffig zijn!)
Laat op een warme plek bijna droog worden
Leg ze in een zo heet mogelijke oven, eerst vijf minuten met de ovendeur dicht, daarna vijf minuten met de deur open
Breek in hapklare brokjes en doe ze meteen in een goed afgesloten pot
Dat kan mét en zonder olijfolie erover
Salsa seca
Gedroogde tofu
Koya tofu
Gezonde winkel
Algemeen gebruik
Maak een flinke hoeveelheid marinade, bijvoorbeeld van sake, Japanse sojasaus, Aziatische rietsuiker, sambal
Leg de plakken erin en draai ze onmiddellijk
Draai na een halve minuut, na een minuut, na vijf minuten
Laat in totaal 15 minuten marineren en knijp wat uit
Snijd in blokjes en gebruik als gewone of als gerookte tofu
Of bak ze, na een deel van het vocht eruit te hebben geknepen, met wat ui en knof op
Serveer met rijst en met de ingekookte marinade
Uhh, zo doe ik het maar het "moet" heel anders hoor
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Trouwens Japanners doe het ook wel net zoals ik, zie hier
Spek uitbakken
Aardappelen meebakken
Gedroogde tomaten
Zongedroogd, dat kan hier niet natuurlijk
Snijd goed rijpe en niet te grote pruim- of Roma-tomaten in de lengte in tweeën
Leg ze op een rooster boven in de oven met het vel naar beneden, zet die op de laagste stand en laat de deur op een kier (als de deur niet omlaag maar naar opzij klapt het rooster in het midden van de oven
plaatsen)
De tomaten zijn goed, uuuuren later, als ze zowat plat zijn
Bewaar ze in olijfolie maar pas op met anaerobe bacteriën; roer af en toe door zodat er wat lucht in komt of steriliseer de pot.
Plus paprika
Gedroogde minivijgjes
Iran
Bij de betere Turk
Eet zo, of leg een uur in warm water
Overal lekker bij
Ik had nogal wat platte peterselie over
Plande voor vandaag het super klassieke DDR feestrecept tonijn uit blik, petereliesaus, aardappelen of spaghetti
Ja want kijk, de hoofdingrediënten waren altijd te koop in de DDR, en de tonijn altijd duur
Maar goed, die saus, die is wel zo ongelofelijk lekker
Nou ja, als je het mooi maakt natuurlijk, niks DDR...
Met een roux van Isigny boter, mooie droge Loirewijn, zeer fraaie kippenbouillon, heel mooie room, nou ja, van alles wat ze in de DDR niet hadden zeg maar
God wat was het lekker
Dat houd mij wakker! Dat die Mossel en die Schele hagedis en die Vreugdeloos en die Kleynejan en die Huivers en die IkBenHomo!Klootweg, en die Broekbaard e tutti cuanti dit nooit zullen kunnen proeven...
Dat ze daar te dom voor zijn...